Žádost o informace dle zákona č. 106/1999 Sb. týkající se sdělení ohledně veřejných zakázek a veřejných investic Plzeňského kraje

20. března 2015 08:34, aktualizováno 07:34,

Žádost

V žádosti o informace ze dne 9. března 2015 je požadováno dle zákona č. 106/1999 Sb. sdělení ohledně alokace veřejných prostředků a byly požadovány následující informace uvedené pod body 1-4.

1. Jakým způsobem kraj stanovuje, na co alokuje veřejné zdroje? Tj. jde jen o rozhodnutí rady, resp. zastupitelstva kraje, či jiných volených orgánů?

2. Zohledňují volené orgány v otázce veřejných investic preference občanů/neziskového sektoru/zájmových skupin/jednotlivých samospráv spod.?

2a. Pokud ano, jakým způsobem probíhá zjišťování preferencí (pokud existuje např. související směrnice, pravidla či jiný dokument, žádáte o jeho kopii). V tomto případě byl rovněž požadován konkrétní příklad.

2b. Pokud ano, jakým způsobem jsou preference zapracovávány (metody, formy aj.; pokud existuje např. související směrnice, pravidla či jiný dokument, opět byla požadována kopie tohoto dokumentu).

3. Objem veřejných prostředků, které kraj v letech 2007-2014 investoval na:

a) dodávky (od výše 2.000.000,-Kč bez DPH),

b) služby (od výše 2.000.000,-Kč bez DPH),

c) stavební práce (od výše 6.000.000,-Kč bez DPH)?

4. Soupis obchodních společností v majetku kraje + majetková účast kraje v %.

Poskytnuté informace:

Ad 1) Použití veřejných prostředků podléhá každoročnímu schválení „rozpočtu kraje“ Zastupitelstvem kraje po předchozím projednání návrhu rozpočtu ve Finančním výboru zastupitelstva a projednání Radou kraje. Tím jsou alokovány veřejné zdroje na potřeby jednotlivých rozpočtových oblastí. V průběhu kalendářního roku je oprávněna Rada kraje provádět jednotlivá rozpočtová opatření týkající se nejen navyšování rozpočtu o příjmy během roku, ale i přesuny mezi jednotlivými oblastmi, příp. i snížení rozpočtovaných příjmů i výdajů. Jiný volený orgán kraje nemá v oblasti rozpočtu žádné pravomoci.

Ad 2) Ano. Orgány kraje při svém rozhodování v otázce veřejných výdajů zohledňují především povinnosti kraje vyplývající ze zákonných potřeb a povinností, dále se řídí potřebami zajištění rozvoje kraje v oblastech jemu svěřených (např. dopravní obslužnost, oprava a údržba silnic II. a III. třídy, zdravotnictví, sociální služby, školství, kultura a cestovní ruch, životní prostředí apod.). Přihlíží též k potřebám obcí, občanů i zájmových organizací různých oblastí. Tyto jsou uspokojovány poskytováním dotací z rozpočtu kraje na základě jejich žádostí doručených do vyhlášených programů a grantů. V příloze zasílám přehled dotačních titulů Plzeňského kraje pro rok 2015.

K tomuto v příloze přikládáme Seznam dotačních titulů Plzeňského kraje pro rok 2015.

Ad 2a) a 2b): Viz výše k bodu 2.

Ad 3) Plzeňský kraj v posledních letech hospodaří s finančními prostředky ve výši necelých 10 mld. Kč. Jednotlivé kalendářní roky jsou povinně uzavírány tzv. schválením Závěrečného účtu a jsou zveřejněny na webových stránkách kraje. Vámi požadované údaje za roky 2007 – 2013 jsou zveřejněny na adrese /zaverecny-ucet-plzenskeho-kraje

Výsledky roku 2014 jsou přiloženy ve výkazu Fin 122014, jelikož závěrečný účet za rok 2014 se teprve připravuje ke schválení v orgánech kraje v červnu 2015.

V souvislosti s tím, že nelze přesně zařadit jednotlivé výdajové položky rozpočtové skladby dle požadavku, např. dodávky a služby, odkazujeme na vyhlášku o rozpočtové skladbě č. 323/2002 Sb., v platném znění pro jednotlivé roky, kde jsou uvedeny jednotlivé položky rozpočtové sklady a jejich náplň. Ve stejné struktuře jsou uvedena data Závěrečných účtů (a výkazu Fin). 

Ad 4) Plzeňský kraj je zakladatelem a 100% vlastníkem těchto obchodních společností:

Domažlická nemocnice, a.s.,

Klatovská nemocnice, a.s.,

Stodská nemocnice, a.s.,

Rokycanská nemocnice, a.s.,

Nemocnice následné péče LDN Horažďovice, s.r.o.,

Nemocnice následné péče Svatá Anna, s.r.o.

Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a.s.

Školní statek Horšovský Týn – Horšov, s.r.o.

Školní statek Klatovy – Činov, s.r.o.

Plzeňský kraj a statutární město Plzeň jsou zakladatelé společnosti POVED s.r.o., se sídlem Nerudova 982/25, 301 00 Plzeň, IČ 29099846. Obchodní podíl Plzeňského kraje ve společnosti POVED s.r.o. činí 66 %.

 

 

Soubory ke stažení