Aktuální informace k veřejnoprávním smlouvám na výkon přestupkové agendy po 1. 7. 2017

obrazek
27. června 2017 13:31, aktualizováno 31. ledna 2022 16:25, Mgr. Markéta Svobodová

Podle § 105 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, může obec uzavřít veřejnoprávní smlouvu o přenosu příslušnosti k projednávání přestupků pouze s obcí s rozšířenou působností nebo s obcí s pověřeným obecním úřadem, v jejímž správním obvodu se obec nachází. Obec může veřejnoprávní smlouvou přenášet pouze veškerou příslušnost k projednávání přestupků. Toto ustanovení tedy omezuje možnost uzavírat veřejnoprávní smlouvy o přenosu příslušnosti k projednávání přestupků jednak z hlediska předmětu veřejnoprávní smlouvy (lze převést pouze veškerou příslušnost k projednávání přestupků, nikoliv tedy například pouze příslušnost k projednávání přestupků proti veřejnému pořádku), jednak z hlediska smluvních stran (příslušnost k projednávání přestupků lze přenést pouze na obec s rozšířenou působností nebo na obec s pověřeným obecním úřadem, navíc pouze za splnění podmínky - do jejichž obvodu daná obec spadá).

Nově zakotvená omezení se však uplatní až při uzavírání veřejnoprávních smluv po nabytí účinnosti zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, tedy od 1. 7. 2017. Podle přechodného ustanovení v § 112 odst. 8 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, zůstane platnost veřejnoprávních smluv uzavřených přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona nedotčena.

Jelikož ve smyslu § 63 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, nemůže být předmětem veřejnoprávní smlouvy přenesená působnost, která je na základě zákona svěřena orgánům jen některých obcí, pro oblast přestupkového práva to znamená, že veřejnoprávní smlouvou lze přenést pouze příslušnost k projednávání přestupků, které jsou v působnosti všech obcí.

Z aplikace ustanovení § 63 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a § 105 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, lze dovodit, že veřejnoprávní smlouvy na výkon přenesené působnosti na úseku přestupků by od 1. 7. 2017 měly být uzavírány pouze a jen na veškerou přenesenou působnost na úseku přestupků svěřenou orgánům každé obce účinnými právními předpisy. Veřejnoprávní smlouvy uzavírané na základě § 53 odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, (nově dle § 60 odst. 2 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich) nelze považovat za veřejnoprávní smlouvy, na základě nichž by byla přenášena na jinou obec veškerá přenesená působnost na úseku přestupků.

Jak již bylo uvedeno výše, platnost stávajících veřejnoprávních smluv zůstává nedotčena. Jiná situace se však týká možnosti uzavírání dodatků ke stávajícím veřejnoprávním smlouvám. Dodatky je možné uzavírat pouze k veřejnoprávním smlouvám, které splňují zákonné požadavky zakotvené v § 105 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich. Dodatky k veřejnoprávním smlouvám, které mezi sebou uzavřely obce základního typu, není možné sjednávat, protože obce základního typu již podle nové právní úpravy nemohou mezi sebou uzavřít veřejnoprávní smlouvu. Jako nepřípustný by byl rovněž posouzen dodatek, který by spočíval v zúžení okruhu projednávaných přestupků. Za nepřípustný dodatek by byl také považován dodatek zakotvující změnu doby trvání veřejnoprávní smlouvy. Takový dodatek by byl přípustný pouze tehdy, pokud by veřejnoprávní smlouva ve znění dodatku vyhovovala omezením v § 105 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich.

V případě uzavírání nové veřejnoprávní smlouvy na výkon přenesené působnosti na úseku přestupků můžete využít vzor, který je zveřejněn na Portále Plzeňského kraje.

/clanek/vzor-verejnopravni-smlouvy-na-prestupkovou-agendu-podle-pravniho-stavu-ucinneho-od-1-7-2017

Pokud byste chtěli uzavírat dodatky ke stávajícím veřejnoprávním smlouvám, doporučujeme vždy předchozí konzultaci zamýšleného dodatku již v rámci jeho přípravy. S veřejnoprávními smlouvami jsou Vám připraveny pomoci pracovníci odboru právního a legislativního Krajského úřadu Plzeňského kraje.