Návštěva slovinského velvyslance v Plzni

15. dubna 2008 15:09, aktualizováno 14:09, Ing. Milan Kozel

Slovinský velvyslanec pan Franc But zavítat v úterý 8. dubna na celodenní návštěvu do Plzně. Jeho první kroky vedly do budovy krajského úřadu Plzeňského kraje, kde ho přivítala náměstkyně hejtmana Mgr. Olga Kalčíková spolu se zástupcem Plzeňského kraje v Bruselu Mgr. Zbyňkem Prokopem.

Velvyslanec je ve své funkci přibližně jeden rok a česky nejen rozumí, ale i trochu hovoří. Paní náměstkyně ho seznámila s Plzeňským krajem, s jeho klady a pozitivy, ale i problémy. Pana velvyslance zajímal vztah kraje a obcí, kraje a státu, financování krajů a problémy s tím spojené. Diskuse se týkala také současného slovinského předsednictví EU, blížícího se českého předsednictví a příležitostí, jež by se v rámci předsednictví mohly konat v našem kraji.
Setkání se zúčastnili také představitelé dvou měst Plzeňského kraje, které mají ve Slovinsku partnerská města. Místostarostka města Dobřany Dagmar Terelmešová a starosta města Přeštice Petr Fornouz. Oba ocenili spolupráci a přátelské vztahy se slovinskými partnery a alespoň trochu představili panu velvyslanci možnosti partnerství na jiné než mezistátní úrovni.

 

Vevyslanec Slovinské republiky pan Franc But

 

Jednání s panem velvyslancem

 

Zápis do pamětní knihy Plzeňského kraje

 

Předání daru