Výstava "Klára Becková - Loosová, svědkyně jedné epochy" v Bruselu

obrazek
22. června 2018 09:48, aktualizováno 08:48, Mgr. Zbyněk Prokop

Ve čtvrtek 21.6.2018 v 19:00 hod. byla v Plzeňském domě v Bruselu zahájena výstava "Klára Becková - Loosová, svědkyně jedné epochy", která zde bude vystavena až do 22.9.2018.

Výstavu je možné shlédnout každý pracovní den od 9:00 hod. do 17:00 hod.

Akce se koná ve spolupráci se Střediskem západočeských spisovatelů, z. s., které expozici připravilo. Na zahájení proto přijela bývalá předsedkyně Střediska Markéta Čekanová a autor výstavy David Růžička.

Celkem 22 panelů připomíná Plzeňanku, která na stránkách své knihy zachytila jedinečný soukromý portrét svého muže, architekta Adolfa Loose a jejíž životní pouť se uzavřela v roce 1942 v koncentračním táboře v Rize. Vystavené jsou i dosud nezveřejněné fotografie ze soukromého archivu jejích amerických příbuzných, přičemž hosté zahájení měli unikátní příležitost osobně pohovořit s praneteří Kláry Beckové – Loosové paní Janet Beck – Wilson, která vážila cestu do Bruselu jen proto, aby se mohla zahájení zúčastnit.

Ke zpříjemnění atmosféry na akci výrazně přispěl i laureát ceny „Plzeňský Orfeus junior“ 2012 Tomáš Kozák, který zahrál na kytaru jak klasické melodie, tak lidové písně.

Podobně mohli hosté ocenit i v Bruselu ojedinělou příležitost ochutnat tradiční českou kuchyni (pozn.: jediná česká restaurace v Bruselu ukončila svůj provoz v r. 2008) v podání místního kulináře George Sikory a jeho pop-up shopu Retro – Metro.

 

Zahájení Zahájení akce - v popředí stojící Janet Wilson, Markéta Čekanoví a Zbyněk Prokop

 

VIP hosté Hlavní protagonisté celé iniciativy - zleva Janet Wilson, David Růžička a Markéta Čekanová

Tomáš Kozák Tomáš Kozak hraje pro hosty akce

Soubory ke stažení