Hejtman Václav Šlajs poděkoval za spolupráci partnerům z Dolního Bavorska

obrazek
23. září 2016 13:30, aktualizováno 12:30, Bc. Eva Mertlová

Na návštěvu města Landshut, správního střediska Dolního Bavorska, zavítal ve čtvrtek 22. září hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs. V sídle dolnobavorské vlády se sešel s vládním prezidentem Heinzem Grunwaldem a dalšími představiteli regionu, s nímž pojí Plzeňský kraj mnohaleté partnerství a vzájemná spolupráce.

"Po pádu železné opony jsme nastavili dobře fungující spolupráci na úrovni  okresů i měst, která trvá dodnes," připomněl vládní prezident Heinz Grunwald. "Jsem přesvědčen, že Bavorsko a Česká republika mají v současné době nejlepší vztahy za celou svoji historii. Na nejnižší úrovni se často tyto vztahy proměnily v pevná a trvalá přátelství," doplnil Václav Šlajs.

Oba vrcholné představitele regionů pojí mimo jiné skutečnost, že jsou v závěru svého funkčního období a ani jeden z nich nebude ve výkonu své funkce pokračovat. Setkání v Landshutu tak bylo především příležitostí k poděkování za dosavadní přeshraniční spolupráci, ale i ke stanovení nejdůležitějších témat další spolupráce, která by měli rozvíjet noví představitelé regionů. 

To je zejména lepší dopravní spojení mezi Plzeňským krajem a Dolním Bavorskem, oblast vědy a výzkumu a spolupráce na poli kulturním.

Po společném jednání delegace z Plzeňského kraje vedená hejtmanem Václavem Šlajsem navštívila hrad Trausnitz, tyčící se nad Landshutem, místní radnici s historickým jednacím sálem, kostel sv. Martina a další významná místa a památky města Landshut. 

Fotogalerie

     

Svoji návštěvu Dolního Bavorska pak zakončil hejtman Václav Šlajs v Pasově, kde se setkal s náměstkem primátora Urbanem Mangoldem.

Fotogalerie