Informace poskytnuté dle zákona č. 106/1999 Sb. – slévárenské odpady

08. února 2017 11:53, aktualizováno 10:53, Mgr. Gabriela Petrášová

Dne 27. 1. 2017 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje (dále jen „KÚPK“) doručena žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, resp. sdělení následujících informací:

  1. místa (staré skládky) na území kraje, kam byly ukládány slévárenské odpady a teplárenské odpady. V tomto případě bylo žádáno o sdělení pozemků s p.č. a k.ú., kde se skládky nachází;
  2. dále bylo žádáno o sdělení firem, které produkují slévárenské odpady na území kraje;
  3. dále bylo žádáno o sdělení vhodných míst na území kraje pro umístění zařízení podle zákona o odpadech – recyklační linky stavebního odpadu pro znovuzískání vhodných materiálů (stavební materiál, kovy, atd.).

KÚPK k žádosti o poskytnutí informací sdělil následující:

Žádost o poskytnutí informace v jejím bodu 1) KÚPK podle § 14 odst. 5 písm. c) zákona č. 106/1999 Sb. odložil.

Nicméně sdělil, že informace o starých skládkách lze získat ze Studie starých ekologických zátěží Plzeňského kraje zveřejněné na portálu Plzeňského kraje na internetové adrese - /clanek/studie-starych-ekologickych-zatezi-plzenskeho-kraje.

K bodu 2) žádosti KÚPK sdělil, že slévárenské odpady na území Plzeňského kraje produkují tyto firmy:

  • První plzeňská galvanovna s.r.o., Průmyslová 574/4a, Plzeň,
  • KDYNIUM a.s., Nádražní 104, Kdyně,
  • EUTIT s.r.o., Stará Voda 196,
  • PILSEN STEEL s.r.o., Tylova 1/57, Plzeň.

Údaje jsou získané z hlášení o produkci a nakládání s odpady za rok 2015.

K bodu 3) žádosti KÚPK sdělil, že KÚPK nemá přehled vhodných míst na území Plzeňského kraje pro umístění zařízení podle zákona o odpadech (recyklační linky stavebního odpadu). Provoz těchto zařízení (mobilních nebo stacionárních) KÚPK povoluje podle zákona č. 185/2001 Sb., odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Přehled všech zařízení lze nalézt na internetové stránce https://isoh.mzp.cz/.