Modernizace odborných učeben v areálu SPŠD Plzeň-Křimice

obrazek
12. října 2018 07:25, aktualizováno 06:25, Petra Olivková

V rámci plnění dlouhodobé koncepce školy se Střední průmyslové škole dopravní v Plzni podařilo získat dotaci 5,3 milionu Kč z fondu IROP a rozpočtu Plzeňského kraje. Vzhledem k rychlému vývoji v oblasti dopravy se v projektu s názvem Modernizace učeben odborných předmětů v areálu SPŠD Plzeň-Křimice zaměřili na ekologické trendy. Modernizovali dvě odborné učebny (učebnu elektromobility a učebnu základního měření), do kterých nakoupili technická zařízení. Konkrétně se jedná o elektroautomobil Kia Soul, diagnostické přístroje, zvedací zařízení, měřidla, soustruh, 3D tiskárnu, trhačku a ICT techniku. Vylepšili rovněž venkovní prostředí školy odpočinkovými altány pro žáky školy.

Využití elektroautomobilu:  
1) Výuka
2) Služební automobil využívaný především na prezentační akce, s cílem představit školu jako instituci zaměřenou ve výchově mladé generace na šetrnost k životnímu prostředí

Do výuky elektromobility budou zařazeny obory vzdělávání zakončené maturitní zkouškou 23-45-M/01 Dopravní prostředky (zaměření Diagnostika a servis silničních vozidel), 39-41-L/01 Autotronik, dále obory vzdělávání zakončené výučním listem 23-68-H/01 Mechanik opravář motorových vozidel (dříve Automechanik), 23-61-H/01 Autolakýrník, 23-55-H/02 Karosář. Přičemž hodinová dotace bude úměrná potřebám jednotlivých oborů. Celkem se v nově zrekonstruovaných učebnách bude vzdělávat 459 žáků školy.

Slavnostní otevření učeben proběhlo 2. 10. 2018 na adrese Plzeň-Křimice, Průkopníků 290 za účasti zástupců Plzeňského kraje a dalších významných hostů.

Registrační číslo projektu: CZ.06.2.67/0.0/0.0/16_066/0005030

Úspěchy žáků SPŠD Plzeň
Posouzení úrovně znalostí a dovedností žáků škol vyučujících autoobory umožňuje v celostátním měřítku soutěž Autoopravář junior. Vyhlašovatelem je MŠMT ČR ve spolupráci se Svazem prodejců a opravářů motorových vozidel České republiky, hlavními partnery jsou firmy Škoda Auto a.s., Bosch a Scania. Soutěž je složena z části teoretické, praktické a poznávací. Žáci naší školy se každoročně úspěšně prezentují ve všech čtyřech vyhlašovaných kategoriích: Automechanik, Autotronik, Autolakýrník a Karosář. Témata jsou připravena přímo firmami působícími v daném oboru, rovněž výkony soutěžících posuzují odborníci z praxe. Celostátní finále stále populárnější a mediálně sledovanější soutěže se koná v Mladé Boleslavi, na půdě Service Training Center Škoda Auto v Kosmonosech.  Zejména poslední dva ročníky přinesly SPŠD Plzeň cenný úspěch v podobě vítězství v kategorii Automechanik (2017), v kategorii Autotronik obsadil v roce 2018 náš žák druhou příčku.

Automobileum  je další celorepublikovu  dopravní soutěží, určenou žákům 3. ročníku oboru Mechanik opravář motorových vozidel. V roce 2017 na moderním polygonu v Hradci Králové získal Plzeňský kraj, reprezentovaný týmem složeným výhradně z žáků SPŠD, úspěch v podobě velmi pěkného 3. místa. V témže roce zaznamenali žáci naší školy rovněž úspěch v soutěži Enersol, zaměřené na úsporu energií, obnovitelných zdrojů a snižování emisí, a to s dvěma projekty: Snížení spotřeby paliva a emisí automobilu zvýšením efektivity intercooleru, dále s projektem Inteligentní světla. Zejména druhý jmenovaný zazářil nejen v kraji, ale i na celostátní úrovni, což autorům vyneslo účast na mezinárodní prezentaci vítězů národních kol.