Závěrečná konference projektu „Šance pro budoucnost“

obrazek
11. března 2008 13:53, aktualizováno 12:53,

 

 

Zpráva o realizaci projektu

 

„Šance pro budoucnost“

 

Plzeňský kraj společně se svými partnery zahájil dne 2. dubna 2006 realizaci projektu „Šance pro budoucnost“, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Do realizace projektu se zapojilo 25 partnerů: Západočeská univerzita v Plzni, Regionální rozvojová agentura Plzeň, Statutární město Plzeň, Město Nepomuk, Město Horšovský Týn, Město Staňkov, Město Kašperské Hory, Město Sušice, Město Planá, Město Tachov, Obec Chanovice, Město Horažďovice, Město Blovice, Dětský domov DOMINO Plzeň, Dětský domov Nepomuk, Dětský domov Planá, Dětský domov Tachov, Dětský domov Staňkov, Dětský domov Horšovský Týn, Dětský domov Kašperské Hory, Úřad práce Domažlice, Úřad práce Plzeň-jih, Úřad práce Tachov, Úřad práce Plzeň, Úřad práce Klatovy.

Hlavím cílem projektu bylo vytvoření komplexního regionálního nástroje pro začlenění mládeže, která odchází z dětských domovů na trh práce a do společnosti. Mladí lidé by po opuštění dětských domovů měli být schopni najít si práci, udržet si ji, obstarat si bydlení a naučit se samostatně žít.

Odborný tým Pedagogické fakulty Západočeské univerzity nejprve vytvořil speciální vzdělávací a poradenský program. Zároveň proškolil speciální pedagogické pracovníky dětských domovů a komunitní pracovníky, kteří následně poskytovali sociální služby mladým lidem z dětských domovů zapojených do projektu.

Pro činnost komunitních pracovníků byly za pomoci partnerských měst zařízeny kanceláře v Plzni, Nepomuku, Staňkově a Tachově.

Účastníci projektu z řad mládeže z dětských domovů se s velkým zájmem zapojili do vzdělávacích kurzů, které byly zaměřeny na orientaci v právním světě, život v souladu se zákony a možnost poskytovaných sociálních služeb.

Při hledání vhodného zaměstnání byla přínosná pomoc partnerských úřadů práce.

Pro mládež, která v období realizace opustila dětské domovy, byly partnerskými městy a obcemi poskytnuty startovací byty. V současné době využívá bydlení ve startovacích bytech 6 mladých lidí, kteří se zde připravují na samostatný život.

Hodnotícím ukazatelem úspěšnosti projektu je počet účastníků. Do projektu bylo začleněno 91 mladých lidí, kteří se účastnili vzdělávacích a poradenských aktivit.

V rámci projektu došlo k vytvoření speciálního vzdělávacího a poradenského programu včetně metodiky. Vzniklé materiály budou využívat pracovníci dětských domovů pro přípravu mladých lidí před odchodem z dětských domovů do samostatného života.

Kontakt pro získání dalších informací:

                                                           Krajský úřad Plzeňského kraje

                                                           Manažer projektu Bc. Alexandra Blažková

                                                            tel.: 377 195 216

                                                           mail: Alexandra.Blazkova@plzensky-kraj.cz

Soubory ke stažení