Delegace Plzeňského kraje navštívila Ministerstvo zahraničních věcí Kuby

obrazek
06. dubna 2016 15:24, aktualizováno 14:25, Bc. Eva Mertlová

Delegace Plzeňského kraje v čele s hejtmanem Václavem Šlajsem, se zástupci Okresní Hospodářské komory Plzeňsko a významnými podnikateli, zahájili pracovní cestu na Kubě jednáním na Hospodářském výboru Národního shromáždění v Havaně. Hejtmana společně se zástupci delegace přijal místopředseda výboru Armando Utrera. Ten představil práci Kubánského parlamentu a zároveň zmínil důležitost předcházející delegace českých senátorů na Kubě. Armando Utrera zároveň doplnil, že komunikace a spolupráce mezi oběma zeměmi je o to důležitější, čím více se Kubánská ekonomika proměňuje a rozvíjí. Přesto, že je Kuba teprve na počátku velkých změn, tyto změny se podle něj už nyní musí zohlednit při společných jednáních o plánech do budoucna. Výsledkem spolupráce by mělo být především zvýšení životní úrovně na Kubě a kvalitní obchodní a podnikatelské podmínky pro investory. Předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman zmínil, že i v minulosti mnoho českých firem pomáhalo budovat ekonomiku na Kubě, a to především v podobě inženýrských staveb anebo dovozu produktů.

Pro investory z České republiky je v tuto chvíli podstatné, aby měli k dispozici všechny podmínky pro podnikání a dále také možnost získat kontakty pro zahájení obchodních jednání. Kubánská strana už nyní schválila jisté zvýhodnění investorů na jejich trhu, například daňové úlevy anebo právní ochranu. Hejtman Václav Šlajs vyjádřil důležitost rovnocenné spolupráce mezi oběma zeměmi a zdůraznil posilování zahraničních vztahů pro dobrý rozvoj ekonomiky.

Při dalších odpoledních jednáních delegace zamířila na Ministerstvo zahraničních věcí Kuby. Při jednání s Gerardem Peñalverem, vrchním ředitelem bilaterálních vztahů byla součástí diskuze především otázka obnovitelných zdrojů a také odpadového hospodářství s možností dalšího zpracování. Pan Peñalver uvedl, že Kuba se nyní nachází v období aktivity průmyslového rozvoje a strategie, kterou vypracovali, je důležitá pro vytvoření stabilní průmyslové základny. Kuba si je vědoma, že Evropa je důležitým partnerem už jen proto, že i v minulosti mnoho techniků a inženýrů pracovalo na jejím rozvoji. Mimo jiné mnozí byli právě z tehdejšího Československa.

Fotogalerie

          

I další dny pokračovala bilaterální jednání, zatímco zástupci Západočeské univerzity Plzeň vedli svůj separátní program při jednáních na Ministerstvu pro vysoké školství a s Havanskou univerzitou. Tématem byla především možná výměna vysokoškolských studentů, o kterou obě strany projevily zájem.

Následně byla celá krajská delegace přijata náměstkyní ministra pro zahraniční obchod a investice. Znovu se diskuze vedla v duchu důležitých témat jako investice ze zahraničí, zpracování a výroba energie i otázka odpadového hospodářství. Kuba v současné době využívá 4% obnovitelných zdrojů, což plánují změnit. Další věcí, která kubánskou stranu v tuto chvíli zajímá a kterou potřebuje řešit, je veřejná doprava. Právě ta je na Kubě stále ještě velkým problémem, a to i díky restrikcím. Na pořadu dne byl také turistický ruch. Rozvoj turismu na Kubě je velmi důležitý pro vytvoření podnikatelských příležitostí a posílení stagnující ekonomiky. V minulém roce Kubu navštívilo tři a půl milionu turistů, především z Kanady. Letos se očekává navýšení na čtyři miliony. Kuba se ale potýká s kapacitními problémy, které by mohly v budoucnu ohrozit další rozvoj turistiky, pokud by nebyly prioritně řešeny.

Jednání na Kubánském institutu přátelství mezi národy se zúčastnila ředitelka Gladys Elena Ayllón Oliva. I zde se projednávala důležitost udržení dobrých vztahů mezi oběma zeměmi a Evropou a tak i otevření dalších obchodních příležitostí.

Delegaci ještě čekalo setkání na Velvyslanectví České republiky v Havaně, které probíhalo v příjemné atmosféře a především se vedla diskuze týkající se života na Kubě, praktických otázek podnikání a celkového pohledu ze strany diplomatů na situaci současné Kuby.

Posledním jednáním v tomto bloku bylo důležité přijetí ze strany Odboru mezinárodních vztahů Obchodní komory Kuby. Její ředitelka paní Celia Labora společně s prezidentem Obchodní komory Kuby Orlandem Hernandezem Guillenem uvedli zástupce delegace do problematiky jednotlivých možných investic na Kubě. Především se jednalo o takzvané "zóně svobodného rozvoje", kam by měla kubánská strana zájem zařadit i Českou republiku. Prioritou je také rozvoj solární a větrné energie, potravinářský průmysl a jeho výrobní produkce. Kuba upřednostňuje ucelenou koncepci od získání technologie, zpracování a uvedení následně na trh. Podnikatele zaujal aktuální katalog investičních příležitostí, který je k dispozici na webových portálech a je příslibem k nalezení nových obchodních partnerů.

Další pracovní jednání se uskuteční v provincii Matanzas, kde se bude projednávat problematika regionální správy a možnosti spolupráce na ekonomické úrovni.