Výzva k podání přihlášek

obrazek
01. listopadu 2010 11:02, aktualizováno 10:02,
 

Výzva k podání přihlášek v souvislosti s rozhodnutím Komise 2009/986/EU, kterým se zřizuje skupina odborníků pro technické poradenství v souvislosti s projektem „Ovoce do škol“ (2010/C 296/13)

Souvislosti

Rozhodnutím Komise 2009/986/EU zřídila Komise skupinu odborníků pro technické poradenství v souvislosti s projektem „Ovoce do škol“, dále jen „skupina“.

Úkolem skupiny je pomáhat Komisi při:

a) provádění, sledování a hodnocení projektu „Ovoce do škol“ zavedeného nařízením (ES) č. 1234/2007 ( 2 ) ve znění nařízení Rady (ES) č. 13/2009 ( 3 ) poskytováním poradenství;

b) vypracování zprávy podle čl. 184 odst. 5 nařízení (ES) č. 1234/2007.

Komise může se skupinou konzultovat veškeré záležitosti týkající se provádění projektu „Ovoce do škol“.

Komise proto vyzývá k podání přihlášek, aby mohla jmenovat členy skupiny a vypracovat příslušný seznam úspěšných kandidátů.

Charakteristika skupiny

Složení

Skupinu by měli tvořit vědečtí pracovníci a další odborníci se znalostmi souvisejícími s prováděním, sledováním a hodnocením projektu „Ovoce do škol“, kteří by Komisi měli poskytovat nezávislé a transparentní technické poradenství na nejvyšší úrovni.

Skupina se skládá z deseti členů jmenovaných Komisí z řad specialistů s odbornými znalostmi v oblasti výživy, epidemiologie, veřejného zdraví a podpory zdraví, sledování a hodnocení projektu „Ovoce do škol“, s odpovídající odbornou způsobilostí, kteří odpověděli na tuto výzvu pro podávání přihlášek a byli náležitým způsobem vybráni.

Měla by být složena tak, aby ze zeměpisného hlediska v rámci Evropské unie bylo rozdělení vyvážené.

Komise rovněž vytvoří seznam úspěšných kandidátů, kteří nemohli být jmenováni jako stálí členové i přesto, že byli během výběrového řízení považováni za vhodné kandidáty na členství ve skupině. Na seznam úspěšných kandidátů bude vybráno maximálně 30 odborníků.

Tento seznam lze využít ke jmenování náhradníků za členy skupiny.

Funkční období

Členové skupiny jsou jmenováni na tříleté funkční období, které lze prodloužit, a nemohou zastávat svoji funkci déle než po tři po sobě následující mandáty. Ve funkci zůstávají, dokud nejsou nahrazeni v souladu s čl. 4 odst. 6 rozhodnutí 2009/986/EU, nebo do konce svého funkčního období.

Složení skupiny a seznam úspěšných kandidátů mohou být vždy po třech letech přezkoumány.

Nezávislost a mlčenlivost

Členové skupiny jsou jmenováni za svou osobu a radí Komisi nezávisle na vnějších vlivech.

Členové každý rok podepíší písemné prohlášení, že se zavazují jednat ve veřejném zájmu, a prohlášení, v němž uvedou, zda existuje či neexistuje zájem, který by mohl ohrozit jejich objektivitu. Na každém zasedání rovněž informují o každém zvláštním zájmu, který lze považovat za zájem ohrožující jejich nezávislost v souvislosti s body programu.

Dodržují rovněž podmínky mlčenlivosti uvedené v čl. 5 odst. 3 rozhodnutí 2009/986/EU.

Transparentnost

Jména členů jmenovaných za svou osobu do skupiny, jakož i jména těch, kteří jsou uvedeni na seznamu úspěšných kandidátů, se zveřejní na internetové stránce generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova a v rejstříku skupin odborníků.

Jména členů budou shromažďována, zpracovávána a zveřejňována podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 45/2001 ze dne 18. prosince 2000 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů orgány a institucemi Společenství a o volném pohybu těchto údajů.

Účast na zasedáních

Uchazeči by měli být připraveni systematicky se účastnit zasedání, aktivně přispívat do diskuse ve skupině, studovat dokumenty a působit jako „předsedové“ nebo „místopředsedové“ (a/nebo případně jako „zpravodajové“).

Skupina obvykle zasedá v prostorách Komise, a to v souladu s postupy a rozvrhem stanovenými Komisí.

V souladu s platnými pravidly Komise pro poskytování náhrad externím odborníkům uhradí Komise členům a odborníkům cestovní výlohy a případně též výlohy na pobyt, které souvisejí s činností skupiny.

Za služby poskytované podle rozhodnutí 2009/986/EU se neposkytuje žádná odměna.

Výdaje na zasedání se hradí v mezích ročního rozpočtu, který přidělí příslušné útvary Komise.

Většina pracovních dokumentů bude v anglickém jazyce a zasedání budou obvykle vedena v anglickém jazyce s možností tlumočení do několika úředních jazyků EU.

