Nabývání státního občanství České republiky udělením

obrazek
16. listopadu 2018 14:34, aktualizováno 10. března 2022 08:11, Ing. Jana Kuklová

Právní úprava

Zákon č. 186/2013 Sb., o státním občanství České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, který nabyl účinnosti 01.01.2014 (dále jen "zák. č. 186/2013 Sb.“), ustanovení § 11 až § 27.

Podmínky pro udělení státního občanství České republiky (dále jen „ČR“)  

O udělení státního občanství ČR rozhoduje Ministerstvo vnitra ČR, Odbor všeobecné správy, oddělení státního občanství, náměstí Hrdinů 3, 140 21 PRAHA 4 (dále jen "Ministerstvo vnitra ČR").

Státní občanství ČR lze udělit, pokud je žadatel integrován do společnosti v ČR, zejména pokud jde o integraci z hlediska rodinného, pracovního, nebo sociálního, a splňuje ostatní podmínky stanovené v 14 zák. č. 186/2013 Sb. Na udělení státního občanství ČR není právní nárok. Státní občanství ČR nelze udělit žadateli, který ohrožuje bezpečnost státu, jeho svrchovanost a územní celistvost, demokratické základy, životy, zdraví, nebo majetkové hodnoty, viz § 13 zák. č. 186/2013 Sb.

Místo a způsob podání žádosti

Žádost o udělení státního občanství ČR se podává osobně v písemné formě u krajského úřadu příslušného podle místa trvalého pobytu žadatele na území ČR. Pro žadatele s trvalým pobytem na území Plzeňského kraje je příslušným úřadem k podání žádosti o udělení státního občanství ČR Krajský úřad Plzeňského kraje.

Najdete nás na adrese

Škroupova 18
306 13 Plzeň
(Nedaleko od centra)
Zobrazit na mapě zde. 
 

Podání musí splňovat náležitosti stanovené v § 37 odst. 2 zák. č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "správní řád"). Žadatel na výzvu oprávněné úřední osoby prokáže platným průkazem totožnosti, např. cestovním dokladem nebo průkazem o povolení k pobytu, svoji totožnost. Těmito průkazy se prokazuje také pobyt nebo bydliště a státní občanství, je-li v nich uvedeno. Kromě náležitostí stanovených správním řádem musí být ze žádosti o udělení státního občanství ČR patrné důvody žádosti o udělení SO ČR, případně zda a z jakých důvodů se žádá o prominutí splnění podmínek pro udělení státního občanství ČR.  Kritéria pro prominutí splnění některých podmínek stanovených pro udělení státního občanství ČR jsou stanoveny v § 15 zák. č. 186/2013 Sb.   Státní občanství ČR lze také udělit z důvodu významného přínosu pro ČR - § 16 zák. 186/2013 Sb.

Manželé mohou podat společnou žádost o udělení státního občanství ČR, do níž mohou zahrnout své děti. Dítětem se pro účely zák. č. 186/2013 Sb. rozumí fyzická osoba mladší 18 let, pokud nenabyla plné svéprávnosti. U dítěte staršího 15 let je třeba jeho souhlas s úředně ověřeným podpisem. Úředně ověřený podpis se nevyžaduje, jestliže dítě vyjádří svůj souhlas a žádost podepíše před správním orgánem, u něhož je žádost podána. Pokud žádost o udělení státního občanství ČR podává jen jeden z rodičů dítěte, může do žádosti dítě zahrnout pouze se souhlasem druhého rodiče s jeho úředně ověřeným podpisem. Úředně ověřený podpis se nevyžaduje, jestliže druhý rodič vyjádří svůj souhlas a žádost podepíše před správním orgánem, u něhož je žádost podána. Souhlas druhého rodiče se rovněž nevyžaduje, pokud byl rodičovské odpovědnosti zbaven, výkon jeho rodičovské odpovědnosti byl v této oblasti omezen nebo pozastaven a není-li jeho pobyt, pokud žije mimo území ČR, znám nebo zemřel, viz § 18 odst. 1 a 2 zák. č. 186/2013 Sb. Případ, kdy žádá jeden z rodičů nebo rodiče, případně jeden z rodičů podává samostatnou žádost pro dítě, je upraven v § 18 odst. 3 zák. č. 186/2013 Sb. Společnou žádost manželů ani žádost, do které jsou zahrnuty děti, není možné podat, pokud žadatel žádá o udělení státního občanství ČR podle § 16 zák. č.186/2013 Sb.

