Legislativní změny v provozování silniční dopravy od 1. 6. 2012

12. prosince 2011 14:45, aktualizováno 28. května 2012 11:35,

Dne 1. 6. 2012 nabyl účinnosti zákon č. 119/2012 Sb., kterým se novelizuje zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších zákonů. Nový zákon přináší poměrně velké množství změn v oblasti provozování silniční dopravy. Zákon v mnoha svých ustanovení odkazuje na nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1071/2009, které je bezprostředně právně závazné. Nařízení je k dispozici zde.

Změny v právní úpravě, které zákon č. 119/2012 Sb. (dále jen "zákon") přináší, se týkají především následujících skutečností.

Velká a malá vozidla
Zákon nově rozlišuje velká a malá vozidla. Velkým vozidlem je vozidlo nebo jízdní souprava o největší povolené hmotnosti přesahující 3,5 tuny, jsou-li určeny k přepravě zvířat nebo věcí, nebo vozidlo určené pro přepravu více než 9 osob včetně řidiče. Malým vozidlem je vozidlo nebo jízdní souprava o největší povolené hmotnosti nepřesahující 3,5 tuny, jsou-li určeny k přepravě zvířat nebo věcí, nebo vozidlo určené pro přepravu nejvýše 9 osob včetně řidiče.

Nový název koncese pro provozování silniční dopravy
Zákon stanoví nový název koncese pro daný předmět podnikání. Nově se rozlišuje silniční motorová doprava:
- nákladní provozovaná vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti přesahující 3,5 tuny, jsou-li určeny k přepravě zvířat nebo věcí
- osobní provozovaná vozidly určenými pro přepravu více než 9 osob včetně řidiče
- nákladní provozovaná vozidly nebo jízdními soupravami o největší povolené hmotnosti nepřesahující 3,5 tuny, jsou-li určeny k přepravě zvířat nebo věcí
- osobní provozovaná vozidly určenými pro přepravu nejvýše 9 osob včetně řidiče

Podmínky pro pro provozování silniční dopravy velkými vozidly
Provozovat tento druh silniční dopravy je možné pouze za splnění čtyř základních podmínek. Jsou jimi:
1) usazení
2) dobrá pověst
3) finanční způsobilost
4) odborná způsobilost

Usazení
Podmínka usazení je splněna, pokud dopravce:
- má v České republice sídlo s prostorami, v nichž uchovává   svou klíčovou podnikovou dokumentaci
- poté, co je mu udělena koncese, má k dispozici   jedno nebo více vozidel (vlastních, pronajatých), které jsou registrovány v České republice
- účinně a nepřetržitě vykonává svou činnost týkající se vozidel, které má k dispozici,  v provozovně  umístěné v České republice, a to s příslušným technickým vybavením a zařízením

Dobrá pověst
Dobrou pověst má osoba, která je bezúhonná podle živnostenského zákona, pokud dobrou pověst neztratila rozhodnutím dopravního úřadu. Podle čl. 19 odst. 1 nařízení č. 1071/2009 se dobrá pověst se prokazuje výpisem z rejstříku trestů.

Pokud se podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce nepovažuje za bezúhonného podle živnostenského zákona, ztrácí dobrou pověst do doby opětovného splnění podmínky bezúhonnosti. Odpovědný zástupce se zároveň na tuto dobu stává nezpůsobilým k řízení dopravní činnosti.

Pokud dopravce ztratil dobrou pověst rozhodnutím dopravního úřadu, tak mu živnostenský úřad na základě podnětu dopravního úřadu zruší nebo změní rozsah koncese.
 
