Delegace z Plzeňského kraje pokračuje v jednáních na Kubě

obrazek
08. dubna 2016 09:10, aktualizováno 08:10, Bc. Eva Mertlová

Delegace zástupců Plzeňského kraje pokračuje v pracovní cestě na Kubě. V druhé polovině týdne zahájila Česká strana jednání v provincii Matanzas. Delegaci vedenou hejtmanem Václavem  Šlajsem přijal viceprezident Mario Sabines Lorenzo s dalšími členy regionální vlády.

Provincie Matanzas je vzdálená 90 km od hlavního města Havana. Rozkládá se na severu území a rozloha provincie je 317 km2. Počet obyvatel je zhruba 166 tisíc. Matanzas neboli Město mostů, jak se mu přezdívá, má 17 mostů, které křižují jeho řeky a je jedním z ekonomicky nejvyspělejších na Kubě. V minulosti to bylo především pro velkou produkci cukrové třtiny a v současnosti především hlavně pro turistický ruch, který pomáhá získávat potřebné prostředky. Provincie má celkem 56 hotelů a velké množství ubytovacích kapacit v soukromí. Podnikání se v Matanzasu věnuje 32% obyvatel. Ekonomika zde zaznamenala v minulém roce nárůst o 2%.

Jednání s víceprezidentem M. S. Lorenzem

Zástupci obou regionů diskutovali také o potížích, které kubánská strana nyní vnímá jako zásadní a je připravena je řešit. K tomu ale  potřebuje vysoké investice ze strany zahraničních partnerů. Jedná se především o problematiku infrastruktury, dodávky vody a těžba a zpracování ropy. Provincie Matanzas se těžbou ropy podílí 40% na celkové produkci Kuby. Důležitou otázkou jsou i obnovitelné zdroje.

Hejtman s viceprezidentem Lorenzem srovnali činnost a správu krajů, kdy obě strany projevily zájem na rozvoji vzájemné spolupráce.

V dalším jednání se podnikatelská část delegace setkala se zástupci Matanzaské univerzity. V regionu jsou dvě univerzity, jedna se zaměřením na techniku a druhá univerzita lékařská. Profesor Onelio Alvarez Quiñones představil celkem 14 nabídek z katalogu poptávek projektu. Jedná se hlavně o živočišnou výrobu, cukrovarnictví, biopaliva - energetický průmysl, hotelnictví a také například záměr vybudovat rozsáhlý golfový rezort.

Zástupci podnikatelů v čele s prezidentem Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslavem Zemanem kladli dotazy, k možnému získání jednotlivých zakázek a zároveň prezentovali činnost svých firem.

Předání darů - české sklo v rámci setkání s prezidentem M. S. Lorenzem

Posledním pracovním jednáním je setkání na University of Matanzas, kterou navštíví delegace v posledním dni pobytu. Děkan Západočeské univerzity Milan Edl zde povede jednáni o vzájemném vzdělávání studentů, ale i profesorů. Obě univerzity mají předpoklad spojit spolupráci v projektu Erasmus mundus, kterého se účastní.