Nejlepší studenti plzeňských vysokých škol převzali stipendia také od Plzeňského kraje

obrazek
04. listopadu 2016 14:53, aktualizováno 13:53, Bc. Eva Mertlová

Vynikající studenti Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty UK v Plzni převzali 20. října při slavnostním obřadu v plzeňské Měšťanské besedě stipendia rektora ZČU, Plzeňského kraje a města Plzně.

Západočeská univerzita v Plzni každoročně uděluje mimořádné stipendium rektora studentům, kteří reprezentují univerzitu na mezinárodních vědeckých, kulturních či sportovních soutěžích a dosahují vynikajících studijních výsledků. Rektor Miroslav Holeček takto letos ocenil 22 studentů.

"Západočeská univerzita si váží svých studentů, kteří dokážou být nad rámec svého studia jejími úspěšnými reprezentanty, a přispívají tak ke zvýšení prestiže a šíření dobrého jména jejich alma mater," uvedl k předávání stipendií rektor Miroslav Holeček.  

Primátor Martin Zrzavecký předal deseti studentům stipendium města Plzně a stipendium Plzeňského kraje převzalo z rukou hejtmana Václava Šlajse devět vynikajících studentů.

"Na úspěších Plzeňského kraje se podílí také Západočeská univerzita, proto považujeme za správné podpořit alespoň cestou udělení stipendií úspěšné a nadané studenty, kteří reprezentují nejen tuto úspěšnou univerzitu ale tím také Plzeňský kraj," uvedl při předávání hejtman Václav Šlajs.

Fotogalerie

     

Přehled oceněných studentů, zdůvodnění návrhů:

Mimořádné stipendium rektora ZČU:

Sven Johannes Künkel, Fakulta aplikovaných věd

Student se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia. Student se v rámci diplomové práce zapojil do řešení významného projektu smluvního výzkumu se společností Areva GmbH. Vypracoval vynikající diplomovou práci s názvem „Lokalizace rázů na povrchu 3D objektů a struktur“, kde řeší netriviální problém lokalizace zdroje rázů na obecném 3D povrchu a navrhované metody ověřuje simulací a experimenty. Student je spoluautorem SW pro detekci a lokalizaci poruchových událostí v elektrických sítích.

Tereza Švolíková, Fakulta designu a umění L. Sutnara

Studentka úspěšně reprezentovala ZČU v mnoha mezinárodních soutěžích, ze kterých vždy přivezla i významná ocenění, proto byla již během studia vybrána pro spolupráci s významným designérským ateliérem Du Sartel v Paříži. Její talent má velmi osobité zaměření a ve své tvorbě se nikdy nespokojuje s konvenčním řešením, ale vždy se zabývá experimentem a originálním řešením, zaměřuje se na tvorbu autorských solitérů.

Marek Čech, Fakulta ekonomická

Student dosahuje vynikajících studijních úspěchů. Aktivně spolupracuje s organizací AIESEC, v jejímž rámci se účastnil stáže v Brazílii, kde vyučoval 5 týdnů chudé děti angličtinu  a následně působil jako dobrovolník při organizaci Olympijských her. Pomáhá také s organizací seznamovacího kurzu pro studenty 1. ročníku (Prvákoviny). Již v rámci navazujícího magisterského studia se podílel na vědecké činnosti KPM a připravil článek na téma Vuyžití SW @Risk jako nástroje na podporu rozhodování. Diplomová práce je nominována na Doosan thesis award.

Štěpán Janouš, Fakulta elektrotechnická

Student se zabývá ve svém výzkumu aktuálním tématem, a to  prediktivním řízením se zaměřením na elektrické pohony v průmyslových a trakčních aplikacích. Pan Ing. Janouš se podílí na rozšíření možnosti řízení s delším horizontem predikce s využitím v aplikacích reálného času. Je spoluautorem sedmi příspěvků na významných mezinárodních konferencích a je spoluautorem publikace v jednom z nevýznamnějších odborných časopisů v oboru  (IEEE Transaction on Industrial Electronics s impakt faktorem 6,4). Ve stejném časopise má další publikaci v recenzním řízení.

Tereza Dvořáková, Fakulta filozofická

Studentka je úspěšnou studentkou FF ZČU s vynikajícím prospěchem v rámci studia NMSP. Vedle vynikajících studijních výsledků Tereza Dvořáková vypracovala excelentní a děkanem FF ZČU oceněnou diplomovu práci “Jsem neexistující člověk”: Etnografická studie etnorasového stigmatu v prostředí vyššího sekundárního vzdělávání, která se věnuje o situaci romských dívek v Plzni, jejichž životní trajektorie je limitována dluhy. Výsledky výzkumu by mohly být využitelné při tvorbě místních veřejných politik.

