Zikmund a Hanzelka mají stálou expozici v plzeňské ZOO

obrazek
24. dubna 2014 15:01, aktualizováno 14:01, Mgr. Jana Filípková

Za účasti náměstka hejtmana PK Jiřího Stručka a radního PK Jaroslava Šobra byla ve středu 23. dubna otevřena stálá expozice cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky v prostorách plzeňské ZOO. Jedná se o první samostatnou dlouhodobou expozice těchto nejslavnějších českých cestovatelů.

„Jde o snímky a materiály zejména z jejich druhé cesty, kdy za pět a půl roku procestovali Asii,“ řekl při otevření jeden z autorů výstavy – cestovatel Rudolf Švaříček. Expozice se nachází na zhruba sto metrech čtverečních v prvním patře vstupního objektu do podzemí ZOO. Slavnostního otevření se zúčastnil také 83letý cestovatel a spisovatel Miloslav Stingl, osobní přítel plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda.

Expozici vévodí stovka velkoformátových černobílých fotografií z asijských putování cestovatelů a doplňují je i některé jejich věci. Jako je např. spacák, se kterým projeli celou Sibiř, lyže, se kterými jezdili na Sibiři, boty, fotografické aparáty, projekční kamera. Návštěvníci mohou zhlédnout některé jejich cestopisné filmy, expozici doplňují originální etnografické předměty - rituální maska z kořene palmy, rituální totem z Indonésie, mince a podobně. Tyto originální předměty ale přivezli až později jiní cestovatelé.

Na dokreslení cest zoologická zahrada doplnila místnosti výstavy terárii se živočichy z pouští, tropů či ostrovů. Návštěvníci tak pod velkou fotografií Zikmunda chytajícího ryby průhledem ve stylizovaném sněhu a ledu vidí do akvária s rybami, další zastávky na velké cestě dokresluje živá agama, pouštní pískomilové či pralesní hadi z rovníkové Asie.

Fotogalerie: