Švédové se zajímali o zdravotnictví v kraji

01. června 2005 08:53, aktualizováno 07:53,
 

Do Plzeňského kraje přijeli zástupci kraje a obcí regionu Västernorrland, zabývající se otázkou zdravotnictví, sociální péče a vzdělávání. Kolegové ze Švédska se zajímali o systém zdravotnictví, kdo je zřizovatelem nemocnic a ostatních zdravotnických zařízení, ptali se na financování zdravotnictví a na síť zdravotnických zařízení v našem kraji.

 

V doprovodu radního Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí Ing. Mgr. Pavla Karpíška a radního Plzeňského kraje pro životní prostředí Doc.MUDr. Borise Kreuzberga, CSc. navštívili tři nemocnice. První v pořadí byla Fakultní nemocnici V Plzni, která je také největší nemocnicí v kraji a jejímž zřizovatelem je stát. Poté navštívili jedinou městskou nemocnici v Plzeňském kraji a to Nemocnici v Sušici. Návštěva zakončili v Horažďovicích v Nemocnici následné péče LDN, která je krajskou organizací. Ve všech zařízeních proběhlo setkání se zástupci těchto nemocnic a pak následovala prohlídka některých oddělení a částí.

 

Ve Švédsku je celkem 21 krajů. Västernorrlands leží na severu Švédska a sousedí s krajem Jämtland, který je partnerským regionem Plzeňského kraje, a dále s kraji Gävleborg, Västerbotten a Záliv Bothnia. Zdravotní péče je zde nejvíce rozsáhlou aktivitou v kompetenci rady kraje, zaměstnává přes 6 tisíc lidí. Jsou zde 4 větší zdravotnická a medicínská zařízení, dále v každém okrese-obvodech jsou také zdravotní centra s okresními-obvodnímu pracovníky zdravotní služby, sestrami, porodnickými klinikami, dětskými klinikami, fyzioterapiemi atd. Pacienti, kteří potřebují specializovanou péči mimo kraj, jsou odkazováni do North Sweden University hospitál ve městě Umea.

 

            

                        Ve FN v Plzni zástupci švédského kraje Västernorrland navštívili mimo jiné

                                radiodiagnostickou kliniku (foto nahoře) a první pomoc (foto dole).

                    

 

                    

                    Necbyběla ani prohlídka Nemocnice v Sušice, na fotografii návštěva interního oddělní.

 

                    

                    Nemocnici následné péče LDN v Horažďovicích má pro své klienty zřízenou i tzv. kapličku.

 

                    

                    Na vysoké úrovni je v Horažovicích i rehabilitační oddělení včetně bazénu.