Václav Duffek, Fakulta pedagogická

Student se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia. Aktivně se věnuje výzkumům na poli fyzické geografie Plzeňského kraje. V rámci bakalářské práce velmi kvalitně zpracoval hodnocení vlivu fyzickogeografických podmínek na povodňové riziko v povodí Radbuzy. V rámci své zpracovávané diplomové práce hodnotí možnosti využití jednotlivých moderních geofyzikálních metod pro zkoumání mocnosti, hustoty a dalších vlastností kamenných akumulací na Šumavě. Student již dílčí výsledky práce úspěšně prezentoval na prestižní mezinárodní konferenci Stav geomorfologických výzkumů 2016. Student participuje na projektu SGS a je velmi aktivní v rámci různých akcí CBG.

Natálie Brezanská, Fakulta právnická

Student se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia a svým aktivním přístupem v rámci studia výrazně přispívá k vytváření  dobrého jména FPR ZČU a reprezentace města Plzně.

Petra Mlejnková, Fakulta právnická

Student se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia a svým aktivním přístupem v rámci studia výrazně přispívá k vytváření  dobrého jména FPR ZČU a reprezentace města Plzně.

Radek Škach, Fakulta strojní

Student prokazoval po celou dobu absolvovaného studia výborné studijní výsledky, aktivně spolupracoval na chodu katedry, podílel se na projektech ve spolupráci s DŠPW, výborně reprezentoval KKE na soutěžích studentských prací – 1. místo SVOČ fakultního kola FST (2016); 3. místo v soutěži ABB University Award (2016); 3. místo v soutěži Cena nadace ČEZ (2016).

Jiří Louda, Fakulta aplikovaných věd

extraliga badminton – 5. místo; Velká Cena města Plzně -dvouhra 3. místo, mix 3. místo, čtyřhra 3. místo; AM ČR - dvouhra 4. místo, mix 1. místo, čtyřhra 4. místo

Tomáš Binter, Fakulta designu a umění L. Sutnara

1. místo českého závodního žebříčku (tzv. rankingu) dospělých ve sp. lezení na obtížnost. Reprezentant ČR, MS a Světových pohárech ve Francii, Rakousku a Švýcarsku. Celostátní rankingový závod v Polici nad Metují – 1. místo. Český Pohár ve Svitavách - 2. místo

Kateřina Beroušková, Fakulta ekonomická

Reprezentantka ČR v běhu na lyžích. Světový pohár Nové Město 50. místo, štafeta 10. místo. MČR dospělých: 5km 2. místo, 30 km 3. místo, sprint 4. místo, 10 km volně 5. místo, 5 km klasicky 5. místo. AM ČR 2x 1. místo

Lucie Kolářová, Fakulta ekonomická

  • AM ČR v badmintonu: 1. místo (dvouhra), 1. místo (čtyřhra), 1. místo (mix)
  • MČR v badmintonu 2. místo (čtyřhra)
  • GPA Memoriál K.Holobradého: 3. místo (dvouhra)
  • GPA Memoriál P.Sima: 3. místo (dvouhra)
  • GPA VC města Plzně: 3.místo (mix)
  • GPB Most: 3.místo (dvouhra)

Nicole Nová, Fakulta ekonomická

  • MČR v plavání: 3. místo 100 prsa, 3. místo 200m prsa, 3. místo 4x100m PZ, 4. místo znak
  • AM ČR plavání: 1. místo 100m kraul, 2. místo 200m PZ, 2. místo 4x50m

Martina Štychová, Fakulta ekonomická

  • MČR v halové atletice 100m 4. místo
  • MČR atletika 3. místo
  • reprezentantka ČR 4x100m

Jan Blecha, Fakulta pedagogická

  • mistr extraligy házené Talent Plzeň; účast v evropských pohárech

David Poloz, Fakulta pedagogická

  • mistr extraligy házené Talent Plzeň; účast v evropských pohárech

Martina Vonková, Fakulta pedagogická

  • MČR 2016 inline hokej 1. místo (tým Roller Storm); MS 4. místo in line Itálie; postup do Top divize Lední hokej 2016 v Kanadě - historický postup do vyřazovacích bojů – ČF – nakonec 6. místo

Tomáš Vnuk, Fakulta právnická

  • AMS Brazílie –červenec 2016 - 3. místo futsal; platný člen týmu Interobal Plzeň/play off/1. celostátní liga/6. místo

