Cena Andreje Sacharova

obrazek
07. října 2010 18:32, aktualizováno 17:32,
 

Kubánský disident Guillermo Farinas má největší šanci na získání Sacharovy ceny za svobodu myšlení. Tato prestižní cena je udělována Evropským parlamentem každoročně od roku 1988. Mohla by mít však negativní dopad na španělské ambice ohledně normalizování vztahu Kuba-EU. Guillermo Farinas (48 let) je psycholog a novinář. Až do dnešního dne držel třiadvacet hladovek, kterými protestoval proti komunistickému režimu na Kubě. Jeho nominaci navrhl český poslanec Edvard Kožušník (Evropská reformní strana -ECR). Nominace kubánského disidenta přichází uprostřed španělské kampaně pro EU, aby zrušily své poslední zbývající sankce proti Kubě. Evropská lidová strana je proti, zatímco Španělsko má silné obchodní zájmy ve své bývalé kolonii. Parlament oficiálně uvedl, že nominace kubánského disidenta by mohla být navržena tak, aby poškodiala španělskou iniciativu.

Seznam dalších kandidátů na Sacharovu cenu je pak plný afrických a blízkovýchodních jmen. Syrská obhájkyně lidských práv Haytham Al-Maleh je také kandidátem, stejně jako Západní Sahara lidských práv pracovníka Aminatou Haidar, uvězněný eritrejský novinář Dawit Isaak, etiopský politik Birtukan Mideksa, vietnamský kněz Nguyen Van Ly, izraelská neziskovka Breaking the Silence (Prolomit Ticho) a Open Doors, skupina snažící se chránit práva křesťanských menšin po celém světě.

Tři finalisté Sacharovovy ceny budou vybrány výborem, který bude hlasovat uprostřed měsíce října. O vítězi pak bude rozhodnuto na zasedání Evropského parlamentu dne 21. října, vítěz bude oceněn na slavnostním zasedání ve Štrasburku v prosinci.

Předchozí držitelé Sacharovy ceny uvedli, že Sacharova cena zaujímá důležité místo ve smyslu psychické pohody i z hlediska osobní bezpečnosti. To také potvrzuje EUobserver běloruská opoziční politička Alexandra Milinkijeviče (zvítězila v roce 2006) slovy: „Sacharova cena je velmi důležitá, pokud jde o morální podporu pro všechny ty, kteří bojují za změnu v Bělorusku, často ve velmi obtížných situacích.“

Kubánský disident  Guillermo Farinas

Zdroj: EUobserver.com