CVIČENÍ PANDEMIE 2008 - Aktuální situace k 1. 10. 2008

13. října 2008 10:49, aktualizováno 09:49, Ing. Radek Svoboda

A.  Všeobecná situace

Od roku 2003 postupně stoupá počet osob nakažených virem „ptačí“ chřipky H5N1. Riziko lidské infekce je hodnoceno jako velmi nízké. Vzhledem k postupnému šíření v živočišné říši přechází 1. fáze pandemické pohotovosti do 2. fáze.

Na začátku roku 2008 byla zaznamenána 3 sporadická onemocnění (po 1 v Indonésii, Pákistánu a Indii), kde došlo k vysoce pravděpodobnému přenosu z osoby na osobu – tato situace odpovídala 3. fázi pandemické pohotovosti. K 30. dubnu 2008 bylo ve 14 zemích podchyceno celkem 382 onemocnění u lidí. Potvrdily se obavy, že se původně „ptačí“ virus adaptoval na lidskou populaci a pravděpodobně se stane původcem pandemického výskytu.
 

B.  Zvláštní situace - situace v Plzeňském kraji
V rámci 1. až 3. fáze pandemické pohotovosti byly na úrovni regionu provedeny následující kroky:

1. fáze:
a) Praktičtí lékaři (PL) byli upozorněni na nutnost kvalitního hlášení do systému ARI.
b) PL a klinická pracoviště byli požádáni o zajištění virologických vyšetření u závažnějších respiračních onemocnění.
c) Virologická laboratoř Ústavu mikrobiologie LF a FN požádala o nákup dostatečného množství kitů pro diagnostiku respiračních onemocnění.
d) Odběrové soupravy jsou trvale k dispozici v této laboratoři, ÚP KHS PK rozvezlo tyto soupravy do jednotlivých územních pracovišť.
e) Obdobná opatření provedla KVS pro zajištění surveillance u zvířat.
f) Kontrola zásob antivirotik a chřipkových vakcín – v PK nejsou k dispozici žádná antivirotika, opakovaně jsou vyžádána na MZ ČR, u MZ ČR je objednána KHS PK chřipková „sezónní“ vakcína v rozsahu stávající legislativy, tj. pouze pro institucionalizované osoby v zařízeních sociální péče a zaměstnance těchto zařízení, celosvětově je vyvíjena „pandemická“ vakcína.
g) KHS PK aktualizuje pandemický plán.

2. fáze:
Hejtmanem Plzeňského kraje byla svolána porada všech složek krizového řízení. Pokračují činnosti a-e, g z 1. fáze

3. fáze:
Kromě výše uvedených činností probíhá trvalá výměna informací – epidemiologická i epizootologická situace v ČR i v Plzeňském kraji klidná. Lékárenská služba informuje o stavu objednávek chřipkové „sezónní“ vakcíny. Strategické zásoby antivirotik v kraji nejsou stále doplněny, nejsou stanoveny zásady a pravidla pro profylaktické podávání antivirotik