Tadeáš Kalvas, Fakulta strojní

  • halová lukostřelba- AM ČR jednotlivci 1. místo, družstva 1. místo

                                               - MČR jednotlivci 3. místo, družstva 1. místo

                                               - I. liga oddílových družstev mužů 1. místo

- Pohár ČLS - 2. místo

                               - zlepšení klubového rekordu na 579 bodů

  • terčová lukostřelba –AM ČR jednotlivci 3. místo, družstva 1. místo

                                                - MČR družstva 3. místo

                                   - I. liga oddílových družstev mužů 3. místo

  • terénní lukostřelba – MČR jednotlivci 6. místo

                                               - Pohár ČLS - 2. místo

                                               - zlepšení klubového rekordu na 335 bodů

  • splnění limitů pro zařazení do reprezentace ČR v terénní lukostřelbě pro rok 2017

Jana Cimická, Fakulta zdravotnických studií

  • halová lukostřelba – AM ČR jednotlivci 2. místo, družstva 1. místo

- MČR jednotlivci 2. místo, družstva 2. místo

                               - I. liga oddílových družstev žen - 3. místo

                               - Pohár ČSL- 5. místo

  •  terčová lukostřelba - AM ČR jednotlivci 2. místo, družstva 1. místo

                               - MČR jednotlivci 3. místo, družstva 1. místo, mix team 3. místo

                               - I. liga oddílových družstev žen - 3. místo

                               - Pohár ČSL- 4. místo

- terénní lukostřelba – MČR jednotlivci 2. místo

                                               - Pohár ČSL – 2. místo

  • splnění limitů pro zařazení do reprezentace ČR v terénní lukostřelbě pro rok 2017
  • zlepšení klubového rekordu na 334 bodů

Petra Laudová, Fakulta zdravotnických studií

  • MČR v plavání /3. místo 200m VZ, 4. místo/100m VZ, 2x 6. místo /50m VZ, 400m VZ + štafety: 2. místo 4x200m VZ, 3. místo 4x100m PZ, 4. místo 4x100m VZ

Stipendium Plzeňského kraje:

Vladimír Švígler, Fakulta aplikovaných věd

Spolupráce na projektech ZČU s městem a institucemi sídlícími na území Plzeňského kraje:

Student úspěšně reprezentoval ZČU v česko-slovenském kole matematické soutěže SVOČ 2016. Obstál ve velké konkurenci nejlepších soutěžících z místního kola prestižní fakulty MFF UK a se svou prací se umístil na 2. místě. Soutěžní práce vyústila v úspěšně obhájenou diplomovou práci na téma Kvalitativní studium úloh pro eliptické (příp. i parabolické) rovnice s daty obsahujícími míru a/nebo šum – řešitelnost, bifurkace, aproximace řešení. Výsledky své diplomové práce prezentoval na mezinárodním semináři SDE 2016, kde se rovněž setkaly se značným ohlasem. Již publikoval výsledky získané v rámci své bakalářské práce a mimo to se aktivně podílí na projektu GAČR řešeném katedrou matematiky.

Lucie Čásová, Fakulta designu a umění L. Sutnara

Spolupráce na projektech ZČU s městem a institucemi sídlícími na území Plzeňského kraje:

Studentka vytvořila mimořádně podařené animované práce pro Českou televizi – rozpohybování ilustrací Mikoláše Alše do pořadu Čtení do ouška.

Karolína Ptáčková, Fakulta ekonomická

Spolupráce na projektech ZČU s městem a institucemi sídlícími na území Plzeňského kraje:

Studentka dosahuje vynikajících studijní výsledků v předchozím stupni studia. V červnu 2016 obhájila vynikající diplomovou práci na téma: Výzkum indoor reklamy v nákupních centrech ve městě Plzni. Předpokládá se publikační výstup. Studentka se také účastnila jako tazatelka evaluačních šetření dopadů EHMK v průběhu roku 2015. Dopady byly zkoumány ve 3 rovinách – město Plzeň, Plzeňský kraj, ČR. Dále se aktivně účastnila průzkumu pro Czech Toursim, který se zabýval spokojeností rezidentů jednotlivých krajů ČR v kontextu cestovního ruchu.

