Zveřejnění poskytnutých informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů - metodické pokyny, výklady

27. ledna 2016 11:53, aktualizováno 10:53,

Dne 13. 1. 2016 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje doručena žádost o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Informace se týkaly metodických pokynů a výkladů. Informace byla poskytnuta dne 22. 1. 2016.

Požadované informace bod 1:

Má Váš kraj (krajský úřad) nějaký metodický pokyn, výklad, analýzu či jiný materiál, který používá (sám krajský úřad při svém rozhodování či při metodickém vedení) a který by řešil, resp. reagoval na situace, kdy správní soud v rozsudku (při přezkoumávání rozhodnutí podle stavebního zákona) vysloví nezákonnost podkladového rozhodnutí (např. výjimka z OTP) nebo závazného stanoviska (např. z hlediska ochrany ovzduší, ochrany před hlukem) — a který by například
— uváděl, jakým procesním postupem získat nové závazné stanovisko (podkladové rozhodnutí)
— vypořádal se s otázkou/překážkou „věci rozhodnuté“
— a v případě vydání nového závazného stanoviska (podkladového rozhodnutí — např. výjimky z OTP) se vypořádal s tím, že vedle sebe stojí dvě různá závazná stanoviska (podkladová rozhodnutí), která řeší jednu a tu samou věc.

Požadované informace bod II.:

Dále žádám o informaci, zda váš kraj (krajský úřad) má nějaký metodický pokyn, výklad, analýzu či jiný materiál, který používá (sám krajský úřad při svém rozhodování či při metodickém vedení) a který by řešil, resp. reagoval na situace, případy kdy účastník správního řízení sdělí (v 1. stupni) námitky proti závaznému stanovisku (již založeném ve spisu u stavebního úřadu), či skutkovému stavu, ze kterého to stanovisko vychází — metodika řešící postup stavebního úřadu při vypořádání těchto námitek v kooperaci s dotčeným orgánem, který to závazné stanovisko vydal a dále postup příslušného dotčeného orgánu.

K žádosti KÚPK sdělil, že nedisponuje požadovanými informacemi a taktéž není povinností KÚPK tyto dokumenty mít.