Hejtman poděkoval pracovníkům v sociálních službách

obrazek
01. března 2016 16:35, aktualizováno 15:35, Bc. Eva Mertlová

Za vynikající práci dnes na krajském úřadě poděkoval hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs vybraným pracovníkům v sociálních službách organizací zřizovaných Plzeňským krajem. Ocenění v podobě pamětní medaile, děkovného listu a drobný dar si převzalo celkem 23 pracovníků z oblasti sociálních služeb.

„Práce v sociálních službách je velice psychicky a fyzicky náročná, vyžaduje silnou empatii a je spíše posláním, které je velmi nedoceněné. Proto jsme zvolili alespoň tuto formu poděkování těm, kteří se seniory a postiženými denně pracují,“ uvedl hejtman Václav Šlajs. Společně s ním přišli pracovníkům organizací Plzeňského kraje v sociálních službách poděkovat také radní pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz a radní pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace Jaroslav Šobr.

Všichni ocenění jsou zaměstnanci příspěvkových organizací Plzeňského kraje v oblasti sociálních služeb. Navrženi byli řediteli organizací a kolegy. Plzeňský kraj zřizuje celkem 12 organizací v oblasti sociálních služeb.

Fotogalerie

    

Ocenění:

DOZP Horní Bříza

Paní Ing. Jana Šejbová pracuje v Domově pro osoby se zdravotním postižením v Horní Bříze od roku 2008 na pozici vedoucí ekonomicko-správního úseku, několik měsíců byla  pověřena řízením Domova. K práci a úkolům přistupuje nejen s maximální odpovědností a svědomitostí, ale vždy se snaží přemýšlet v kontextu možností zlepšování péče o klienty i fungování organizace. I v obtížných podmínkách se jí daří prosazovat zlepšení i projekty, které přesahují její pracovní pozici. Je respektovanou osobností, která při náročnosti své práce nikdy nezapomíná i na důležitost lidské stránky.

Paní Světla Tyrová nastoupila do DOZP Horní Bříza v roce 1982 jako zdravotní sestra. V průběhu let působila téměř na všech odděleních jako staniční sestra a následně od roku 2006 jako vedoucí oddělení, kde působí i dnes. Paní Tyrová je svědomitá a spolehlivá a velice dobře řídí chod oddělení. Ke klientům má vřelý a vstřícný vztah a srozumitelně umí vysvětlit vše důležité. Při své práci dodržuje zásadu přímé komunikace a klidného hledání racionálního řešení.

Domov Harmonie Mirošov

Paní Ing. Dana Mitterbachová v Domově Harmonie pracuje od září 2013 na pozici vedoucí ekonomického oddělení. Je zodpovědná, cílevědomá, pracovitá a pečlivá, ve své profesi zkušená. Sama říká „práce je mým koníčkem“. Dokáže se poprat s každým úkolem. Svým osobním příkladem motivuje ostatní pracovníky. Během své pracovní činnosti se podílí na zlepšování kvality poskytování sociálních služeb zejména v oblastech kvality bydlení klientů a pracovních podmínek zaměstnanců.

Paní Květa Salavová v Domově Harmonie pracuje roku 1973 (43 let) na pozici pradleny, od roku 1979 je vedoucí provozu prádelny. Pod jejím vedením prádelna dosahuje vynikajících výsledků – zejména v kvalitě odvedené práce a v přístupu k pracovním povinnostem. Právě díky svému přístupu a organizačním schopnostem dokáže zvládnout každou situaci v provozu prádelny.  Je proto vzorem pro mnohé další zaměstnance.

Paní Růžena Vlčková v Domově Harmonie pracuje roku 2000 na pozici pracovník v sociálních službách - přímá obslužná péče v Domově se zvláštním režimem. Paní Vlčková má velmi pěkný přístup ke klientům, je pracovitá a velmi empatická. Dokáže se vcítit do potřeb klientů. Umí jednat s klienty, kteří nejsou schopni komunikace. Získává jejich důvěru svým laskavým přístupem a ochotou. Svoji práci má ráda a dělá ji s láskou a citem.

Domov sociálních služeb Liblín

Paní Eva Peterková pracuje v domově jako kuchařka bezmála již 40 let. Je pracovitá, spolehlivá, nekonfliktní, přátelská a v kolektivu je velmi oblíbená. Celý svůj aktivní život dělí mezi svoji oblíbenou práci a rodinu. Cesta do zaměstnání jí trvá necelé 3 minuty, a proto je to právě ona, kdo neváhá a okamžitě nastoupí do práce v případě mimořádné události.

Paní Ivana Čechová pracuje v domově od roku 1992 jako pracovník přímé obslužné péče. Svoji práci bere jako poslání, úkoly plní zodpovědně a samostatně. V kolektivu zaměstnanců je velmi oblíbená, přátelská, aktivně pomáhá uživatelům domova i kolegům. S obyvateli jedná citlivě a vstřícně, umí se vcítit do jejich problémů.

