Německý velvyslanec navštívil krajský úřad v rámci návštěvy Plzeňského kraje

obrazek
03. června 2016 12:46, aktualizováno 11:46, Bc. Eva Mertlová

Německý velvyslanec v Praze Dr. Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven navštívil Plzeňský kraj. V rámci programu návštěvy se v pátek 3. června 2016 na Krajském úřadě Plzeňského kraje setkal s hejtmanem Václavem Šlajsem a jeho náměstky Ivo Grünerem a Jiřím Stručkem. Stěžejním bodem zájmu obou stran bylo vzdělávání a podpora výuky německého jazyka.

Po krátkém představení kraje hejtmanem Václavem Šlajsem proběhla diskuze zaměřená na několik důležitých témat. Německý velvyslanec se zajímal především o oblast vzdělávání, a to konkrétně o duální výuku a rozvoj výuky německého jazyka v kraji. „Plzeňský region je velice úspěšný, a jelikož je velmi blízko Německu, je mnoho oblastí, které můžeme společně rozvíjet. V oblasti vzdělávání klademe důraz na výuku německého jazyka, který má právě v Plzeňském kraji velký potenciál,“ uvedl německý velvyslanec Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven. Dále doplnil, že spolupráce by byla přínosná i v oblasti dopravy, kde by společnými silami obou stran došlo k posunu mnoha projektů.

Zástupci Plzeňského kraje přivítali spolupráci také v oblasti kultury. Německý velvyslanec představil projekt Česko – německé kulturní jaro, který německá strana chce v příštím roce realizovat v regionálních městech jednotlivých krajů. Uskutečnila by se konkrétní kulturní setkání s programem k poznání obou kultur.

„Náš region historicky stojí na průmyslu a vzhledem k naší geografické poloze považuji německý jazyk za velice důležitý. Proto jakákoli spolupráce, která vede k podpoře výuky německého jazyka, je z naší strany vítána,“ uvedl hejtman Václav Šlajs a doplnil: „Spolupráce s partnerskými regiony našich sousedů se pozitivně promítá do ekonomiky kraje, proto rozšíření spolupráce s Německem vítáme.“

Fotogalerie