Mateřské centrum v Horšovském Týně se přestěhovalo do větších prostor

obrazek
20. září 2016 10:10, aktualizováno 09:10, Petra Olivková

Ve čtvrtek 15. 9. 2016 proběhlo od 10 hodin v nově zrekonstruované budově v Nádražní ulici v Horšovském Týně slavnostní otevření Mateřského centra „Duhový svět“, které spadá pod SOŠ a SOU Horšovský Týn. Otevření se zúčastnil senátor Jan Látka, náměstkyně hejtmana JUDr. Zdeňka Lišková, žáci a zaměstnanci školy, rodiče s dětmi i veřejnost.

Mateřské centrum je v provozu už od září 2014 a má dva účely. Slouží všem dětem, které se nepodařilo umístit do školek, a maminkám s dětmi na mateřské, a zároveň v něm budoucí učitelky – žákyně studující v Horšovském Týně obor Předškolní a mimoškolní pedagogika (jediný v celém kraji) – získávají potřebné zkušenosti při práci s dětmi, samozřejmě pod odborným učitelským vedením.

„Se vzrůstajícím počtem pedagogických tříd (od příštího školního roku již 120 žáků) narůstá i potřeba odborných učeben, které již v letošním roce zdaleka nestačí. V odborných předmětech se jednotlivé třídy tohoto oboru dělí na několik skupin (hudební, výtvarná, dramatická, keramická výchova) a je nezbytné připravit další odborné učebny. Ty právě vzniknou ze 'starého' mateřského centra," objasňuje důvody přesunu ředitel SOŠ a SOU Horšovský Týn Václav Švarc. „Tyto prostory budou sloužit i dobře fungujícímu keramickému kroužku pro 30 žáků ZŠ Horšovský Týn, který vedou opět žákyně studující obor Předškolní a mimoškolní pedagogika.“

„Nová budova mateřského centra má parametry skutečné mateřské školy, více místností a daleko lepší přístup pro rodiče a děti. Vchod je přímo z parkoviště ve dvoře a ne z ulice. Je to bezpečnější a rodiče sem mohou zajet přímo autem," dodává vedoucí mateřského centra Lucie Křepelová. V budově se nachází celkem šest místností. Největší, v téměř celém přízemí, bude herna spojená s jídelnou, dále šatna a kuchyňka. V horním patře pak ložnice, kancelář a místnost pro rodiče a také pro žákyně konající praxi. Nechybí ani venkovní zahrada a hřiště.

Mateřské centrum je pro rodiče a jejich děti od 1 do 6 let otevřeno každý pracovní den. Pobyt v centru je bezplatný a rodiče mají možnost zde nechat své dítě samotné nebo se naopak plně zapojit do her a veškerých prováděných činností se svými dětmi. Je zde vybudována kavárna pro rodiče - k dispozici jsou také počítače připojené k internetu. Rodiče a jejich děti mají v mateřském centru příležitost k aktivnímu trávení volného času, pozvolnému začleňování dětí do dětského kolektivu, navazování nových přátelství, získávání zkušeností, nápadů a podnětů. Přijít a odejít mohou kdykoliv během otevíracích hodin.