ISŠ živnostenská Plzeň uspěla v celostátní soutěži

obrazek
22. června 2018 08:06, aktualizováno 07:06, Petra Olivková

V pátek 15. června 2018 v nádherných prostorách Senátu Parlamentu ČR proběhlo vyhlášení vítězů a předávání cen v celostátní soutěži „Přeměna odpadů na zdroje“. Komise vybírala celkem ze 171 přihlášených projektů. Žákyně Integrované střední školy živnostenské Plzeň Michaela Šolcová, která studuje 2. ročník oboru Návrhář, se soutěže zúčastnila a  získala krásné 2. místo v kategorii 5 pro SŠ, VOŠ a SOU.

Zadáním soutěže bylo kreativní a originální využití odpadu (výrobků, materiálů nebo jejich částí, které již neslouží účelu, pro který byly vyrobeny, tzn., že ukončily svoji životnost). Forma soutěžního díla byla např. dekorativní nebo užitný předmět.

Michaela vytvořila pod vedením MgA. Žitníka oděvní model vhodný jako scénografický kostým, který se skládá ze sukně, body, korzetu a návleků na ruce. Model je vytvořený z odřezků plastové střešní krytiny, která zbyla z poničeného altánu. K realizaci ji dovedla nabídka souseda. Věděl, že studuje obor oděvní návrhář a často mívá netradiční nápady. Daroval jí zbytky plastových krytin a ona se rozhodla vytvořit něco výjimečného. Vybrala si kudlanku – úspěšného predátora ve stále se měnícím světě. Konstrukce plastové sukně je připevněna na korzetu ze zbytků suchého zipu, který našla ve výrobní krejčovské dílně. Na koženkové body je využito zbytků látek, kterými se potahují různé doplňky. Použila také netradiční líčení, které vynikne na prknech divadelní scény.

Za 2. místo ve své kategorii získala Michaela poukaz na workshop v hodnotě 25.000 Kč. Vítězné projekty, práce a předměty (fotodokumentace) budou vystaveny v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

Slavnostní atmosféru vyhlášení výsledků soutěže dokreslovaly samotné prostory Valdštejnského sálu a nádherný zpěv Radky Fišarové, která celou akcí noblesně provázela. Účastníci si naživo vychutnali písně Ave Maria a Non, je ne regrette rien v jejím fenomenálním podání. O důležitosti osvěty v oblasti zpracování odpadů a druhotných zdrojů promluvil ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, senátor a bývalý generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cieńciała a náměstek ministra průmyslu a obchodu Eduard Muřický.