K písemné žádosti o udělení státního občanství ČR žadatel připojí doklady stanovené v § 19 zák. č. 186/2013 Sb.

a) rodný list,
b) oddací list nebo doklad o vzniku registrovaného partnerství (dále jen „partnerství“), pokud uzavřel manželství nebo vstoupil do partnerství,
c) doklad o rozvodu manželství nebo rozhodnutí o zrušení partnerství, pokud bylo manželství rozvedeno nebo partnerství zrušeno,
d) úmrtní list zemřelého manžela nebo partnera,
e) výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad vydaný příslušným soudem nebo správním orgánem cizího státu nebo jiný doklad prokazující bezúhonnost žadatele podle § 14 odst. 3 písm. b), nebo čestné prohlášení o bezúhonnosti, jde-li o cizí stát, kde žadatel v posledních 10 letech pobýval po kratší dobu nebo cizí stát výpis z evidence trestů nebo rovnocenný doklad nevydává či jej odmítá žadateli vydat, (dále jen „doklad o bezúhonnosti“); tyto doklady nesmí být starší než 6 měsíců,
f) životopis, zpracovaný volnou formou v českém jazyce, ve kterém uvede zejména údaje o pobytu na území České republiky, včetně délky zahraničních pobytů během této doby, pracovní nebo jiné výdělečné činnosti a studiu v ČR a rodinném a společenském životě,
g) doklad o absolvování zkoušky znalosti z českého jazyka, základní znalosti ústavního systému ČR a základní orientace v kulturně-společenských, zeměpisných a historických reáliích ČR pro účely udělování státního občanství (dále jen „zkouška z jazyka a reálií“) nebo doklady, které prokáží, že v minulosti absolvoval alespoň po dobu 3 školních let základní, střední nebo vysokou školu, na kterých byl vyučovacím jazykem český jazyk, nebo že jde o žadatele s tělesným nebo mentálním postižením, které mu znemožňuje osvojit si znalost českého jazyka nebo znalost ústavního systému ČR a základní orientaci v kulturně-společenských, zeměpisných a historických reáliích ČR, nejedná-li se o žadatele mladšího 15 nebo staršího 65 let.

Pokud jsou předkládané doklady uvedené v bodě a) až e)  vydané orgány cizího státu, je nezbytné, aby byly opatřeny předepsanými ověřeními, nestanoví-li mezinárodní smlouva, kterou je ČR vázána, jinak a dále úředně přeloženy do českého jazyka, s výjimkou listin vydaných ve slovenském jazyce a listin vydaných orgány cizího státu, jejichž součástí je vícejazyčný standardní formulář vyhotovený podle přímo použitelného předpisu Evropské unie viz § 66 a § 67 zák. č. 186/2013 Sb. Shora uvedené doklady se předkládají v originále nebo úředně ověřené fotokopii.


Žadatel k žádosti o udělení státního občanství ČR dále připojí

a) doklady, které prokazují pobyt žadatele na území ČR a jeho pobyty v zahraničí;
b) potvrzení, která nejsou starší než 30 dnů, že nemá v evidenci daní u orgánů Finanční správy ČR ani orgánů Celní správy ČR evidován nedoplatek s výjimkou nedoplatku, u kterého je povoleno posečkání jeho úhrady nebo rozložení jeho úhrady na splátky.
Žadatel k žádosti rovněž připojí doklady prokazující zdroje jeho finančních prostředků sloužících k zajištění jeho životních potřeb v ČR, zejména
a) potvrzení o tom, že je příjemcem starobního, invalidního nebo jiného důchodu;
b) doklady, které prokazují příjmy manžela nebo partnera, pokud je na jeho příjmy žadatel odkázán;
c) doklady, že disponuje příjmy ze zahraničí.


