Firmu roku 2015 vyhráli strojaři a inovace v lyžování

obrazek
08. října 2015 11:28, aktualizováno 10:37, Bc. Eva Mertlová

Vodafone Firma roku 2015 Plzeňského kraje nese název BAUMRUK & BAUMRUK. Zabývá se výrobou sériových součástí stavebních a zemědělských strojů. Titul Česká spořitelna Živnostník roku 2015 Plzeňského kraje si odnesl Václav Vopalecký, výrobce a prodejce speciálních modelů rekreačních lyží.

Vítězové jubilejního desátého ročníku podnikatelských soutěží postupují do celorepublikového finále, kde budou reprezentovat Plzeňský kraj. Odborná porota vybrala regionální vítěze ze 496 firem a živnostníků z nejrůznějších oborů.

Předávání ocenění nejlepší firmě a nejlepšímu živnostníkovi v Plzeňském kraji se uskutečnilo pod záštitou hejtmana Václava Šlajse ve středu 7. října 2015, slavnostního vyhlášení se zúčastnil také náměstek hejtmana Ivo Grüner.

"Plzeňský kraj je úspěšným regionem, na čemž se kromě jiného podílí nejen velké firmy, ale i firmy malé a střední a také živnostníci. Práce majitelů menších firem a živnostníků si velmi vážím a jsem rád, že je možné alespoň symbolicky, prostřednictvím ocenění Firma roku a Živnostník roku, jejich práci ocenit," uvedl hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs při zahájení slavnostního večera.

Od návrhu po montáž

Oproti ostatním společnostem podobné velikosti se firma BAUMRUK & BAUMRUK snaží nabídnout komplexnost výrobních technologií a dodávaných služeb. Od návrhu, zpracování surového materiálu přes sváření a obrábění až po povrchové úpravy a finální montáž je výrobek pod neustálou kontrolou a v jediné společnosti.  "Další nespornou výhodou s ohledem na naši velikost je vysoká propracovanost všech firemních procesů srovnatelná s řádově většími společnostmi," uvedl majitel společnosti Martin Baumruk. Společnost vsází především na dlouhodobou spolupráci a maximální úroveň poskytovaných služeb. "Veškeré aktivity firmy jsou řízeny a evidovány v ERP systému, což přináší kromě úspor také kontrolu nad dodržením kvality a veškerých postupů." doplnil majitel firmy

"Svoji práci dělají poctivě a dobře. Vydělané peníze investují zpět do růstu firmy a inovací, které je v jejich podnikání posouvají stále dál," zdůvodnila volbu vítězné firmy porotkyně Martina Lešová z Vodafone Czech Republic.

Lyžování bez hranic

"Menší úraz", který zavinil konec sportování, zablokování zad a ochrnutí končetin. Důvody, které byly u začátků podnikání pana Vopaleckého. Při hledání alternativy sportování pro „slabšího lyžaře“ zužitkoval své zkušenosti a přišel mu na mysl originální nápad. "Potřeboval jsem jiné lyže, které se téměř nevyráběly. Vybral jsem si vhodný model, upravil a zjistil jsem, že tenhle model lyží potřebují další stovky "handicapovaných" zájemců o sport. Ti, kteří nemají sílu jako sportovec, nezvládají klasické vybavení, jsou to prostě rekreanti. Jezdí třeba jen na malé sjezdovce, doma a přesto se chtějí bavit. Stačilo je pochopit a vžít se do nich." představil své netradiční podnikání Václav Vopalecký. Vývoj a aplikace nových metod výuky lyžování a snaha motivovat začínající sportovce. Pan Vopalecký se zaměřil na pomoc školnímu lyžování, rychlému zvládnutí začátků v praxi a inovaci sportovních výrobků. "Dnes si necháváme vyrábět lyže po stovkách kusů v několika speciálních modelech pod naší značkou WEX, školíme instruktory lyžování i majitele našich lyží." dodal Vopalecký

"Za prací se skrývá nejen originální nápad, ale především unikátní technické řešení. Prošel si těžkými časy a způsob jakým se dokázal v takto konkurenčním prostředí prosadit je obdivuhodný," uvedl na adresu vítěze porotce Karel Tvrzník z České spořitelny.

V každém kraji je udělován také titul Vodafone Odpovědná firma roku 2015. Cenu uděluje společnost Vodafone Czech Republic ve spolupráci s Asociací společenské odpovědnosti. V Plzeňském kraji si tento titul odnesla společnost ECoGas Technology podnikající v oblasti ekologických technologií.

"Během několika let se majitelům podařilo vybudovat společnost s nejlepšími zaměstnanci v oboru. Společnost je stabilní a má příkladně nastavené vztahy se svými pracovníky, kde klade důraz na souznění firemních a osobních hodnot. Společnost je již z podstaty odpovědnou, protože přináší na český trh nové ekologické technologie," uvedla Martina Lešová z Vodafone Czech Republic.

"Energie, která sálá z živnostníků v Plzeňském kraji, je obdivuhodná. Bez ohledu na to, zda dělají svou práci dlouho či krátce, ji dělají naplno. U firem oceňuji způsob, kterým se dokáží prosadit nejen v České republice, ale také v zahraničí," zhodnotil krajské kolo porotce David Podhajský ze skupiny ČEZ

Vítězové krajského kola se stávají zároveň celorepublikovými finalisty. Slavnostní vyhlášení celostátních výsledků soutěží Vodafone Firma roku 2015, Česká spořitelna Živnostník roku 2015 i Vodafone Odpovědná firma roku 2015 se uskuteční 9. prosince na pražském Žofíně.

Vodafone Firma roku 2015 Plzeňského kraje:

1. BAUMRUK & BAUMRUK s.r.o. (výroba sériových součástí stavebních a zemědělských strojů - Chrást)

2. POKLOPSYSTEM s.r.o. (profesionální opravy kanalizačních a vodovodních poklopů - Hradec)

3. PEŠKA - židle a křesla s.r.o. (výroba sedacího nábytku - Plzeň)

 

Česká spořitelna Živnostník roku 2015 Plzeňského kraje:

1. Václav Vopalecký (vývoj, výroba a prodej nových modelů rekreačních lyží - Nýrsko)

2. Jan Skala (pivovarnictví - Kdyně)

3. Zdeněk Kůs (truhlářství a restaurování historického nábytku - Kašperské Hory)

 

Vodafone Odpovědná firma roku 2015 Plzeňského kraje:

ECoGas Technology s.r.o. (činnost v oblasti ekologických technologií, plynárenství a teplárenství - Klatovy)

Fotogalerie