Plzeňský kraj byl mezi žadateli nejúspěšnější

obrazek
20. března 2007 11:11, aktualizováno 10:11, Mgr. Jana Filípková
   

V pátek 16. března se na Krajském úřadě Plzeňského kraje uskutečnila závěrečná konference při příležitosti ukončení „Iniciativy ES Interreg IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko“ za účasti představitelů a žadatelů z české i německé strany. „Plzeňský kraj je jediný kraj, který se rozhodl uspořádat takovéto závěrečné shrnutí a zároveň představit dotační programy EU pro příští období“, říká Ing. Lenka Nováková z Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

První část setkání se věnovala vyhodnocení proběhlé přeshraniční spolupráce na česko-bavorské hranici v uplynulých sedmi letech. Plzeňský kraj byl v této oblasti zapojen do 2 programů, a to CBC Phare v letech 2000 – 2003 a po vstupu do Evropské unie v květnu 2004 Plzeňský kraj využíval finanční prostředky z programu Interreg III A.

Z tohoto programu bylo pro projekty z Plzeňského, Jihočeského a Karlovarského kraje připraveno k rozdělení celkem 8,6 mil. Euro. Jednotliví žadatelé mohli dostat na svůj projekt dotaci v minimální výši 10 000 Euro. Celkem bylo schváleno 87 projektů, kdy největší počet úspěšných žadatelů (konkrétně 58, což je 51%) byl z Plzeňského kraje a projekty v našem kraji byly financovány celkovou částkou přesahující 3,6 mil. Euro. „Je to pro nás i velký závazek pro budoucnost, nicméně věřím, že zájem a úspěšnost žadatelů z Plzeňského kraje bude obdobná i v příštím sedmiletém období“, podotýká radní Plzeňského kraje Ing. Jiří Kalista, který se zúčastnil dnešní konference.

Graf dokumentující celkové rozdělení mezi žadatele z Plzeňského, Jihočeského a Karlovarského kraje

 

Plzeňský kraj zde také představil publikaci „Interreg III A Česká republika – Svobodný stát Bavorsko v Plzeňském kraji“, která se může stát inspirací pro další zájemce o získání dotace z Evropské unie. Tato brožura obsahuje mj. informace o  všech podpořených i nepodpořených projektech, které byly v Plzeňském kraji podány.

Zmiňovaný dotační program „Interreg III A Česká republika – Svobodný stát Bavorsko“ je jeden z pěti přeshraničních programů, do kterých je zapojena Česká republika. „Kvalitní projekty byly podány a realizovány právě na česko – bavorské hranici“, zaznělo na závěrečném setkání  z úst zastupitele Ministerstva pro místní rozvoj ČR.

V druhé části setkání byl představen nový Program přeshraniční spolupráce ČR - Bavorsko pro období 2007-2013, kdy první dvojjazyčné žádosti by mohly být předkládány již v létě letošního roku. Konkrétní termín vyhlášení bude upřesněn. Pro toto období budou kladeny vyšší nároky na kvalitu projektů a objeví se několik nových prvků jako např. „lead – partner princip“, kdy každý projekt bude mít svého vedoucího partnera, který bude zodpovědný za realizaci projektu.