Žádost o informace týkající se podnětů a stížností na podomní prodej

14. března 2016 09:13, aktualizováno 08:13, Mgr. Daniela Wohlmuthová

Dne 2. 3. 2016 obdržel Krajský úřad Plzeňského kraje (dále jen "KÚPK") žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kterou byly požadovány informace týkající se problematiky podnětů a stížností na podomní prodej. Žádost obsahovala celkem 5 otázek, a to

1. Jaké množství podnětů/stížností týkajících se podomního prodeje v České republice obdržely Vám podřízené živnostenské úřady ve Vašem kraji za rok 2014 a 2015? Prosím uvést konkrétní živnostenské úřady, které evidují podnět/stížnost.

2. V kolika z výše uvedených případů živnostenský úřad dospěl k závěru, že se jedná o porušení zákona? Prosím uvést konkrétní živnostenský úřad ve Vašem kraji.

3. O jaká porušení zákona se konkrétně jednalo?

4. Které subjekty se porušení dopustily (konkrétní název podnikatele)?

5. Jaké sankce (druh a výše) byly těmto subjektům uloženy?

Dne 14. 3. 2016 KÚPK poskytl odpovědi na shora uvedené otázky, a to:

K otázce č. 1: KÚPK požádal všech 15 obecních živnostenských úřadů obcí s rozšířenou působností Plzeňského kraje o požadované údaje k problematice podnětů a stížností na podomní prodej. Ani jeden z uvedených úřadů v letech 2014 a 2015 neobdržel ani neřešil podnět či stížnost týkající se podomního prodeje.

K otázce č. 2 - 5: Vzhledem ke zjištění, že ani jeden z 15 obecních živnostenských úřadů obcí s rozšířenou působností Plzeňského kraje k problematice podnětů a stížností na podomní prodej neobdržel ani neřešil takovýto podnět či stížnost, považuje KÚPK odpovědi na zbývající 4 otázky případného porušení zákona, konkretizaci porušení zákona a výši a druhu uložené sankce, za bezpředmětné.

Informace byly poskytnuty v zákonem stanovené lhůtě.