Hejtman navštívil konzervatoř a gymnázium

obrazek
08. června 2016 14:50, aktualizováno 13:50, Bc. Eva Mertlová

V Domě hudby v Husově ulici v Plzni zahájil ve středu 8. června hejtman Václav Šlajs a radní Jaroslav Šobr návštěvu Konzervatoře Plzeň. Po prohlídce všech tří budov, ve kterých konzervatoř sídlí, pokračoval v návštěvě na Gymnáziu Luďka Pika.

Na plzeňské konzervatoři přivítal hejtmana ředitel Miroslav Brejcha, který krátce představil školu, studované obory a také provedl návštěvu budovou. Konzervatoř Plzeň navštěvuje 200 studentů, kterří mají možnost vybrat si ze dvou oborů, a to hudba a zpěv, přičemž v oboru hudba jsou zahrnuty všechny hudební nástroje symfonického orchestru. Konzervatoř sídlí v Plzni ve třech objektech, jedním z nich je Dům hudby v Husově ulici, který byl v letech 2005 až 2009 nově zrekonstruován, dalším objektem je budova v Tylově ulici, kde se vyučují převážně teoretické obory a nejznámější sídlo konzervatoře je v Kopeckého sadech naproti Měšťanské besedě.

Žáci konzervatoře si pro hejtmana připravili malý koncert, na kterém vystoupil hráč na vibrafon spolu s klavíristkou, jazzovou skladbu předvedla hráčka na saxofon za doprovodu klavíru a na závěr tři mladí muži předvedli hru na klavír a dvoje elektronické klávesy. Hejtman navštívil kromě Domu hudby i další budovy, ve kterých se učí mladí hudebníci.

Před budovou Gymnázia Luďka Pika v Plzni přivítal hejtmana ředitel školy Aleš Janoušek. Ten po krátkém představení bilingvního česko-španělského gymnázia, které navštěvuje 554 studentů, pozval hejtmana na setkání s pedagogy. Setkání se zúčastnili také rodilí mluvčí, kteří na dvojjazyčné škole vyučují například zeměpis nebo matematiku ve španělštině.

"Vážím si vaší práce a chtěl bych vám za ni poděkovat. Bohužel ve společnosti je učitelské povolání nedoceněné a také málo finančně ohodnocené," uvedl při setkání hejtman. Debata s pedagogy se týkala nejen finančního ohodnocení učitelů, ale také se hovořilo o možnostech zvýšení zájmu o přírodovědné obory. Učitelé se též zmiňovali o aktuálních problémech ohledně rekonstrukce některých učeben a budovy gymnázia. Hejtman také navštívil vyučování v několika třídách a ze střechy školy si prohlédl venkovní sportoviště, které by škola také ráda zrekonstruovala.

Zřizovatelem Konzervatoře Plzeň a Gymnázia Luďka Pika je Plzeňský kraj.

Fotogalerie