Domov klidného stáří Žinkovy

Paní Jitka Vurmová  pracuje v organizaci od roku 2014. Vykonává práci ekonomky a zástupce ředitelky domova. Svoje pracovní povinnosti si plní přesně a zodpovědně. K zaměstnancům je ochotná, komunikativní a vstřícná. Na odborné úrovni komunikuje s pracovníky ostatních úseků. Má velký zájem o odborný růst a ochotu dále se vzdělávat. Je vstřícná a empatická k zaměstnancům a klientům. Plní úkoly i nad rámec svých pracovních povinností a ve svém oboru se neustále vzdělává.

Paní Marie Bajerová pracuje v domově od září 2014. Je zařazena jako pracovník v sociálních službách jako aktivizační pracovník. Výborně si plní svoje pracovní povinnosti. Má vstřícný a empatický přístup ke klientům. Plní úkoly i nad rámec svých pracovních povinností. Ve svých aktivitách se zaměřuje na muzikoterapii a taneční terapii. Svým příkladem motivuje ostatní spolupracovníky. Podporuje nové projekty s cílem zkvalitnění volnočasových aktivit klientů. Je ochotná při plnění mimořádných úkolů. Má velký zájem o odborný růst a a další vzdělávání. Výborně komunikuje s pracovníky ostatních úseků.

Domov pro seniory Vlčice

Pan Jonas Grann (Grann Carl Jonas Anders původem ze Švédska) pracuje v domově od roku 2013. I přes dosud přetrvávající částečnou jazykovou bariéru, je všemi spolupracovníky i dalšími zaměstnanci domova velice kladně hodnocen, zejména pro jeho skromnost, přístup ke klientům a pracovní nasazení, které nemá mezi ostatními pracovníky konkurenci.

Centrum sociálních služeb Stod

Paní Věra Kissová pracuje v Centru sociálních služeb Stod jako pracovník v sociálních službách od roku 2002. Po celou dobu se věnuje klientům s nejvyšší mírou podpory. Její pracovní nasazení, obětavost, trpělivost  a laskavost jsou příkladem pro ostatní zaměstnance domova.

Paní Blanka Nováková pracuje v CSS Stod od roku 1993 jako zdravotní sestra. Po celou dobu svého působení v domově projevuje vysokou míru profesionality a lidskosti, což prokázala i mimo pracovní dobu při záchraně kojence, u kterého nastaly křeče a dušení. Dítěti poskytovala odbornou pomoc až do příjezdu záchranné služby.

Domov seniorů Kdyně

Paní Štěpánka Dvořáková pracuje v domově od roku 2007. Věnuje se skupinové rehabilitaci i rehabilitaci jednotlivců upoutaných na lůžko. Je velkou odbornou oporou pro pracovní kolektiv, vzorem novým spolupracovníkům, které učí šetrně manipulovat s klienty upoutanými na lůžko, zpracovává k tomuto tématu pracovní postupy. Intenzivně se věnuje smyslové aktivizaci, podpoře soběstačnosti u obyvatel domova a nově konceptu snoezelenu na lůžku. Pracuje také jako koordinátor pracovní skupiny zaměřené na prevenci úrazů a pádů u obyvatel domova. Paní Štěpánka Dvořáková je přátelská, klidná a profesionální, u obyvatel je velmi oblíbená pro své vlastnosti a odhodlání.

Dům sociální péče Kralovice

Paní Věra Peřinová byla navržena na ocenění pro své vynikající schopnosti zdravotní sestry. Klienty si získává hlavně svým vstřícným přístupem a pozitivní komunikací. Na prvním místě jsou pro ni potřeby klienta.  V kolektivu pracovníků je oblíbená, je skvělým týmovým hráčem.

DOZP Milíře

Paní Ivana Heinzlová pracuje v domově 14 let na pozici vedoucí pracovní skupiny kuchařek. Je spolehlivá, pracovitá a v kolektivu velmi oblíbená. Stravování v domově dokáže povýšit na více než příjemný kulinářský zážitek, ke spokojenosti všech strávníků.

Centrum sociálních služeb Tachov

Paní Marie Matějková pracuje v Domově pro seniory Kurojedy od roku 2009 jako pracovník v sociálních službách. Je velice pečlivá, ochotná, svědomitá a vstřícná. Přichází s novými poznatky, které poté s nadšeným úsilím realizuje v praxi. Pod jejím vedením vznikl dramatický kroužek „Orchidej“, který nastudovanými scénkami pravidelně baví ostatní klienty. Je také autorkou oblíbeného setkávání pod názvem „Kavárnička“. Své aktivity má vždy pečlivě připravené a promyšlené. Klienty si umí získat svou přátelskou povahou a je mezi seniory proto velmi oblíbená.

