Plzeňský kraj inicioval setkání k rozvoji regionu Šumavy a Železnorudska

obrazek
18. května 2016 15:46, aktualizováno 14:46, Bc. Eva Mertlová

Plzeňský kraj inicioval pracovní setkání za účelem zvolení strategie rozvoje Šumavy a Železnorudska. První jednání se uskutečnilo ve středu 18. května 2016 v hotelu Malá Paříž na Špičáku. Pozvání přijali zástupci Správy CHKO a NP Šumava, investorů a podnikatelů regionu, náměstek ministra pro životní prostředí Vladimír Mana, starosta Klatov Rudolf Salvetr a starosta Železné Rudy Michal Šnebergr, také zástupce společnosti Lesy ČR.

„Komercionalizace na některých územích národních parků u nás je silně rozvinutá. My bychom chtěli najít takovou strategii, aby se Šumava mohla rozvíjet, abychom sem přilákali návštěvníky, kteří najdou v regionu široké spektrum vyžití. Na druhou stranu je nutné najít taková řešení, abychom chránili přírodu,“ uvedl hejtman Václav Šlajs, který společně se svými náměstky Ivo Grünerem, Jiřím Stručkem a radním Václavem Šteklem zastupovali iniciátora setkání, kterým je právě Plzeňský kraj.

V úvodu setkání se hovořilo především o obecných problémech Železnorudska, které trápí úbytek obyvatelstva, nedostatek investorů i zákonné postupy na ochranu přírody brzdící rozvoj sportovních areálů. Právě zástupci společností, které na Železnorudsku provozují sportovní areály, představili své plány do budoucna a debatovali o jejich realizaci se zástupci Správy CHKO a NP Šumava.

V závěru prvního setkání byly zmíněny konkrétní požadavky a problémy zúčastněných. Například starosta Železné Rudy uvedl, že pro rozvoj města je významná realizace projektu rekonstrukce Skiareálu Samoty v hodnotě přibližně 200 milionů korun. Tomu ovšem brání směna zhruba hektarového pozemku, který je v současné době ve vlastnictví Správy CHKO a NP Šumava. Starosta Klatov zase připomněl nedostatky v infrastruktuře v zimním období, které souvisí s omezením zimní údržby na území CHKO a NP. Provozovatelé Ski a bike areálu Špičák žádají o prodloužení provozu lanovky Správu CHKO a NP Šumava, a to na provoz od května nikoli od června, jako je tomu v současné době. Dalších palčivých problémů regionu, které brzdí jeho rozvoj v oblasti cestovního ruchu i investic, padla pak v debatě nemalá řada.

„Toto první setkání nám přineslo cenné informace o konkrétních podnětech a problémech, které region trápí. Bohužel, ne v každém případě má kraj rozhodující slovo, všechna posouzení a rozhodnutí musí být v souladu se zákonem,“ konstatoval náměstek hejtmana Ivo Grüner.