Den Českého lesa představil návštěvnické centrum i novou stezku

obrazek
13. června 2016 11:14, aktualizováno 10:14, Bc. Eva Mertlová

Poprvé se Den Českého lesa konal na Domažlicku - v Klenčí pod Čerchovem. Tato tradiční akce si vzala za cíl představit veřejnosti historické i přírodní zajímavosti Českého lesa. Za Plzeňský kraj se zábavného odpoledne pro celou rodinu zúčastnili hejtman Václav Šlajs, jeho náměstek Jaroslav Bauer a radní Jaroslav Šobr a Václav Štekl. Po krátkých úvodních slovech hejtmana Václava Šlajse nebo starosty Klenčí pod Čerchovem se mohli návštěvníci seznámit s novým návštěvnickým centrem Dům přírody Českého lesa. Také byla slavnostně otevřena naučná stezka Lesů České republiky na Výhledech. samotnou stezku, která začíná právě na Výhledech a končí v Caparticích, si mohli návštěvníci projít, přistavena jim byla kyvadlová doprava na Výhledy.

Připraveny byly též ukázky tradičních řemesel spjatých se zpracováním dřeva, a to například košíkářství, řezbářství, bednářství a další. Pro malé i velké návštěvníky bylo připraveno divadelní představení Jak se začalo v Českém lese rýžovat zlato. Na přípravě a organizaci akce se podílely Lesy ČR, Lesní správa Domažlice, Lesní správa Přimda, Domažlické městské lesy, Plzeňský kraj, Správa CHKO Český les, Městys Klenčí p. Čerchovem, SVOL, Kolowratovy lesy, Royal rangers, REVIS Tachov a řada dalších.

"Český les nabízí množství přírodních i historických zajímavostí a je třeba tyto krásy veřejnosti představit. Současně je ale nutné se o tyto hodnoty starat," připomněl hejtman Václav Šlajs v úvodu tradiční akce.

Fotogalerie