Uchazeči musí počítat s tím, že zasedání zpravidla vyžadují i přípravné práce.

Podání přihlášky

Od uchazečů se požaduje, aby podali přihlášku Evropské komisi.

Přihláška bude považována za přijatelnou pouze v případě, že bude obsahovat tyto dokumenty, zaslané nejpozději před uplynutím lhůty uvedené v kapitole 7 této výzvy:

1) průvodní dopis (viz příloha 1), v němž jsou objasněny zejména důvody, proč uchazeč odpovídá na tuto výzvu;

2) formulář kritérií výběru (viz příloha 2), v němž musí uchazeči popsat své odborné zkušenosti a znalosti na základě kritérií uvedených v této výzvě;

3) formulář vlastního hodnocení (viz příloha 3);

4) prohlášení o ochraně osobních údajů týkající se rejstříku skupin odborníků a výzvy k podání přihlášek, činnosti skupiny a organizace zasedání (viz příloha 4a a 4b);

5) prohlášení o závazku (viz příloha 5);

6) prohlášení o zájmech a chování (viz příloha 6);

7) prohlášení o mlčenlivosti (viz příloha 7);

8) životopis (CV), pokud možno ne delší než tři strany a v jednom ze tří pracovních jazyků Komise (angličtině, francouzštině nebo němčině), v němž uchazeči musí plně zdokumentovat své odborné zkušenosti a znalosti. Životopis by měl rovněž obsahovat informace požadované v této výzvě v kapitole 4. Požadavky, oddílu A. Kritéria způsobilosti, odstavcích 1, 2 a 3, zejména: vysokoškolský diplom, počet let praxe a státní příslušnost, jak je vysvětleno níže. Životopis musí být předložen v evropském formátu (viz příloha 8): http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/vernav/Europass+Documents/Europass+CV.csp

9) kontrolní seznam dokumentů k přihláškám (viz příloha 9).

Všechny výše uvedené dokumenty musí být řádně vyplněny, musí být čitelné, podepsané a opatřené pořadovými čísly. Budou rovněž k dispozici na internetových stránkách evropského projektu „Ovoce do škol“ http://ec.europa.eu/agriculture/markets/fruitveg/sfs/index_en.htm ve formátu PDF a WORD, aby mohly být staženy, vyplněny a podepsány.

Všechny výše uvedené dokumenty budou použity ve výběrovém řízení.

Všechny přihlášky musí být vyplněny v jednom z úředních jazyků Evropské unie, musí jednoznačně uvádět státní příslušnost uchazeče a musí obsahovat nezbytnou dokumentaci uvedenou na seznamu výše.

Přihlášky vyplněné anglicky však usnadní vyhodnocování. Použijete-li jiný jazyk, je žádoucí přiložit i stručný životopis v angličtině.

V další fázi řízení mohou být vyžádány další podklady (např. publikace).

Požadavky

KVALIFIKACE A ZKUŠENOSTI

A. Kritéria způsobilosti

1. Vysokoškolské studium odpovídající úplnému, nejméně tříletému studijnímu cyklu osvědčenému diplomem, v oborech zahrnujících nejméně jednu z následujících kategorií a) až j):

a) lidská výživa/zdravá výživa obyvatelstva

b) epidemiologie, zejména nutriční

c) programy nebo zásahy velkého rozsahu

d) zdravotní výchova a podpora zdraví

e) posuzování a hodnocení programů/politik

f) potravinová politika

g) veřejné zdraví a politika v oblasti zdraví, zvláště posuzování dopadů na zdraví/modelace dopadů na zdraví

h) spotřebitelský průzkum/průzkum trhu

i) behaviorální vědy, tj. psychologie

j) společenské vědy, tj. antropologie

2. Ke dni podání přihlášky technická a/nebo vědecká odborná praxe v celkové délce nejméně pěti let v jedné, nebo lépe ve více kategoriích uvedených v této kapitole v oddíle A Kritéria způsobilosti odst. 1 písm. a) až j), a to od okamžiku udělení diplomu uvedeného v odstavci 1.

3. Uchazeči musí být ke dni zveřejnění této výzvy státními příslušníky členského státu Evropské unie.

4. Uchazeči musí podrobně, přesně a úplně vyplnit Prohlášení o zájmech a chování, které je součástí přihlášky.

5. Uchazeči musí předložit veškeré dokumenty uvedené v odstavcích 1 až 9 kapitoly 3. Podání žádosti.

B. Kritéria výběru

Při vyhodnocování přihlášek bude Komise brát v potaz následující kritéria:

— doloženou technickou a/nebo vědeckou excelenci a zkušenosti v jedné, nebo lépe ve více kategoriích, které jsou zmíněny v této kapitole 4 oddíle A Kritéria způsobilosti odst. 1 písm. a) až j), konkrétně pro oblast provádění, sledování a hodnocení projektů „Ovoce do škol“,

— zkušenost s prací s právními předpisy, politikou a normami v oblasti ovoce a zeleniny na národní a/nebo mezinárodní úrovni,

