Dotace na ozdravná opatření proti radonu

obrazek
11. dubna 2018 08:28, aktualizováno 19. dubna 2023 15:27, Ing. Lada Heřmanová

Přírodní ozáření je v České republice regulováno od roku 1991. Z tohoto důvodu mohly být stavby, zejména bytové a rodinné domy, jež jsou užívány k trvalému bydlení a k jejichž výstavbě bylo vydáno stavební povolení nebo svým obsahem podobné povolení do 28. února 1991, postaveny s nedostatečnou ochranou. Neboť v nich může být v důsledku výše uvedeného vysoká koncentrace radonu, stát může poskytnout dotaci ze státního rozpočtu na likvidaci těchto starých radiačních zátěží ve stavbách a v pitné vodě určené pro veřejné zásobování. Poskytnutí dotace je prováděno v souladu s Metodickým postupem Ministerstva financí, viz příloha níže.

Účelem poskytnuté dotace je provedení opatření ke snížení míry ozáření z přítomnosti radonu a jeho produktů přeměny ve vnitřním ovzduší staveb pro bydlení a pobyt veřejnosti nebo v pitné vodě pro veřejnou potřebu.

Podat řádně vyplněnou žádost o dotaci lze na základě aktuálně zveřejněné výzvy Ministerstva financí v daném roce. Nyní se jedná o Výzvu č. 6/2023, která je uvedena mezi přílohami níže.

Podmínky poskytnutí státní dotace na realizaci protiradonových ozdravných opatření jsou upraveny ve vyhlášce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost č. 362/2016 Sb., o podmínkách poskytnutí dotace ze státního rozpočtu v některých existujících expozičních situacích.

Postup při poskytování dotace je upraven ve vyhlášce Ministerstva financí č. 464/2016 Sb., o postupu při poskytování dotace ze státního rozpočtu na přijetí opatření ke snížení míry ozáření z přítomnosti radonu a jeho produktů přeměny ve vnitřním ovzduší staveb pro bydlení a pobyt veřejnosti a na přijetí opatření ke snížení obsahu přírodních radionuklidů v pitné vodě určené pro veřejnou potřebu.
  • Vlastníkovi bytu v bytovém či rodinném domě nebo vlastníkovi rodinného domu (ve smyslu ustanovení § 2 odst. 1) písm. a) vyhlášky č. 362/2016 Sb.) může být poskytnuta dotace v maximální výši 150 000 Kč.
  • Vlastníkovi budovy školy, školského zařízení nebo budovy sloužící pro zabezpečení sociálních nebo zdravotních služeb při dlouhodobém pobytu dětí do 18 let (ve smyslu ustanovení § 2 odst. 1 písm. b) a c) vyhlášky č. 362/2016 Sb.), může být poskytnuta dotace v maximální výši 1 500 000 Kč.
  • Vlastníkovi vodovodu pro veřejnou potřebu (ve smyslu ustanovení § 3 odst. 1 vyhlášky č. 362/2016 Sb.) může být poskytnuta dotace nejvýše 1 500 000 Kč.

Celkový objem prostředků uvolňovaných Ministerstvem financí na odůvodněná opatření v daném roce je stanoven zákonem o státním rozpočtu na příslušný rozpočtový rok. Dotaci na stejný účel je možné poskytnout pouze jednou.

Žádosti je možné podávat prostřednictvím Krajského úřadu Plzeňského kraje, odboru životního prostředí.

Kontaktní osobou je Ing. Dominika Holá:
tel.: 377 195 277, 733 698 689;
e-mail: dominika.hola@plzensky-kraj.cz.
Více informací včetně vzoru žádosti je uvedeno v přílohách.

Soubory ke stažení