Paní Mgr. Linda Bolková pracuje v Centru sociálních služeb Tachov od roku 2009. Nejprve pracovala na pozici sociální pracovnice v Domově pro seniory Panenská. Postupem let získávala cenné zkušenosti, které spolu se svými odbornými znalostmi v současné době úročí na pozici vedoucí sociální pracovnice. Má velmi dobré organizační schopnosti, které uplatňuje nejen při běžném provozu, ale zejména v krizových situacích, kdy umí zachovat chladnou hlavu a dokáže své okolí podpořit. Vždy je ochotna vypomoci nebo zastoupit ostatní kolegyně v případě potřeby. Ke klientům, jejich rodinným příslušníkům i k zájemcům o naše služby přistupuje citlivě a s empatií. Její vztah vůči uživatelům má přidanou hodnotu v podobě poskytnutí psychické podpory, vyslechnutí nebo úsměvu, kterým dokáže zvednout náladu a pohladit po duši.

DOZP Bystřice nad Úhlavou

Paní Milena Bozděchová pracuje v domově jako pracovník v sociálních službách sedmým rokem. Jde o zodpovědnou a pracovitou kolegyni, která je přínosem nejen pro kolektiv, ale především pro uživatele, o které pečuje. Klienti její přítomnost vyhledávají, neboť k nim přistupuje s citem a respektuje jejich individuální potřeby. Má spoustu kreativních nápadů, kterými zvelebuje prostředí uvnitř budovy i v jejím okolí. Klienti pod jejím vedením pěstují na zahrádce drobné ovoce a pečují o květiny. Aktivně se zapojuje do všech akcí pořádaných domovem. Doprovází klienty na akce mimo zařízení v tuzemsku i v zahraničí.

Paní Alena Pöschlová je v domově zaměstnána jako pracovník přímé peče devátým rokem. Nominace na toto ocenění jí náleží především za pozitivní přístup k práci i všem spolupracovníkům. Její veselá povaha a citlivá péče o klienty přispívá k vytváření opravdového domova. Zapojuje se do projektu bazální stimulace – každodenní péče o obyvatele, snaží se činit jejich život bohatším.

Centrum sociálních služeb Domažlice, Domov v Černovicích

Paní Danica Medvecová pracuje v domově od roku 2007 jako pracovnice v sociálních službách. I ve svém volném čase přichází do domova, kde napomáhá při organizování bohoslužeb. Vždy se snaží být nápomocná potřebným starým lidem, svým milým a vstřícným chováním si získala oblibu nejen u klientů, ale i mezi ostatními zaměstnanci.  Do celého zařízení přináší v dnešní uspěchané době klid a porozumění.

Centrum sociálních služeb Domažlice

Paní Jana Skalová pracuje v Domově pro seniory Domažlice již 25 let. Nastoupila jako uklízečka, po několika letech začala pracovat jako ošetřovatelka a od roku 2007 zastává funkci pracovníka v sociálních službách. Je pracovitá, pečlivá, spolehlivá a svoji práci si dokáže dobře zorganizovat. Pro svůj lidský přístup a ochotu pomoci je velmi oblíbená, a to jak u obyvatel domova, tak i  v kolektivu zaměstnanců.

Mezi oceněnými jsou také dva ředitelé příspěvkových organizací zřizovaných Plzeňským krajem v oblasti sociálních služeb.

Paní Ing. Kateřina Šimková je ředitelkou organizace Plzeňského kraje Domov pro osoby se zdravotním postižením Bystřice nad Úhlavou. Více než 10 let vede organizaci velmi kvalitně, zodpovědně a především s maximální možnou empatií pro potřeby klientů. Svůj zápal pro dobrou věc velmi často přenáší i na své okolí. Dokázala ve spolupráci s Plzeňským krajem posunout organizaci s celkovou kapacitou 150 lůžek po stránce kvality poskytovaných sociálních služeb mezi nejlepší zařízení v kraji.

Pan Mgr. Petr Kounovský je ředitelem organizace Plzeňského kraje Domov sociálních služeb Liblín. Již téměř 7 let je ředitelem organizace, která se potýká se zásadním problémem, a to s nutností výstavby nového objektu z důvodu potřeby vyřešení kvality ubytování klientů. Stávající ubytování klientů zcela neodpovídá standardům současnosti. I přes problémy se získáním stavebního povolení pro nový objekt se pan Kounovský úspěšně snaží, aby v organizaci s kapacitou 147 lůžek byly poskytovány sociální služby na nejvyšší možné úrovni. V současné době vykonává také funkci předsedy krajské organizace Asociace poskytovatelů sociálních služeb v Plzeňském kraji.