Zveřejnění poskytnutých informací dle zákona č. 106/1999 Sb. - informace o vzdělávání zaměstnanců krajského úřadu

23. února 2016 12:26, aktualizováno 11:25,

Dne 10. 2. 2016 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje doručena žádost o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon č. 106/1999 Sb.). Na žádost byly poskytnuty následující informace ve struktuře otázka – odpověď.

1. Počet zaměstnanců Vašeho úřadu (bez podřízených úřadů) ke dni 31. 12. 2015, z toho

s vysokoškolským vzděláním   291

se středoškolským vzděláním   128

2. Existuje ve Vašem resortu předpis upravující požadované vzdělání pro jednotlivé pracovní pozice Vašich zaměstnanců, event. máte vlastní vnitřní předpis, který tuto problematiku upravuje? O jaké předpisy se jedná? Je možno poskytnout kopii, příp. nahlédnout.

Předpis upravující vzdělání pro práci v územní samosprávě neexistuje, resp. existuje Katalog prací uplatňování podle povolání a platových tříd ve veřejných službách a správě, který upravuje zařazování dle druhů práce v jednotlivých platových třídách, a tyto platové třídy jsou odlišeny dle druhu vzdělání.

3. Existuje ve Vašem resortu předpis, podle kterého se řídí další průběžné vzdělávání Vašich zaměstnanců, event. máte vlastní vnitřní předpis, který tuto problematiku upravuje? O jaké předpisy se jedná? Je možno poskytnout kopii, příp. nahlédnout.

Ve veřejné správě na úrovni územních samosprávných celků existuje zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků (dále také zákona o úřednících ÚSC), ve znění pozdějších předpisů, který rozděluje zaměstnance na úředníky a zaměstnance. Pro úředníky je následně stanoveno vzdělávání v souladu s tímto zákonem. Krajský úřad nemá k oblasti vzdělávání stanoven vnitřní předpis, postupujeme v souladu se zákonem o úřednících ÚSC.

4. Vyskytují se u Vašeho úřadu zaměstnanci, kteří nesplňují potřebné vzdělání? Pokud ano, uveďte, prosím počet udělených výjimek a počet zaměstnanců, kteří si chybějící vzdělání doplnili (za období 3 – 5 let), příp. uveďte jiný postup, podle kterého je u Vás postupováno.

Jak je uvedeno v bodě výše, jsou zaměstnanci zařazováni dle vzdělání, pokud katalog prací vyloženě stanoví pro práci na úrovni kraje ve vyšší platové třídě, kde je již vyžadováno vysokoškolské vzdělání a daný zaměstnanec jej nemá, jsou udělovány zaměstnancům výjimky ze vzdělání v souladu s § 3 odst. 3 nařízení vlády č. 564/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a to nejprve na dobu 4 let a následně je možné na dobu delší. V současné době udělil zaměstnavatel 35 výjimek ze vzdělání.

5. Jakým způsobem a jak často jsou zaměstnanci vyrozumíváni o nabídce seminářů/školení?

Zaměstnanci jsou o nabídce vzdělávání vyrozumíváni oddělením personálních věcí a vzdělávání odboru kancelář ředitele, které rozesílá nabídky různých vzdělávacích agentur, které jsou využitelné pro naše zaměstnance, organizuje interní školení, školení pro obce, své příspěvkové organizace apod.

6. Kdo a jak provádí výběr seminářů/školení?

Výběr seminářů provádí buď oddělení personálních věcí a vzdělávání – jedná se o povinná školení dle zákona o úřednících ÚSC, témata interních školení na základě podnětů od zaměstnanců. Externí semináře pro jednotlivé zaměstnance jsou schvalovány vedoucími odborů a následně odborem kancelář ředitele.

7. Finanční zajištění seminářů – je u Vašeho úřadu stanoven např. roční limit na vzdělávání, nebo částka na jednoho zaměstnance? Podílí se zaměstnanci na nákladech, nebo je vše hrazeno zaměstnavatelem? Je-li to možné, uveďte, prosím, vynaložené náklady na vzdělávání za posledních pět let, tj. jednotlivě za rok 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, příp. prosím o informaci, zda lze využít nějaká zveřejněná „data“ na internetu.

V rozpočtu na každý kalendářní rok je vždy stanoven objem finančních prostředků na vzdělávání všech zaměstnanců a dále částka za účasti na konferencích, kterých se zaměstnanci Plzeňského kraje zařazení do krajského úřadu účastní. Zaměstnanci se na nákladech na vzdělávání nepodílí, pouze v souladu se zák. č. 312/2002 Sb., hradí zaměstnanec náklady za vykonání opakované zkoušky zvláštní odborné způsobilosti.

Rok

Náklady na vzdělávání v mil. Kč

2011

2,20

2012

2,30

2013

2,20

2014

2,20

2015

2,28

8. Využíváte semináře/školení financované z prostředků Evropské unie, příp. sami žádáte o poskytnutí finančních prostředků z Evropské unie?

V rámci projektů, které Plzeňský kraj podává a je-li možnost v rámci vyhlášené výzvy čerpat peníze na vzdělávání, této možnosti využíváme.

9. Jsou semináře/školení povinná? Sledujete a vyhodnocujete účast Vašich zaměstnanců na seminářích/školeních? Je zaměstnanec motivován finanční odměnou?

Povinné vzdělávání je stanoveno zákonem o úřednících ÚSC – jedná se o vstupní vzdělávání, zvláštní odbornou způsobilost, vzdělávání vedoucích úředníků. Pravidla těchto druhů vzdělávání jsou stanovena v zákoně o úřednících ÚSC.

Mimo tento druh vzdělávání není vzdělávání povinné, ale zaměstnanci se chtějí vzdělávat, takže nabídek na semináře a školení rádi využívají. Účast na školení je vyhodnocována. Zaměstnanec není motivován finanční odměnou, všichni zaměstnanci se chtějí rozvíjet, takže rádi možností ke vzdělávání využívají.

10. Jsou pořádané semináře/školení hodnoceny ze strany vedoucích (nadřízených) zaměstnanců (jejich přínos, negativní dopad)? Je na základě získaných poznatků upravován výběr dalších seminářů/školení?

Semináře jsou vyhodnocovány a další témata jsou na základě těchto hodnocení vybírána.

11. Vaše další případné poznatky a náměty k dokreslení situace v této oblasti.

Další náměty nejsou.