Zástupci obcí převzali ceny za úspěch v soutěži KOMPAS

obrazek
05. prosince 2017 09:56, aktualizováno 08:56, Mgr. René Zeithaml

Zástupci obce Zvíkovské Podhradí, města Strakonice a městského obvodu Plzeň 4. prosince 2017 ve Spáleném Poříčí převzali z rukou předsedy Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstka hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grünera ceny za to, že je letos v létě nejvíce navštěvovali turisté v rámci soutěže Kompas. Soutěž, kterou uspořádal už pošesté Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, lákala k návštěvě turisticky zajímavých míst, jejichž vybudování nebo rekonstrukce byly finančně podpořeny prostřednictvím Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad (ROP Jihozápad). Zájemci mohli vybírat z celkem deseti turisticky atraktivních míst v jižních a západních Čechách.

Podstatou soutěže Kompas bylo cestování napříč Plzeňským a Jihočeským krajem a návštěva vybraných projektů, které jsou vyhledávaným turistickým cílem. V jižních Čechách mohli turisté v rámci KOMPASu během letošních prázdnin navštívit Strakonický hrad, Buquoyskou hrobku v Nových Hradech, sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí, chráněný památkový objekt Pivovaru ve Vlachově Březí nebo faru v Plané nad Lužnicí. V Plzeňském kraji pak rozhlednu Tachov Vysoká, Kulturní centrum – Pivovar Domažlice, zámeckou galerii Hrádek u Sušice, pěší stezky Božkovsko-Koterovského rozvoje cestovního ruchu nebo rekonstruovaný a rozšířený park v Rokycanech.

Nejoblíbenějším místem se stal sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí, který získal 148 hlasů. „Vedle Zvíkovského Podhradí si cestovatelé oblíbili Hrad Strakonice, který od návštěvníků získal 109 hlasů. A na pomyslném třetím místě skončily Pěší stezky Božkovský ostrov Plzeň s 99 hlasy," řekl předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner.

Sportovní areál a koupaliště Zvíkovské Podhradí (148 hlasů) rozšířil nabídku cestovního ruchu o atraktivní koupání. „Nejen návštěvníkům obce Zvíkovské Podhradí a turistické destinace Orlická přehradní nádrž je k dispozici 25 metrů dlouhý bazén, dětský bazén s klouzačkou a dětské brouzdaliště. Areál dále nabízí víceúčelové hřiště s umělou trávou, na kterém si návštěvníci areálu mohou zahrát tenis či nohejbal, menší antukové hřiště na nohejbal a volejbal, dětské hřiště a dva stroje venkovní tělocvičny," uvedl Karel Hron, pověřen vedením Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad.

Hrad Strakonice (109 hlasů) je gotický hrad a barokní zámek na soutoku zlatonosné řeky Otavy a Volyňky, založený mezi léty 1220 - 1235. Kombinuje prvky několika architektonických slohů a má tři nádvoří. Během své historie byl dvakrát dobyt a zpustošen – poprvé roku 1620 stavovskými vojsky a podruhé Švédy za třicetileté války. Od roku 1958 je hrad chráněn jako kulturní památka ČR.

Pěší stezky Božkovsko-Koterovského rozvoje cestovního ruchu (99 hlasů) byly v roce 2012 vybudovány s finančním přispěním ROP Jihozápad na Božkovském ostrově v oblasti řeky Úslavy v Plzni. Celkem 950 metrů pěších stezek s nezpevněným, mlatovým povrchem je obklopeno dostatečným počtem laviček, kde se mohou návštěvníci areálu kdykoliv posadit a kochat se tamní přírodou. Pěší stezky jsou doplněny sedmi stanovišti s cvičebními fitness stroji vhodnými i pro osoby vyššího věku a občany s handicapem. Součástí pěších stezek jsou také informační tabule a rozcestníky.