Děti z dětského domova ztrácí domov dvakrát, nenecháváme je na cestě životem samotné

obrazek
11. prosince 2018 07:38, aktualizováno 06:38, Petra Olivková

Nadační fond Veroniky Kašákové ve spolupráci s Krajským úřadem Plzeňského kraje realizuje projekt RESTART ve všech 7 dětských domovech v Plzeňském kraji, a to již od října 2017.

„Při naší první návštěvě v dětských domovech se dostáváme do situací, kdy jednodenní návštěva ovlivní jen povrchové záležitosti, proto jsme se rozhodli být těmto mladým lidem ještě blíž, prostřednictvím našich Průvodců. A tak vznikl projekt Restart. Naší vizí je, aby každý mladý člověk, který opouští brány dětského domova, měl možnost před odchodech navázat individuální lidský vztah, který bude pokračovat i venku,“ vysvětluje Lucie Nápravníková, projektová manažerka nadačního fondu.

Průvodce není náhodný člověk z davu. Je to školený mentor, který prošel psychickou způsobilostí a jednou měsíčně dochází na supervizi. Jeho posláním je předat mladistvým co nejvíce zkušeností do běžného života. Společně budují lidský vztah, který začíná v dětském domově, ale pokračuje i po jeho opuštění.  Ještě v domově si stanový individuální plán, na kterém budou 2x měsíčně společně pracovat např. dokončené vzdělání, plynulý odchod z dětského domova, výběr vhodného zaměstnání, finanční hospodaření, bydlení, kvalitní vztahy, plnění povinností vůči státu.  Po odchodu z dětského domova se společně setkávají až do naplnění tohoto plánu nebo do stabilizování životní situace mladého člověka.

ZPĚTNÉ VAZBY OD DĚTÍ:

Sezení s Míšou pro mě bývá vždy velmi uklidňující. Míša je moje koučka už rok, je velmi pozitivní, a tak na mě svou sluníčkovou energii většinou přenáší. Řešíme spolu problémy jak běžného teenagera, tak i opravdu důležité věci, vhodné do budoucna. Míša umí skvěle komunikovat, mluví vždy k věci a dokáže mi ve všech směrech poradit. Je to člověk, kterému ráda důvěřuji, protože vím že jsou u ní mě zpovědi v bezpečí.

Většinou si nevím se spoustou věcí rady, a proto je tu Míša. Ona je flexibilní a přizpůsobivá co se týče našich schůzek. Schůzky mě moc baví, díky Míše si vedu svůj deníček a zapisuji si mnoho věcí, společně budujeme mé sebevědomí a odbouráváme strach z mého života mimo dětský domov.

Naše sezení mi přináší mnoho pocitů, zážitků, ale taky ponaučení. Hlavní ponaučení je to, že jsem si uvědomila, že můžu dosáhnout v životě čehokoliv, ať už bych chtěla být herečka nebo mít jen spokojený život. Míša mi pomáhá i s těžkými situacemi, které jsou ne s každým řešitelné.

Jsem ráda, že mám právě za koučku Míšu, mám teď v sobě tolik pocitů radosti, štěstí ale největší je vděk. Díky nadaci Veroniky Kašákové má možnost, tak obyčejná dívka z dětského domova jako jsem já získat naději, že není nic ztracené, i když jsem v DD a že můj život má smysl, že vše má svůj záměr.

Hanka, DD Tachov

 

Sezení s průvodcem pro mě znamenají obrovskou psychickou podporu. Nejen psychickou, ale celkově se pro mě tato sezení stala důležitou součástí života a vždy mě naplňují. Míša není jen koučka, je pro mě jako velmi blízká kamarádka, které můžu říct vše a nic není špatně. Zpravidla si povídáme, ale není to jako sezení s psychologem. Sezení probíhají v přátelské a bezpečné atmosféře. Nemusím si dávat pozor, co řeknu a dostanu zpětnou vazbu s objektivním názorem. Vždy je lepší slyšet názor od někoho jiného, ale většinou se lidi snaží člověku pomoct klidně lží, ale Míša přeci jen něco z psychologie má za sebou a dokáže mi ukázat správný směr a cestu.

Moje nejtemnější stránky zná, a i přes to se na mě dívá stejným pohledem. Nevěděla jsem na začátku, co od ní čekat a jestli se opravdu mohu svěřit jen tak, ale po krátké době jsem pochopila, že jí na nás opravdu záleží. Míša mi pomohla i s problémem, který se netýkal mě a jsem jí za to neskutečně vděčná. Za tento projekt můžu strašně moc poděkovat, protože mi přinesl skvělou osobu do života.

Šárka, DD Sušice