Setkání v Salzburgu přinese nové možnosti spolupráce

obrazek
20. dubna 2016 18:49, aktualizováno 17:49, Bc. Eva Mertlová

Hejtman Václav Šlajs, jeho náměstek Jiří Struček a radní Jaroslav Šobr se setkali se zástupci hejtmanství v Salzburgu, kde jako první česká delegace od roku 2013 představili Plzeňský kraj. Setkali se se zemským hejtmanem Wilfriedem Haslauerem, honorárním konzulem České republiky Clemensem Chwoykou a dvorním radou a vedoucím prezidia Hubertem Weinbergerem.

"Salzburgsko je velice krásný kraj, Plzeňskému kraji se podobá počtem obyvatel i rozlohou, ale také nízkou nezaměstnaností například. A právě díky podobnosti obou krajů jsem se rozhodl oslovit zemského hejtmana, abychom našli oblasti partnerské spolupráce," uvedl při setkání na hejtmanství v Salzburgu hejtman Václav Šlajs. Právě iniciativou českého regionu byl zemský hejtman Haslauer nadšen. "Plzeňský kraj má stejně jako náš region nízkou nezaměstnanost kolem čtyř procent, je velice úspěšný ve sportu. Proto jsem za iniciativu pana hejtmana velice rád a věřím, že společných témat pro budoucí partnerskou spolupráci najdeme dostatek," doplnil úvodní slova hejtmana Šlajse zemský hejtman. Debata se zabývala především ekonomikou obou regionů a také úspěchy krajů v oblasti kultury i hospodářství. Zástupci obou delegací se shodli na budoucí možnosti spolupráce především na poli kultury, hospodářství ale též školství. "Jsem přesvědčen, že mladí lidé by měli poznávat ostatní kultury a právě spolupráce v oblasti vzdělávání, výměnné pobyty studentů jim mohou do života dát cenné zkušenosti," doplnil Václav Šlajs.

První setkání salzburgského a plzeňského regionu se uskutečnilo v přátelském a zdvořilostním duchu. Do budoucna ale obě strany předpokládají partnerskou spolupráci. Zemský hejtman Haslauer přijal pozvání hejtmana Plzeňského kraje a ještě v letošním roce se uskuteční jeho návštěva v Plzeňském kraji.

Fotogalerie