Hejtman přijal velvyslance Nizozemského království pana Jana Lucase van Hoorna

26. března 2008 15:48, aktualizováno 14:48, Ing. Milan Kozel

Velvyslanec Nizozemského království Jan Lucas van Hoorn v doprovodu Rady velvyslanectví a vedoucího pro obchodní a ekonomické záležitosti pana Napoleona Winia a náměstka ministra spravedlnosti ČR pana Martina Moulise přijel v úterý 26. března na návštěvu Plzeňského kraje a města Plzně.

V sídle Plzeňského kraje je přivítal hejtman MUDr. Petr Zimmermann. Na úvod příjemného, zhruba hodinu trvajícím rozhovoru, představil hejtman panu velvyslanci náš kraj.

Zmínil blízkost hlavního města Prahy i společnou hranici s Německem, významné postavení města Plzně v kraji, významné subjekty jako jsou Škoda Holding, ZČU či Plzeňský Prazdroj. Připomněl, že je Plzeňský kraj a zejména oblast Šumavy hojně navštěvován holandskými turisty.

V následující diskusi se pan velvyslanec zajímal o zahraniční investice v našem kraji, problémy zahraničních investorů sehnat kvalifikované pracovníky a nutnost hledat personální zdroje mimo Plzeňský kraj, resp. Českou republiku. Rozhovor se také dotkl evropské politiky a otázky přijetí eura, rekonstrukce železničního koridoru z Prahy na hranice s Německem, krajských voleb či privátních věznic.

 

Pan velvyslanec, který je ve funkci 1,5 roku (od září 2006), se na závěr návštěvy zapsal do pamětní knihy Plzeňského kraje a věnoval panu hejtmanovi knihu o Holandsku. Od hejtmana na oplátku přijal dar v podobě historické číše a fotografické knihy Plzeňský kraj.

 

Návštěva pana velvyslance pokračovala následně setkáním s primátorem města Plzně na plzeňské radnici.

 

Velvyslanec Nizozemska pan Jan Lucas van Hoorn (vlevo) a Rada velvyslanectví pan Napoleon Winia

 

Jednání hejtmana Plzeňského kraje MUDr. Petra Zimmermanna s velvyslancem Nizozemského království

 

Zápis pana velvyslance do pamětní knihy Plzeňského kraje

 

Předání daru