Cena hejtmana Plzeňského kraje za záchranu života 2015

obrazek
10. března 2016 15:25, aktualizováno 14:25, Mgr. René Zeithaml

Zuzana Hovorková, Hedvika Maroušková, Blanka Nováková a Alois Stupka převzali 10. března 2016 na Krajském úřadě Plzeňského kraje od hejtmana Václava Šlajse Cenu hejtmana za záchranu života za rok 2015.

Na základě došlých nominací, které mohli v průběhu ledna obyvatelé Plzeňského kraje posílat poštou nebo elektronicky, předal dnes hejtman Václav Šlajs bronzovou pamětní medaili a šek v hodnotě 10 tisíc korun čtveřici lidí, kteří svým jednáním a pohotovostí pomohli lidem, kteří byli v ohrožení života. Jsou to Zuzana Hovorková a Hedvika Maroušková z Kokašic, Blanka Nováková z Holýšova a Alois Stupka z Cheznovic.

Jsem rád, že v dnešním lhostejném světě jsou stále mezi námi lidé, kteří neváhají a i za cenu vlastního ohrožení se neváhají pomoci člověku, jehož život je v ohrožení," uvedl hejtman Václav Šlajs.
 

Zuzana Hovorková, Hedvika Maroušková
Soused, pan Bujňák, opravoval v obci Kokašice svůj automobil. Ten však nebyl řádně zajištěn proti pádu, a tak na pana Bujňáka nešťastnou náhodou spadl. Hedvika Maroušková a Zuzana Hovorková ho za pomoci občanů vyprostily a obnovily jeho životní funkce. Po zavolání záchranky ho vrtulník ve vážném stavu transportoval do nemocnice.

Blanka Nováková
Blanka Nováková neváhala ani chvíli, když jí její sousedka vloni v listopadu poprosila o pomoc s tím, že se dusí její jedenáctidenní vnouček. Blanka Nováková promodralému novorozenci poskytla nepřímou masáž srdce, kterou jako zdravotní sestra zvládala. U chlapečka začalo modrání ustupovat a začal pravidelně dýchat. Přivolaným záchranářům už paní Blanka Nováková předávala novorozence s pravidelným dýcháním a bez viditelných obtíží.

Alois Stupka
Při úklidu poražených stromů v sadu v Těnovicích jeho spolupracovník Milan Radoň při ořezávání větví zkolaboval a padl na hromadu zpracovaných větví. Přestal dýchat a neměl srdeční tep. Po přivolání záchranky kolegou začal Alois Stupka podle telefonických pokynů zdravotnické záchranné služby s oživováním masáží srdce. Zraněný byl poté transportován vrtulníkem do nemocnice.

Fotogalerie:

      

Foto Jindra Radová