— doloženou technickou a/nebo vědeckou excelenci a zkušenosti v jedné, nebo lépe ve více kategoriích, které jsou uvedeny v této kapitole oddíle A Kritéria způsobilosti odst. 1 písm. a) až j),

— rozsah zkušeností, co se týče práce v různých zeměpisných oblastech a podmínkách,

— zkušenost se systematickým sledováním a hodnocením programů nebo zásahů velkého rozsahu, přednostně v oblasti výživy, epidemiologie a školních programů,

— schopnost analyzovat komplexní informace a materiály a připravovat návrhy technických/vědeckých zpráv, přednostně v oblasti výživy, epidemiologie, veřejného zdraví a podpory zdraví, behaviorálních nebo společenských věd,

— zkušenosti se vzájemným hodnocením technické/vědecké práce a publikací, přednostně v oblasti výživy, epidemiologie, veřejného zdraví a podpory zdraví, behaviorálních nebo společenských věd,

— odborné zkušenosti ve víceoborovém prostředí, přednostně na mezinárodní úrovni, a jazykové dovednosti,

— organizační/manažerské schopnosti, zejména účast v pracovních skupinách, jejich řízení a organizování, a/nebo zkušenosti s řízením projektů v technické/vědecké oblasti,

— dobrou znalost anglického jazyka.

Uchazeči by měli být ochotni používat elektronické metody správy a výměny dokumentů.

Výběrové řízení

Výběrové řízení bude sestávat ze čtyř fází:

1) ověření kritérií přijatelnosti a způsobilosti;

2) posouzení přihlášek na základě kritérií výběru;

3) vypracování seznamu nejvhodnějších uchazečů;

4) jmenování členů skupiny a vypracování seznamu úspěšných kandidátů.

Výběrová komise se bude skládat ze zástupců útvarů Komise zodpovědných za politiku a právní předpisy v různých odvětvích v souvislosti s činnostmi, jichž se tato výzva týká. Do výběrové komise jako její členové budou příslušnými generálními řediteli jmenováni po dvou zástupci z generálního ředitelství pro vzdělávání a kulturu (GŘ EAC), z generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitele (GŘ SANCO), z generálního ředitelství pro výzkum (GŘ RTD) a z generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova (GŘ AGRI). GŘ AGRI rovněž zajistí sekretářské služby.

Po ověření kritérií přijatelnosti a způsobilosti bude každá přihláška posouzena samostatně na základě kritérií výběru alespoň dvěma členy výběrové komise.

Výběrová komise vypracuje seznam nejvhodnějších uchazečů, kteří splňují kritéria pro členství ve skupině a pro zařazení na seznam úspěšných kandidátů.CS C 296/28 Úřední věstník Evropské unie 30.10.2010

V tomto výběrovém řízení bude Komise zvažovat rovněž:

— potřebu vytvořit ve skupině odborníků rovnováhu z hlediska reprezentativnosti, pohlaví a zeměpisného původu uchazečů,

— technické/vědecké znalosti a zkušenosti uchazečů,

— nezávislost uchazečů (možný střet zájmů),

— skutečnost, že členové skupiny by se měli společně vyznat v co nejširším spektru oborů.

Skupina a příslušný seznam úspěšných kandidátů musí celkově odrážet kategorie uvedené v této výzvě v kapitole 4 oddíle A Kritéria způsobilosti odst. 1 písm. a) až j). Pro každou z těchto 10 kategorií budou vybráni nejvýše 4 uchazeči.

Jmenování členů

Komise jmenuje členy skupiny a vypracuje seznam úspěšných kandidátů na základě seznamu uchazečů vzešlých z výběrového řízení, kteří potvrdili, že jsou připraveni pracovat ve skupině nebo být uvedeni na seznamu úspěšných kandidátů.

Podání přihlášek a uzávěrka

Přihlášky musí být podány nejpozději v pondělí 29. listopadu 2010 do 17:00 hodin bruselského času doporučenou poštou (rozhodující je datum podání) na tuto adresu:

European Commission, Directorate- General for Agriculture and Rural Development, Unit C.2. — Olive oil, Horticultural products, Rue de la Loi 130, 7/23, 1049 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË.

Komise si vyhrazuje právo nepřihlížet k přihláškám došlým po tomto datu.

Přihlášky podané e-mailem nebo osobně nebudou přijaty.

Na obálkách musí být uvedeno:

Expert group for technical advice on the School Fruit Scheme — call for applications

Všichni kandidáti odpovídající na tuto výzvu k podání přihlášek budou o výsledku výběrového řízení informováni.

Máte-li zájem o další informace, kontaktujte nás prosím prostřednictvím této poštovní schránky:

agri-hort-schoolfruit@ec.europa.eu

Poznámka: V případě jakéhokoli rozporu nebo nesouladu mezi anglickou verzí a jinými jazykovými verzemi této publikace je rozhodující anglické znění.

 

 

 

 

Soubory ke stažení