"Zapomenuté a ohrožené kostely": site-specific instalace před Plzeňským domem v Bruselu

obrazek
10. července 2017 11:23, aktualizováno 10:23, Mgr. Zbyněk Prokop

Letos o prázdninách se v parku před Plzeňským domem v Bruselu představí velkoformátový objekt studentů Západočeské univerzity v Plzni, konkrétně Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Site-specific instalace v parku na náměstí Jamblinne de Meux od studentů ateliéru Socha a prostor prof. Jiřího Beránka vznikne přímo pro tuto příležitost a bude odhalena při vernisáži 11. července 2017. Dřevěné objekty doplní venkovní výstava zobrazující projekt „Zapomenuté a ohrožené kostely“ pocházející také z FDU, k vidění budou obě části do 6.10.2017.

Autoři návrhů pro Brusel, Jiří Hovorka a Jakub Čůzy, na pozvání Českého centra Brusel vytvoří dvě instalace ze dřeva, které budou k vidění po dobu tří měsíců. Jedním je chrámová klenba, která vybízí k pozastavení se v rušném městském parku, ke chvíli sebereflexe a meditace. S ní úzce souvisí i dřevěný objekt připomínající oltář, který k nebi vyzdvihává část země a tím apeluje na spirituální stránku pozorovatele.

Celý projekt navazuje především (ale nejen!) na rozrůzněnou moderní tradici landartu. Autoři tak při realizaci vstupují do nového podnětného vztahu s „nedotčenou“ krajinou, ale také s krajinou současného velkoměsta. Výsledkem je, že místo toho, aby divák sochu obcházel, je mnohdy dílem landartu naopak sám obklopený a vybízený k tomu, aby citlivěji vnímal širší prostředí kolem sebe. Prostor a jeho vnímání je tedy zásadní. Nejde jen o sochy-předměty, ale i o souvislosti s místem, které je pro tvorbu určující.

Projekt iniciovalo České centrum Brusel, které ke spolupráci přizvalo Zastoupení Plzeňského kraje v Bruselu, jež na náměstí Jamblinne de Meux sídlí a společně pak oslovili ateliér profesora Beránka na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni, aby mezi studenty bakalářského a magisterského oboru vybrali autory návrhů.

Celý projekt byl zaštítěn Plzní - Evropským hlavním městem kultury 2015 a Plzeňským krajem. Jeho cílem nebyla rekonstrukce opuštěných sakrálních objektů v pohraničí, smyslem tvorby v téměř rozpadlých objektech je poukázat na paměť těchto míst, která si udržela svou vnitřní duchovní sílu, přestože je od nich odvrácena pozornost dnešní společnosti. Vyvrcholením projektu byla v roce 2015 nová poutní cesta propojující na dvacet sakrálních míst, která minulý režim odsoudil k zániku.

Z Bruselu se návštěvníci přenesou do těchto ztracených míst pomocí fotodokumentace vybraných 11 opuštěných kostelů Plzeňského kraje. Ta doplní velkoformátový sochařský objekt umístěný v parku před Plzeňským domem, jež je spoluorganizátor výstavy, která vznikla z iniciativy Českého centra Brusel.

 

Kdy: vernisáž 11. 7. 2017 od 18:00, výstava do 6. 10. 2017 

Kde: Place de Jamblinne de Meux 31, Brusel

Více informací o původním projektu: zde

nebo na webu ZČU

Soubory ke stažení