Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, požadující informace o podmínkách přidělení dotací

22. ledna 2019 13:49, aktualizováno 12:49,

Dne 7. 1. 2019 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje doručena žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Informace byly poskytnuty dne 22. 1. 2019.

Žádost směřovala k poskytnutí informací o podmínkách pro přidělení dotací pro obce v rámci Plzeňského kraje, konkrétně pak dotací na kanalizaci a vodovody a vodojemy obcí Plzeňského kraje.

KÚPK k žádosti sdělil následující informace:

Podmínky pro přidělení dotací z rozpočtu Plzeňského kraje obcím jsou pro jednotlivé dotační tituly odlišné. Každý dotační titul má vymezený okruh možných žadatelů o dotaci, oblastí podpory, podmínek a kritérií pro poskytnutí dotace atd. Nelze taxativně stanovit jednotné podmínky pro všechny dotační tituly, je nutné vybrat vždy konkrétní dotační titul. Přehled všech dotačních titulů a jejich podmínek je veřejně dostupný v dotační aplikaci Plzeňského kraje eDotace (http://dotace.plzensky-kraj.cz).

Odbor regionálního rozvoje KÚPK je administrátorem několika dotačních titulů pro obce. Největší z nich (finančně i počtem žádostí) je dotační titul PSOV PK - Projekty obcí vyhlašovaný v rámci Programu stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje. Obce mohou žádat o dotaci na opravu / rekonstrukci / pořízení svého hmotného nemovitého majetku (budovy, místní komunikace, hřiště, hřbitovy, rybníky...), případně obecní technické infrastruktury (rozhlas, veřejné osvětlení, vodovod, kanalizace). Další podmínkou poskytnutí dotace je řádně podaná žádost se všemi povinnými přílohami a povinnost mít splněné závazky vůči Plzeňskému kraji.

Dotace navrhuje Komise PSOV PK na základě těchto kritérií: četnost a výše čerpání dotací z dotačních titulů administrovaných odborem regionálního rozvoje v předešlých letech, ocenění obce v soutěžích Vesnice Plzeňského kraje nebo O nejlepší kroniku Plzeňského kraje, dotační morálka žadatele, kvalita podané žádosti, počet obyvatel obce.

Dále sdělujeme, že z rozpočtové oblasti Regionální rozvoj dotace na opravu vodojemu ve Svaté Kateřině nebyla poskytnuta, dotace na opravu vodovodu ve Skelné Huti poskytnuta byla, a to:

  • dotace ve výši 250 tis. Kč na akci „Výměna části stávajících vodovodních řadů - Skelná Huť, Hadrava“ (PSOV PK 2015 - Projekty obcí), stav žádosti Ukončeno
  • dotace ve výši 280 tis. Kč na akci „Skelná Huť - výměna vodovodu, 2. etapa“ (PSOV PK 2017 - Projekty obcí), stav žádosti Vyúčtování vloženo (obec vložila vyúčtování 14. 12. 2018, zatím nebylo administrátorem zkontrolováno)
  • dotace ve výši 300 tis. Kč na akci „Skelná Huť - výměna vodovodu, 3. etapa“ (PSOV PK 2018 - Projekty obcí), stav žádosti Smlouva uzavřena (dotaci obec čerpala jako „náhradník“, dotační smlouva uzavřena 30. 11. 2018)

Detaily uvedených žádostí včetně účelu, výše dotace, znění dotační smlouvy a usnesení Zastupitelstva Plzeňského kraje jsou veřejně přístupné v aplikaci eDotace.

V gesci odboru životního prostředí KÚPK jsou pro podporu zásobování pitnou vodou vyhlašovány tři dotační programy:

1. Dotační program vodohospodářské infrastruktury, z něj je možné čerpat dotaci jak na výstavbu, rekonstrukci a modernizaci čistíren odpadních vod a kanalizací zejména pro veřejnou potřebu, tak na zásobování obyvatelstva pitnou vodou, na výstavbu a rekonstrukce vodovodů zejména pro veřejnou potřebu a souvisejících vodárenských objektů. Jedná se o investiční dotace.

2. Dotační program na podporu zpracování projektových dokumentací vodohospodářská infrastruktura (od roku 2019 v rámci dotačního programu Ekologické investiční projekty 2019), z kterého je podporována projektová příprava odkanalizování a čištění odpadních vod a zásobování pitnou vodou a protipovodňových opatření.

3. Nově od letošního roku dotační program Variantní studie odkanalizování obcí a zásobování pitnou vodou 2019, jedná se o neinvestiční podporu vypracování variantní studie odkanalizování a likvidace odpadních vod všech místní částí obce a variantní studie zásobování pitnou vodou všech místních částí obce.

Žádosti se podávají prostřednictvím aplikace eDotace: http://dotace.plzensky-kraj.cz , kde naleznete všechny uvedené dotační programy (po zadání „Odboru životního prostředí“ a příslušného roku), s tím, že u každého programu jsou v přílohách uvedena pravidla pro žadatele a příjemce dotace konkrétního programu.