Evropská komisařka pro regionální politiku Corina Cretu - formování budoucnosti strukturálních fondů začíná

22. září 2015 12:41, aktualizováno 11:41, Mgr. Zbyněk Prokop

Komisařka pro regionální politiku, Corina Creţu, vystoupila na 55. kongresu Evropské asociace regionálních věd, který se konal v Lisabonu, v Portugalsku, kde zmínila hlavní cíle jejího mandátu a poté pokračovala v reflexi týkající se budoucnosti kohezní politiky, její řeč končila položením 10 otázek do debaty. Tyto otázky jsou významné především proto, že odpovědi na ně se stanou základem pro formování Kohezní politiky EU po roce 2020.

Creţu zmínila, že hlavní prioritou pro její mandát je zajistit, aby investice, které se provádí v rámci její agendy, dosáhly opravdu kýžených výsledků, budou vést k růstu a poskytnou pracovní místa pro miliony evropských spoluobčanů, kteří jsou v současné chvíli nezaměstnaní.

Komisařka říká: „ všechna naše energie, všechny naše úsilí jsou v současné době věnovány podpoře iniciativ, které v sobě skrývají velký potenciál pro růst a tvorbu pracovních míst. Stejně tak jako představuje Strategie EU 2020, Investiční plán pro Evropu předsedy Junckera, Energetická Unie nebo jednotný digitální trh. Je to jediná cesta, jak sjednotit začínající uzdravování ekonomiky a dostat Evropskou unii z krize.“

Avšak chceme-li, aby naše politika měla dlouhodobější dopad na regiony Evropské unie, musíme spojit tyto opatření s dalšími kroky. V této souvislosti, nyní pracujeme na třech hlavních oblastech:

1.      První je oblast práce: zlepšení institucionální způsobilosti a fungování vlády, zahrnující podporu členským státům a regionům, které čelí individuálním problémům v čerpání Fondů. Stejně tak jako podniknout kroky pro zjednodušení a snížení administrativních překážek pro příjemce.

2.      Druhá oblast se týká nulové tolerance k podvodným jednáním a klamáním ve finanční oblasti

3.      Za třetí: práce na přípravě kohezní politiky

Na závěr vyzvala ostatní účastníky k zamyšlení: „ Patříte mezi ty, kteří se v politice vyznají nejvíce, proto budeme velice rádi za Vaše připomínky. Nyní máme v rukou příležitost změnit budoucnost milionu Evropanů, prosím sdílejte s námi Vaše zkušenosti, vědomosti, pomůžete nám ve vykonávání naší práce jako tvůrců politiky.

I když bychom si mohli položit daleko více otázek, tyto budou pravděpodobně hrát nejvýznamnější roli, a proto bych je s Vámi nyní chtěla sdílet:

1.      První hlavní otázkou je, jak může kohezní politika EU nejlépe přispět k jejím hlavním dvěma cílům, a to konkurenceschopnost a soudržnost. Podle Vašeho názoru, jaká je přidaná hodnota kohezní politiky v této souvislosti?

2.      Druhá otázka: jaká je nejlepší cesta, jak podpořit zaostávající regiony, speciálně ty, které navzdory dlouhodobé podpoře, národní a podpory Evropské unie, se nepřibližují směrem k průměru EU.

3.      Třetí otázka: Jak by měla být definována struktura politiky. Měla by kohezní politika pokračovat v investování do rozvinutých regionů, speciálně do těch metropolitních, které nejsou pouze bohaté, ale také zvýhodňované soukromými investory?

4.      Čtvrtá otázka? Jaké je nejlepší využití fondů kohezní politiky, aby správně stimulovaly investice v Evropě? Jaká forma podpory je nejefektivnější: granty, splátková podpora, finanční nástroje, nebo jejich kombinace? Mělo by sdílení finančních nástrojů v EU fondech dále růst?

5.      Pátá otázka, jak můžou investice kohezní politiky nejlépe přispět k sjednocení priorit EU, aby byly přitom zachovány územní cíle: Měli bychom věnovat speciální pozornost některým (geografickým) oblastem?

6.      Šestá otázka: jaký může mít kohezní politika vliv na nové nebo již vzniklé otázky (jakou je například v této chvíli otázka energetické bezpečnosti nebo migrace)?

7.      Sedmá otázka: jaká by měla být role měst v kohezní politice? Kdy může zásah EU přinést větší přidanou hodnotu? A dále, jak může kohezní politika lépe podpořit růst, tvorbu pracovních míst a zavádění inovací v těžce znečištěných oblastech?

8.      Osmá otázka: Jak můžeme více zjednodušit implementaci kohezní politiky pro její příjemce. Jak může kohezní politika lépe stimulovat národní a regionální vládu? Měl by se upravit model sdíleného managementu? Nebo by měla existovat forma, která by za jasných podmínek kontrolovala kvalitu těchto institucí?

9.      Devátá otázka: mělo by dále pokračovat rozdělování fondů kohezní politiky na základě HDP na osobu nebo na jiném ukazateli, který zachycuje společenský pokrok?

10.    A poslední, desátá otázka: jakou formu by měl mít příspěvek/integrace kohezní politiky do správy ekonomických záležitostí EU a strukturálních reforem?

 

Na závěr komisařka dodala, že se velice těší na zpětnou vazbu, na odpovědi na tyto otázky, které přinesou daleko jasnější pohled na to, co v této oblasti politiky funguje a co ne.