Zdravotnictví – nová oblast česko-čínské spolupráce

obrazek
16. června 2015 08:57, aktualizováno 07:57, Bc. Eva Mertlová

Partnerství Plzeňského kraje a čínské provincie Zhejiang postoupilo o další krok. V pondělí 15. června přivítal na Krajském úřadě Plzeňského kraje náměstek hejtmana Ivo Grüner náměstka ministra zdravotnictví provincie Zhejiang pana Xu Runlong s delegací. Hlavním tématem setkání byla spolupráce v oblasti zdravotnictví. Společný záměr stvrdila česká a čínská strana podpisem memoranda... 

Partnerství Plzeňského kraje a čínské provincie Zhejiang postoupilo o další krok. V pondělí 15. června přivítal na Krajském úřadě Plzeňského kraje náměstek hejtmana Ivo Grüner náměstka ministra zdravotnictví provincie Zhejiang pana Xu Runlong a další členy čínské delegace, aby hovořili na téma spolupráce v oblasti zdravotnictví.  Vedle Plzeňského kraje tak měla na česko-čínském setkání své zastoupení také Západočeská univerzita v Plzni (ZČU) včetně samotné Fakulty zdravotnických studií (FZS), dále Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy (LF UK) a Fakultní nemocnice Plzeň (FN).

Hned v úvodu setkání získali členové čínské delegace užitečné informace nejen o Plzeňském kraji, ale i o činnosti Kanceláře mezinárodních vztahů Krajského úřadu Plzeňského kraje, která je pro ně v našem regionu důležitým kontaktním místem. Pak už byla pozornost věnována hlavnímu tématu setkání – zdravotnictví.

 "Chceme stavět na dobře fungujícím partnerství a navázat konkrétní spolupráci v oblasti medicíny," uvedl v úvodu setkání náměstek ministra zdravotnictví provincie Zhejiang Xu Runlong s tím, že hlavní důraz spolupráce by měl být kladen na tradiční čínskou medicínu. 

Děkanka FZS Ilona Mauritzová i děkan LF UK Boris Kreuzberg vyjádřili přesvědčení, že tradiční čínská medicína může být pro tzv. západní medicínu velmi přínosná.

Principy čínské medicíny popsal během setkání rektor Univerzity čínské medicíny Zhejiang pan Fan Yongsheng. "Člověk a příroda jsou úzce spjati, proto tradiční čínská medicína neléčí nemoci izolovaně, ale vnímá je z hlediska dějů v celém těle a jako součást celku, tedy i přírody a prostředí," řekl Fan Yongsheng. Připomněl také, že první písemná zmínka o tradiční čínské medicíně je 2200 let stará a že západní medicína přišla do provincie Zhejiang teprve před 180 lety. Dnes v Číně fungují oba principy léčby společně a podle slov rektora Univerzity čínské medicíny Zhejiang mají všichni lékaři tradiční čínské medicíny také základ medicíny západní.

To, že je spolupráce v oblasti zdravotnictví míněna vážně, deklaroval rektor ZČU Miroslav Holeček i rektor Univerzity čínské medicíny Zhejiang Fan Yongsheng podpisem memoranda. Jeho hlavním bodem je spolupráce v oblasti akademických činností se zaměřením na oblast tradiční čínské medicíny. Součástí memoranda je také podpora výměny studentů, akademických pracovníků a příprava společných výzkumných aktivit.

"Je zřejmé, že potenciál spolupráce našich regionů je velmi široký. Těší mě, že univerzitu zaujala možnost spolupráce v oblasti zdravotnictví a že čeští studenti budou moci získat zkušenosti z tradiční čínské medicíny," říká náměstek hejtmana Ivo Grüner.

Fotogalerie