CVIČENÍ PANDEMIE 2008 - Aktuální situace k 13. 10. 2008

13. října 2008 11:53, aktualizováno 10:53, Ing. Radek Svoboda
V současné době jsme překročili do 4. fázi pandemie, kdy jsou malé skupiny nakažených lidí s omezeným interhumánním přenosem, ale šíření je přísně lokalizováno. Skupiny lidí nakažené chřipkovým virem  jsou detekovány na území okresu Plzeň – jih, ve městě Stod a jeho okolí. Prioritou je maximálně omezit šíření viru mimo původní ohnisko,aby bylo možné uplatnit co nejvíce protiepidemických opatření a byl získán čas pro vývoj vakcíny.
I přes přijatá proti epidemická opatření je předpoklad, že pandemie přejde do 5. fáze, kdy je iterhumánní šíření stále omezeno, ale jsou již nakaženy velké skupiny lidí, což svědčí pro rostoucí adaptaci viru na lidský organismus. Schopnost šíření viru není dosud plně srovnatelná s běžnými sezónními viry chřipky. Prioritou je usilovat se o co největší omezení šíření viru a o možné odvrácení pandemie s cílem dosáhnout maxima času na uplatnění protiepidemických opatření. Přijímají se opatření na zabránění zavlečení onemocnění do ČR, v případě zavlečení je nutné ohraničit  ohnisko, omezit šíření a tím odvrátit rozvinutí pandemii.
Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví a Ústřední epidemiologickou komisí ČR jsou připraveny požadavky na přísun antivirotik do jednotlivých krajů v souladu s Pandemickým plánem ČR. Dále v sočasné době probíhá plánování součinnosti s dobrovolnými organizacemi v poskytnutí pomoci v případě krizové situace, provádění odběrů na izolaci viru z případů ARI ve všech věkových kategoriích, proočkování sezónní protichřipkovou vakcínou, pravidelné informování veřejnosti o situaci a současně přijatých opatřeních zamezujících dalšímu šíření nákazy, apod.
Krajská  hygienická stanice Plzeňského kraje vydává  v těchto fázích Nařízení Krajské hygienické stanice PK za účelem přijetí příslušných protiepidemických opatření a ředitel Krajské hygienické stanice Plzeňské kraje, jako předseda Krajské epidemiologické komise Plzeňského kraje, svolává na 20.října  2008 v 8.00 hod. jednání této komise.