Tomáš Bystřický, Fakulta elektrotechnická

Student v průběhu svého doktorského studia dosahuje velmi kvalitních výsledků. Student se v rámci svého doktorského studia věnuje progresivní oblasti chytrých textilií, především pak možnostem jejich využití při elektrokardiografii. Své výsledky již úspěšně prezentoval v rámci mezinárodní konference ISSE 2016 a podílí se na řešení výzkumných projektů RICE. Kromě své odborné činnosti se věnuje také práci trenéra v biatlonovém oddíle a především pak své vlastní běžecké kariéře, ve které dosáhl výrazných úspěchů ve světovém měřítku. V roce 2016 dosáhl výborných výsledků v několika závodech světového poháru Skyrunner World Series, mistrovství světa Skyrunning World Championships a mnoha domácích závodů. Student se řadí mezi nejlepší české horské běžce a výrazně tak svou činností reprezentuje Západočeskou univerzity v Plzni.

Hana Krasanovská, Fakulta filozofická

Spolupráce na projektech ZČU s městem a institucemi sídlícími na území Plzeňského kraje:

Studentka dosahuje vynikajících studijní výsledků. V rámci svého studia se zabývá keramickou produkcí 13. – 15. století na území jihozápadních Čech a příhraničních oblastí Německa. V letech 2014 – 2016 byla členkou řešitelských týmů 5 grantových projektů. Výstupy ze své vědecké práce prezentovala na 4 domácích konferencích se zahraniční účastí a výsledky publikuje v odborných recenzovaných periodikách. Dlouhodobě se zabývá kresebnou dokumentací keramických i nekeramických artefaktů a řada publikací katedry je provázena jejími vyobrazeními.

Jakub Kurc, Fakulta pedagogická

Jako student vedlejšího sloupu Dramatické výchovy se iniciativně zúčastnil prpáce ve studijních zadáních, vedl přípravu úspěšné absolventské inscenace „SiDNA“ (ze života robotů), premiéra v dubnu 2016 v prostoru Moving Station. Zároveň se podílel na dvouletém projektu spolupráce Ateliéru dramatické výchovy s Dětským domovem Domino. Výsledkem této dlouhodobé práce bylo výroční představení, dokumentární videofilm Student byl také jako lektor a dobrovolník součástí projektů probíhajících v rámci projektu Plzeň-evropské hlavní město kultury 2015.

Andrea Hodinová, Fakulta právnická

Studentka se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia, spolupracuje na projektech FPR ZČU a svým aktivním přístupem v rámci studia přispívá k vytváření  dobrého jména FPR ZČU a reprezentace Plzeňského kraje. Studentka se umístila na 2. místě ve SVOČ pořádané FPR ZČU s prací: Diskriminace registrovaných partnerů v otázce adopce dětí.

Jan Uher, Fakulta strojní

Student prokazuje po celou dobu studia vynikající studijní výsledky, aktivně je zapojen do výzkumné činnosti katedry, byl několikrát oceněn za své úspěchy. Ve spolupráci se Správou informačních technologií Plzeňského kraje se KKE bude podílet na projektu rekonstrukce budovy Světovaru na technologické centrum, které by mělo sloužit jako podpora plzeňským průmyslovým firmám. Student bude v rámci projektu analyzovat využitelnost aerodynamického tunelu a podílet se na následném provozu. Student se také zúčastnil projektu Podpora odborné konference ES 2016 v rámci programu Plzeň-univerzitní město 2016.

Petr Hrabačka, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni

Student po celou dobu studia patří mezi studenty s vynikajícími studijními výsledky. Svými výbornými studijními výsledky a svým aktivním přístupem v rámci studia výborně reprezentuje LF UK.

Stipendium města Plzně:

František Kolovský, Fakulta aplikovaných věd

Spolupráce na projektech ZČU s městem a institucemi sídlícími na území města Plzně:

Je úspěšným studentem FAV ZČU s vynikajícím prospěchem. V roce 2015 student získal v rámci soutěže GIS Cup při konferenci ACM SIGSpatial třetí místo. Tato konference se konala 3. – 6. 11. 2015 v americkém Seattlu a je považována za jednu z „top3“ mezi vědeckými konferencemi na světě v oboru GIS. Samotné soutěže se každý rok účastní okolo 30 týmů z celého světa. Soutěž byla zaměřena na návrh  a implementaci vhodného algoritmu pro hledání nejkratší cesty v silniční síti s náhodně umístěnými překážkami. Student byl rovněž člen vítězného týmu řešícího využití geodat poskytovaných samosprávou města Riga v rámci soutěže Baltic Open konané v březnu 2016. Dále se aktivně podílí na projektech řešených katedrou Geomatiky a spolupracuje na odborných publikacích prezentovaných na mezinárodních konferencích.

