Budoucnost kohezní politiky

obrazek
02. listopadu 2010 10:16, aktualizováno 09:16,
Klíčový dokument, jenž je základem pro politiky hospodářské, sociální a územní soudržnosti po roce 2013 (tzv. Pátá kohezní zpráva) by měl být Evropskou komisí uveřejněn 10. listopadu 2010. Tuto Pátou kohezní zprávu napjatě očekává nejen Brusel, ale i jednotlivé členské státy. Měla by totiž přinést aktuální výčet představ Evropské komise o budoucí architektuře Kohezní politiky EU.

Zaměření podpory v rámci kohezní politiky EU na jednotlivé Cíle pravděpodobně zůstane zachována tak, jak byly dohodnuty s členskými státy již v roce 2006, tedy konvergence, konkurenceschopnost a zaměstnanost, a územní spolupráce. Většina peněz by měla i nadále jít do nejméně rozvinutých regionů a hrubý domácí produkt (HDP) zůstane hlavním kritériem pro rozhodování o tom, v jaké míře regiony obdrží finanční prostředky EU. Podle stávajícího rámce více než 80% putuje prostřednictvím tří evropských fondů (Evropský fond pro regionální rozvoj, Evropský sociální fond a Kohezní fond) méně rozvinutým zemím (regiony, jejichž HDP na osobu je nižší než 75% průměru EU), 16% je vyhrazeno na projekty, které posilují konkurenceschopnost a vytvářejí pracovní místa, ve všech ostatních regionech a 3 % jsou použita na podporu přeshraniční spolupráce mezi regiony v různých členských státech.

Příští vlna regionální politiky by se měla více zaměřit na městskou dimenzi politiky soudržnosti. Evropská unie chce klást větší důraz na rozvoj měst. Některé úvahy o tom, jak překlenout propast mezi regiony a městy v oblasti přístupu k financování, budou zahrnuty také do zprávy o budoucnosti kohezní politiky.

Peter Berkowitz z generálního ředitelství pro regionální politiku chce zvýšit efektivitu regionální politiky po roce 2013 tím, že se Unie „zaměří spíše na výsledky než na prostředky.“

Z pohledu motivu získání maximálně možné výše alokace je pro Českou republiku vhodné neprosazovat zásadní změny v implementaci kohezní politiky EU po roce 2013. Podpora procesu konvergence představuje totiž velmi silný nástroj pro podporu rozvoje především v zemích nováčků EU z let 2004 – 2007.

V rámci diskuse o podobě Kohezní politiky EU na budoucí období 2014–2020 se v Bruselu v prosinci uskuteční konference pod názvem „Cohesion in Europe: Regions Take up the Challenge“, na kterou jsou zvány všechny evropské regiony a které se účastní také náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblasti regionální rozvoj, fondy EU a informatika Ivo Grüner.