Finanční způsobilost

Finanční způsobilost se prokazuje způsoby uvedenými v nařízení č. 1071/2009. Finanční způsobilost prokazuje dopravce základě ročních účetních závěrek, které ověřil auditor nebo jiná řádně oprávněná osoba (daňový nebo účetní poradce). Dopravce musí prokázat, že každým rokem disponuje kapitálem a rezervami ve výši nejméně 9 000 EUR, je-li používáno jediné vozidlo, a 5 000 EUR na každé další užívané vozidlo (přepočet na rok 2012: 223 902 Kč pro jedno vozidlo a 124 390 Kč pro každé další vozidlo).

Odchylně od uvedeného postupu může dopravce prokázat finanční způsobilost  předložením potvrzením, jako je bankovní záruka nebo pojištění, včetně pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání poskytnutého jednou nebo více bankami nebo jinými finančními institucemi včetně pojišťoven, jímž za něj společně a nerozdílně ručí, pokud jde o finanční částky výše uvedené.
 
Trvání finanční způsobilosti prokazuje podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly dopravnímu úřadu na každý kalendářní rok nejpozději do 31. července tohoto roku. Požádá-li podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly dopravní úřad před uplynutím této lhůty o její prodloužení, prokazuje trvání finanční způsobilosti nejpozději do 31. srpna kalendářního roku. 
 
Odborná způsobilost
Podmínka odborné způsobilosti je splněna, pokud je odborně způsobilý odpovědný zástupce podnikatele v silniční dopravě provozované velkými vozidly. Odborná způsobilost se prokazuje zvlášť pro nákladní dopravu provozovanou vozidlem nebo jízdní soupravou o největší povolené hmotnosti přesahující 3,5 tuny, jsou-li  určeny k přepravě zvířat nebo věcí, a zvlášť pro osobní dopravu provozovanou vozidlem určeným pro přepravu více než 9 osob včetně řidiče.
 
Odborná způsobilost se prokazuje se zkouškou. Podrobnosti o zkoušce jsou uvedeny v článku Odborná způsobilost dopravce, který je k dipozici na těchto webových stránkách, ve složce Doprava - Dopravci. 
 
Odpovědný zástupce

Zákon nově klade na odobu odpovědného zástupce zvýšené nároky. Vychází se zde z pravidel pro odpovědného zástupce, které jsou stanoveny v nařízení č. 1071/2009. 

Platí základní pravidlo, totiž že podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly musí provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce. Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly ustanoví odpovědným zástupcem fyzickou osobu, která splňuje podmínky  nařízení č. 1071/2009. Pokud je podnikatel v silniční dopravě fyzickou osobou a splňuje tyto podmínky, může odpovědným zástupcem ustanovit sám sebe. Těmito podmínkami, které musí odpovědný zástupce splňovat, jsou:
- dobrá pověst
- odborná způsobilost
- účinné a nepřetržité řízení dopravní činnosti podniku
- skutečná vazba k podniku  jakožto   zaměstnanec, ředitel, vlastník nebo akcionář nebo   jej spravuje, nebo je-li podnikem fyzická osoba, je   touto osobou
- bydliště v členském státě EU

Podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly může ustanovit odpovědným zástupcem i osobu, která k němu nemá skutečnou vazbu podle nařízení č. 1071/2009, pokud součet velkých vozidel používaných tímto podnikatelem k podnikání nepřesáhne 50. V tom případě musí dopravce uzavřít s odpovědným zástupcem smlouvu, v níž stanoví úkoly, které má odpovědný zástupce účinně a nepřetržitě plnit, a uvede povinnosti odpovědného zástupce. Úkoly, které je třeba upřesnit, zahrnují zejména řízení údržby vozidel, kontrolu přepravních smluv a dokladů, základní účetnictví, přidělování nákladů nebo přeprav řidičům a vozidlům a kontrolování postupů v oblasti bezpečnosti.

Odpovědný zástupce může vykonávat činnost současně nejvýše pro 4 podnikatele v silniční dopravě provozované velkými vozidly, pokud součet velkých vozidel používaných těmito podnikateli k podnikání nepřesáhne 50.