Lucie Puchrová, Fakulta aplikovaných věd

Je úspěšnou studentkou FAV ZČU s vynikajícím prospěchem. V roce 2016 obhájila bakalářskou práci Aerodynamická vyšetření se foniatrii s hodnocením „výborně“. Studentka se dlouhodobě podílí na výzkumu v oblasti medicínské informatiky parametrů na ORL klinice FN Plzeň.

Martin Pertlíček, Fakulta designu a umění L. Sutnara

Student je úspěšným studentem FDU ZČU s vynikajícím prospěchem. Student uspořádal specializovaný loutkový workshop na významném festivalu Anifilm 2016. Workshop reprezentoval školu předvedením a detailní výukou unikátní techniky odlévání filmové loutky.

Tereza Formánková, Fakulta ekonomická

Studentka je úspěšnou studentkou FEK ZČU s výborným prospěchem. Vypracovala vynikající diplomovou práce na téma Porovnání klasického uživatelského testování www stránek a testování oční kamerou. Práce byla obhájena v červnu 2016 a oceněna jako nejlepší práce z daného oboru děkanem FEK. V současnosti je odeslán k publikace článek do časopisu Marketing & komunikace, který vychází z výzkumu realizovaného v rámci DP.

Karolína Zlochová, Fakulta ekonomická

Studentka je úspěšnou studentkou FEK ZČU s výborným prospěchem. Nad rámec svých studijních povinnosti pravidelně se zapojuje do řady aktivit – je členkou týmu Formule ZČU ve spolupráci s FST, kde je zodpovědná za PR a marketingové aktivity. Podílela se na organizaci konference sítě univerzit Evropských hlavních měst kultury – UNeECC, která  proběhla v říjnu 2015 byla pořádána ve spolupráci ZČU a Magistrátu města Plzně.

Markéta Augustýnová, Fakulta filozofická

Doktorandka katedry archeologie se zabývá možnostmi studia metalurgie bronzu v době bronzové v Čechách. V letech 2013-2016 byla členkou řešitelských týmů osmi grantových projektů, dva projekty pak úspěšně vedla. Výstupy ze své vědecké práce prezentovala v letech 2013-2016 na 6 domácích a zahraničních konferencích. Řadu výsledků své práce publikovala ve sbornících a recenzovaných periodikách. Po celou dobu doktorského studia se aktivně podílí na organizování vědeckých konferencí a dalších akcí pořádaných katedrou.

Adéla Košařová. Fakulta filozofická

Studentka je úspěšnou studentkou FF ZČU s vynikajícím prospěchem v rámci studia NMSP. Vedle vynikajících studijních výsledků vypracovala excelentní a děkanem FF ZČU oceněnou diplomovou práci Vizuální reprezentace uprchlíků v žurnalistické fotografii, která se věnuje aktuálnímu tématu migrace, resp. způsobu zobrazování uprchlíků v médiích. Během svého studia Adéla Košařová natočila krátký etnografický film Plateful of Junk (Odpad na talíři), který byl mj. vybrán k projekci na významném mezinárodním festivalu etnografických filmů “Apricot Tree” v arménském Jerevanu v roce 2015.

Tomáš Kvídera, Fakulta právnická

Student se prezentuje výbornými studijními výsledky po celou dobu studia a svým aktivním přístupem v rámci studia výrazně přispívá k vytváření  dobrého jména FPR ZČU a reprezentace města Plzně.

Martin Kába, Fakulta strojní

Již během studia byl student zaměstnán na pracovišti RTI, kde působil jako odborný garant za softwarové zpracování digitálního modelu člověka v programu Jack a současně spolupracoval na projektu s Centrem kompetence drážních vozidel (TAČR). Student se účastnil řešení několika racionalizačních projektů přímo ve výrobních společnostech. Dále se zúčastnil fakultního kola SVOČ na téma Ergonomická analýza pracovišť na montážní lince. Tímto tématem se zabýval i své diplomové práci. Problematice ergonomické analýzy se student bude zabývat i v rámci doktorského studia.

Tomáš Cejnar, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni (LFUK v Plzni)

Patří mezi studenty s vynikajícími studijními výsledky. Aktivně se podílí na mnoha projektech organizovaných fakultou – zubařská olympiáda pro studenty zubního lékařství na LFP UK, Půlení zubařů 2015; Gravident-přednášky pro těhotné ženy a matky s malými dětmi; akce „Ve zdravé Plzni zdravý zub“. Od roku 2012 uskutečňuje pravidelné měsíční návštěvy mateřských a základních škol v Plzni v rámci preventivní akce Dentalprevention, která je zaměřena na vzdělávání dětí v oblasti hygieny dutiny ústní.