Žadatel, který v ČR vykonává nebo vykonával závislou práci, k žádosti dále připojí

a) potvrzení o svém zaměstnání včetně informace o výši příjmu;
b) pracovní smlouvy nebo potvrzení o zaměstnání, případně další podklady prokazující pracovní aktivity žadatele, kterým se v ČR v minulosti věnoval.


Žadatel, který studuje nebo v minulosti na území ČR studoval, k žádosti dále připojí

a) potvrzení o studiu,
b) poslední školní vysvědčení nebo jiné doklady prokazující studium.

Podle ustanovení § 77 zák. č. 186/2013 Sb. do doby nabytí účinnosti právní úpravy zřízení jednoho inkasního místa žadatel o udělení státního občanství ČR připojí k žádosti rovněž potvrzení, že nemá nedoplatek na pojistném na sociální zabezpečení evidovaný u příslušného orgánu sociálního zabezpečení a nedoplatek na pojistném na veřejné zdravotní pojištění evidovaný u příslušné zdravotní pojišťovny. 
 
Vyhovuje-li se žádosti o udělení státního občanství ČR, vydá Ministerstvo vnitra ČR žadateli listinu o udělení státního občanství ČR.  Státní občanství ČR se nabývá dnem složení státoobčanského slibu, kdy dochází k osobnímu převzetí listiny o udělení státního občanství ČR, popřípadě dnem nabytí právní moci rozhodnutí o prominutí složení státoobčanského slibu, nebo dnem převzetí listiny o udělení státního občanství ČR dítěti mladšímu 15 let jeho zákonným zástupcem, viz § 27 zák. č. 186/2013 Sb.


Lhůty pro vyřízení

Podle ustanovení § 23 zák. č. 186/2013 Sb. rozhodne Ministerstvo vnitra ČR o žádosti o udělení státního občanství ČR do 180 dnů ode dne, kdy mu byla žádost doručena.

Opravné prostředky

  • Nejsou-li splněny zákonem stanovené podmínky pro udělení státního občanství ČR, vydá Ministerstvo vnitra ČR zamítavé rozhodnutí
  • Proti tomuto rozhodnutí je přípustný opravný prostředek, a to rozklad podaný ve lhůtě 15ti dnů ode dne oznámení rozhodnutí jeho doručením. 
  • Rozhodnutí v řízení o rozkladu proti rozhodnutí o zamítnutí žádosti o udělení státního občanství ČR vydá ministr ve lhůtě 120 dnů ode dne podání rozkladu.

Správní poplatky

Přijetí žádosti o udělení státního občanství ČR zletilé fyzické osobě podléhá správnímu poplatku dle pol. 8 bod 13 sazebníku správních poplatků, který je přílohou zák. č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "sazebník správních poplatků"), ve výši 2000,- Kč, přijetí žádosti o udělení státního občanství ČR nezletilé fyzické osobě podléhá správnímu poplatku podle pol. 8 bod 14 sazebníku správních poplatků ve výši 500 Kč a přijetí žádosti o udělení státního občanství ČR azylantovi podléhá podle pol. 8 bod 15 sazebníku správních poplatků správnímu poplatku ve výši 500 Kč a je splatný při podání žádosti. Správní úřad může z důvodů hodných zvláštního zřetele snížit poplatek podle bodu 13 této položky až na částku 500 Kč a poplatky podle bodů 14 a 15 této položky až na částku 100 Kč.


Kontakty

Mgr. Běla Laierová, tel. 377 195 119, kancelář č. 38
Bc. Hana Křížová, tel. 377 195 155 , kancelář č. 39
Bc. Alena Hlaváčková, tel. 377 195 493, kancelář č. 39A
Bc. Iveta Majerová, tel. 377 195 142, kancelář č. 40
Ing. Jana Kuklová, tel. 377 195 127, kancelář č. 41


Z důvodu zajištění následných úkonů je poslední podání možné učinit nejdéle půl hodiny před koncem provozní doby. Lze si domluvit termín návštěvy na uvedených telefonních kontaktech.