Návštěva konzula na krajském úřadu

obrazek
10. března 2010 14:10, aktualizováno 13:10,

Generální konzul ČR v Mnichově Josef Hlobil navštívil dne 9. 3. 2010 Krajský úřad Plzeňského kraje. Přivítali ho zde hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová a její náměstek Ivo Grüner.
Josef Hlobil se stal generálním konzulem ČR pro spolkové země Bavorsko a Bádensko-Wűrttembersko, Sársko a Porýní-Falcko od září 2009. Již v únoru proběhla schůzka náměstka Grünera se zástupci konzulátu, kde se řešily možnosti navázání partnerství bavorských a českých obcí a způsob spolupráce při čerpání dotací z EU.
Dalším bodem společného setkání bylo financování Centra Bavaria Bohemia v Schönsee. Prostředky jsou zajištěny do r. 2011 z EU fondů, Plzeňský kraj finančně také přispívá. Participace na chodu CBB bude i nadále oboustranná. Konzul informoval o nominaci ředitele CBB Hanse Eibauera na cenu ministra zahraničních věcí „Gratias agit“ za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí (ocenění předních osobností a organizací za příkladné aktivity v nevládní sféře).
Hejtmanka Milada Emmerová informovala generálního konzula o chystaném projektu přeshraniční spolupráce v oblasti zdravotnictví. Budou při něm spolupracovat lékaři Fakultní nemocnice Plzeň a Univerzitní nemocnice Regensburg. Projekt je zaměřen na traumatologii a mohlo by se do něj v budoucnu zapojit více než třicet nemocnic z obou stran hranice. Bylo by tak pokryto území Plzeňského kraje a východního Bavorska. Součástí spolupráce by byly také výměnné stáže, doškolovací semináře a společné vědecké výzkumné projekty. Na realizaci bude třeba získat peníze z fondů Evropské unie. Žádost bude podána v letošním roce a projednána na červnovém monitorovacím výboru.
Řeč byla také o slavnostní akci k výročí 700 let od svatby Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny , která se má konat ve Špýru (Speyer, město v jihozápadním Německu ve spolkové zemi Porýní-Falc – spadá do konzulátu Ing. Hlobila). Zástupci obou stran se oslav chtějí zúčastnit.

 

Náměstek Ivo Grüner, hejtmanka Milada Emmerová, konzul Josef Hlobil

 

Jednání

 

Podpis konzula do pamětní knihy