Stanovisko ke koncesi či její změně
Dopravní úřad před vydáním stanoviska zjišťuje, zda žadatel o koncesi splňuje podmínky usazení, dobré pověsti a finanční způsobilosti a zda-li nemá oprávnění pro provozování silniční dopravy v jiném členském státě. Dále dopravní úřad zjišťuje, zdali odpovědný zástupce splňuje podmínky podle nařízení č. 1071/2009 a podmínky podle zákona o silniční dopravě.

Žadatel, který hodlá provozovat silniční dopravu velkými vozidly, k žádosti o koncesi nebo o změnu rozhodnutí o udělení koncese vedle náležitostí stanovených živnostenským zákonem připojí:
- doklad osvědčující právní důvod užívání prostor pro splnění podmínky usazení podle nařízení č. 1071/2009
- doklad osvědčující právní důvod užívání alespoň 1 velkého vozidla po udělení koncese nebo změně rozhodnutí o udělení koncese,
- doklady prokazující splnění podmínky finanční způsobilosti
- osvědčení o splnění podmínky dobré pověsti, bylo-li žadateli nebo jím ustanovenému odpovědnému zástupci vydáno podle nařízení č. 1071/2009
- a pokud má osoba, kterou žadatel ustanovil odpovědným zástupcem, k žadateli skutečnou vazbu, doklad o této vazbě.

Pokud uvedené podklady nejsou v dostatečném rozsahu, může dopravní úřad vyzvat žadatele o koncesi nebo o změnu rozhodnutí o udělení koncese k doplnění žádosti; k tomu mu stanoví přiměřenou lhůtu. Stejnopis výzvy dopravní úřad zašle též živnostenskému úřadu. Po dobu lhůty uvedené ve výzvě neběží lhůta pro vydání stanoviska. Dopravní úřad zašle doplněné podklady živnostenskému úřadu spolu se stanoviskem.

Dopravní úřad vždy vydá buď souhlasené nebo nesouhlasné stanovisko; pokud bude stanovikso nesouhlasné, musí být odůvodněno. K žádosti o koncesi pro provozování silniční dopravy malými vozidly vydá dopravní úřad vždy souhlasné stanovisko.  

Stanovisko k    novému odpovědnému zástupci
Pokud chce dopravce provozující silniční dopravu velkými vozidly ustanovit nového odpovědného zástupce, vydá k tomuto úkonu své souhlasné či nesouhlasné stanovisko dopravní úřad.  Dopravní úřad vydá souhlasné stanovisko, pokud nově ustanovený odpovědný zástupce splňuje podmínky podle nařízení č. 1071/2009 a podmínky podle zákona o silniční dopravě. V opačném případě vydá dopravní úřad nesouhlasné stanovisko a toto stanovisko odůvodní. K žádosti o stanovisko k novému odpovědnému zástupci se připojí doklad o skutečné vazbě nového odpovědného zástupce k dopravci a osvědčení o dobré pověsti vydané členským státem EU; u obou podkladů platí, že se k žádosti připojí v případě, že existují. 

Rejstřík podnikatelů v silniční dopravě
Zákon nově zřizuje Rejstřík podnikatelů v silniční dopravě, který nahradí Registr dopravců. V Rejstříku podnikatelů v silniční dopravě budou uvedeny informace o dopravcích, o odpovědných zástupcích, o rozsahu a trvání finanční způsobilosti, o odborné způsobilosti a dobré pověsti. V Rejstříku podnikatelů v silniční dopravě se budou rovněž evidovat údaje o osobách, kterým bylo vydáno osvědčení o odborné způsobilosti 

Eurolicence
Opravňuje k provozování mezinárodní dopravy velkými vozidly. Zákon nově stanoví, že opis eurolicence musejí mít vozidla s největší povolenou hmotností (celkovou hmotností) nad 3,5 tuny. Platnost eurolicence je 10 let. Za vydání eurolicence se hradí správní poplatek ve výši 1000 Kč, za vydání opisu eurolicence se hradí správní poplatek ve výši 200 Kč.

