Hejtman se setkal s legendárním trenérem volejbalistek

obrazek
09. května 2016 15:42, aktualizováno 14:42, Bc. Eva Mertlová

U příležitosti životního jubilea bývalého reprezentačního trenéra volejbalové reprezentace žen ČSSR Stanislava Šnebergera se hejtman Václav Šlajs setkal s ikonou volejbalového sportu v pondělí 9. května 2016 na krajském úřadě. V rámci setkání předal hejtman 90letému bývalému trenérovi pamětní medaili hejtmana Plzeňského kraje a také děkovný list za jeho činnost ve sportu.

Jako doprovod legendárního reprezentačního trenéra, který právě 7. května oslavil životní jubileum, přišla také jeho svěřenkyně - bývalá reprezentantka ČSSR Věra Štruncová. Té hejtman popřál též k významnému jubileum, úspěšná volejbalistka oslavila v březnu letošního roku kulaté výročí. Spolu s nimi se setkání zúčastnili za Nadační fond západočeských olympioniků Vladimír Jarý a Vladimír Bednář.

Debata se nesla v duchu srovnání tehdejších a současných podmínek sportu - financování, podmínky reprezentantů a výchova mládeže. Stanislav Šneberger vzpomínal především na olympijské hry v Mexiku, kde reprezentace získala 6. místo, a na olympisjké hry v Mnichově, kde volejbalistky v čele s legendárním trenérem skončily sedmé.

"Ve všech oblastech je třeba mít nějaký vzor. A právě Stanislav Šneberger je svou vitalitou, láskou ke sportu a především svými úspěchy v roli trenéra tím správným vzorem nejen pro mladé lidi. V současné době je sport společenský fenomén a proto je třeba vzory vyzdvihnout a ocenit za to, co dokázali," uvedl při setkání hejtman Václav Šlajs.

Fotogalerie

  

Stanislav Šneberger je vystudovaný pedagog. Velkých úspěchů dosáhl jako trenér plzeňských volejbalistek, poté jako asistent reprezentačního trenéra v roce 1967, když s týmem dosáhli na bronz na ME v tureckém Istanbulu. Jako odpovědný trenér dosáhl největšího úspěchu v roce 1971 v italském Reggio Emilia, když na ME získal s ženským volejbalovým týmem stříbro. Také se se svými svěřenkyněmi dvakrát zúčastnil olympijských her, a to v roce 1968 v Mexiku a v roce 1972 v Mnichově.