Olympiáda dětí a mládeže České republiky

obrazek
19. ledna 2011 17:27, aktualizováno 04. prosince 2015 11:04, Mgr. Ladislav Harvánek

 Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je republiková soutěž krajských reprezentací v kategorii mladších a starších žáků a žákyň. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí sportovci tak nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, složení olympijské přísahy nebo soužití v olympijské vesnici.

ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky. Záštitu nad ODM převzala v květnu 2009 Asociace krajů České republiky.

Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. Tím má každý mladý sportovec možnost účastnit se olympiády dvakrát, jednou za mladší a jednou za starší žáky. ODM je největší sportovní akcí svého druhu u nás. Kromě sportovních soutěží jsou pravidelně součástí ODM umělecké a vědomostní discipliny, například výtvarná, literární či taneční soutěž.

Během olympiád se mladí sportovci pravidelně setkávají se známými a úspěšnými osobnostmi českého sportu. Ti jsou pro ně vždy významnou motivací. Mezi čestnými hosty se tak objevila např. Dana Zátopková, Květa Pecková-Jeriová. V čele výprav Plzeňského kraje nesli při zahajovacím ceremoniálu vlajku kraje bývalí i současní reprezentanti, jejichž domovem je Plzeňský kraj, např. moderní pětibojař Michal Michalík, lukostřelkyně Barbora Horáčková, fotbalový brankář Petr Čech či hokejisté Vladimír Bednář a Bohuslav Ebermann.

 

Kompletní a aktuální informace najdete vždy ZDE.

   Sledujte nás i na facebooku, ZDE