Ztráta dobré pověsti
Zákon nově obsahuje podrobnou úpravu okolností, za nichž dopravce nebo odpovědný zástupce ztrácí dobrou pověst.  Platí, že dobrou pověst může ztratit dopravce či odpovědný zástupce z důvodu  ztráty bezúhonnosti či z rozhodnutí dopravního úřadu.

Dopravní úřad rozhodne, zda podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly nebo odpovědný zástupce, kterému byla pravomocným rozhodnutím uložena sankce za protiprávní jednání uvedené v příloze IV nařízení č. 1071/2009, ztrácí dobrou pověst. Ztráta dobré pověsti musí být přiměřeným následkem s ohledem na závažnost protiprávního jednání. Pokud dopravní úřad rozhodne, že podnikatel v silniční dopravě nebo odpovědný zástupce dobrou pověst ztratil, v rozhodnutí

  a) uvede dobu, po kterou ztráta dobré pověsti trvá; tato doba   nesmí u podnikatele v silniční dopravě překročit 5 let a u   odpovědného zástupce 3 roky, a

  b) jedná-li se o ztrátu dobré pověsti odpovědného zástupce, prohlásí odpovědného zástupce za nezpůsobilého k řízení   dopravní   činnosti na dobu, po kterou trvá ztráta dobré pověsti.

Výsledek řízení zaznamená dopravní úřad do Rejstříku podnikatelů v silniční dopravě bezprostředně poté, co rozhodnutí nabude právní moci. Osvědčení o odborné způsobilosti pro provozování silniční dopravy odpovědného zástupce, který se stal nezpůsobilým k řízení dopravní činnosti, pozbývá platnosti dnem ztráty dobré pověsti.
 

Zrušení (změna) koncese pro provozování silniční dopravy
Živnostenský úřad zruší nebo změní rozsah koncese, pokud

  a) neschválil ustanovení nového odpovědného zástupce, jehož ustanovení bylo ve lhůtě určené dopravním úřadem předloženo ke schválení, nebo

  b) podnikatel v silniční dopravě provozované velkými vozidly

         1. nepředložil ve lhůtě určené dopravním úřadem ustanovení nového odpovědného zástupce ke schválení

          2. neprokázal splnění podmínky usazení ve lhůtě určené dopravním úřadem

           3. neprokázal trvání finanční způsobilosti v zákonné lhůtě

           4. ztratil dobrou pověst rozhodnutím dopravního úřadu

Přechodná ustanovení
Z přechodných ustanovení zákona je vhodné výslovně zmínit dvě z nich. Jednak na základě přechodného ustanovení platí, že  podnikatelé v silniční dopravě provozované velkými vozidly jsou povinni ve lhůtě 1 roku od nabytí účinnosti zákona požádat živnostenský úřad o změnu rozsahu předmětu podnikání, na jejímž základě se uvede do souladu rozsah podnikání podle příslušných ustanovení zákona.  K žádosti o změnu rozsahu předmětu podnikání je nutno doložit všechny potřebné doklady dle živnostenského zákona a zákona o silniční dopravě. Druhý důležitý případ se týká odborné způsobilosti.  Podnikatelé v silniční dopravě provozované velkými vozidly a odpovědní zástupci, kterým byla odborná způsobilost přede dnem nabytí účinnosti zákona nahrazena vysvědčením o státní nebo maturitní zkoušce, a kteří ke dni nabytí účinnosti zákona vykonávali činnost odpovědného zástupce nebo byli držiteli platné koncese, vydá dopravní úřad na žádost do 30 dnů osvědčení o odborné způsobilosti. Žádost lze podat nejpozději do 2 let od nabytí účinnosti zákona (tj. do 1. 6. 2014); není-li žádost podána, odborná způsobilost uplynutím této lhůty zaniká.