Žádost o informace týkající se neoprávněných archeologických výzkumů

17. června 2016 11:09, aktualizováno 10:09, Mgr. Daniela Wohlmuthová

Dne 6. 6. 2016 obdržel Krajský úřad Plzeňského kraje (dále jen "KÚPK") žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, kterou byly požadovány informace týkající se neoprávněných archeologických výzkumů pomocí detektorů kovů. Žádost směřovala k řízení o udělení pokuty za přestupek uvedený v § 39 odst. 2 písm. f) památkového zákona, a obsahovala tři body, a to

- Zda od roku 2005 do roku 2016 zahájil krajský úřad výše uvedené řízení?

- Kolik takových řízení bylo a ve kterých letech?

- Kolik bylo vydáno rozhodnutí (případně pokud rozhodnutí vydáno nebylo, tak z jakého důvodu) a jaká byla výše ukládaných pokud?

Níže KÚPK poskytl požadované informace.

Sdělení informací o řízeních podle § 39 odst. 1 písm. f) a j) památkového zákona se týká případů, k jejichž řešení jsou v prvním stupni příslušné obecní úřady obcí s rozšířenou působností. KÚPK nemá k dispozici evidenci řízení u obecních úřadů obcí s rozšířenou působností na území Plzeňského kraje, a tak nelze ze strany KÚPK informace o pokutách dle § 39 odst. 1 písm. f) a j) památkového zákona poskytnout.

Odpověď na dotaz ohledně řízení zahájených v letech 2005 - 2016 zní, že KÚPK v tomto období nezahájil ani jedno přestupkové řízení pro podezření ze spáchání přestupku podle § 39 odst. 2 písm. f) památkového zákona pro nesplnění oznamovací povinnosti podle § 21 odst. 4 památkového zákona, tudíž nedisponuje odpověďmi na další otázky.

Informace byly poskytnuty 16. 6. 2016.