Základní informace o regionu Bjelovarsko-bilogorská župa

obrazek
09. ledna 2018 11:38, aktualizováno 24. července 2023 09:31, Mgr. Milada Soukupová

Bjelovarsko-bilogorská župa

 

Stát:                                     Chorvatsko
Rozloha regionu:                    2 652km2
Počet obyvatel:                      102 295 /2021/
Správní centrum:                   Bjelovar
Vedení regionu:                     Županijska skupština
Představitel regionu (župan):  Marko Marušić

Poslanec Chorvatského parlamentu za českou a slovenskou národnostní menšinu: Vladimír Bílek

Plzeňský kraj navázal oficiální vztahy s Bjelovarsko-bilogorskou župou v únoru 2011 podepsáním Dohody o spolupráci. V župě žije asi 7098 chorvatských Čechů, což představuje přibližně 68% všech Čechů žijících v Chorvatsku a z župy tak činí jádro českého osídlení v Chorvatsku.

Bjelovarsko-Bilogorská župa je nejvýchodnější župou středního Chorvatska. Velkou částí se rozkládá v Lonjsko-čazmanské kotlině a obklopují ji svahy Bilogory, Papuku a Moslovacké hory. Je to mírně zvlněný kraj s říčními údolími, vklíněnými do oblázkově-jílovité roviny. Osady jsou většinou řadové, často bez přerušení navazují jedna na druhou a tímto se vytvořily řady velikých vesnic podél cest, dlouhé i několik kilometrů.

Župní centrum Bjelovar je jedním z nejmladších měst. Bylo založeno v polovině 18. století, jako vojensko-hraničářské středisko, s pravoúhlou sítí ulic a velikým centrálním náměstím. Kolem něj se nacházejí důležité kulturně-historické památky: barokní farní kostel svaté Terezičky, budova Městského muzea, kasárna.

Daruvar je známým lázeňským městem, ve kterém žije 11 612 obyvatel, z nichž se přibližně 19% hlásí k české menšině. Početná česká populace zde vydává své noviny, má své školy, spolky (Česká beseda, Jednota), nakladatelství. Celá oblast Veliki Zdenci, Grubišno Polje, Končanica je ve skutečnosti bilingvní a čeština je zde druhým oficiálním jazykem. Daruvar byl díky teplým pramenům významnou osadou již v římském období. Lázeňsko-léčebná funkce města byla obnovena v druhé polovině 18. století, kdy hrabě Antun Janković postavil jednoposchoďový zámek s parkem a lázeňské domy. Daruvar je centrem české národnostní menšiny v Chorvatsku. Čazma je stará osada velkého historického významu, ve které obzvlášť vyniká známý Čazmanský kapitol s výjimečně krásným kostelem sv. Máří Magdaleny.

Svaz Čechů v Chorvatské republice (Savez Čeha u Republici Hrvatskoj) má sídlo právě v Daruvaru a sdružuje 31 místních českých spolků, Českých besed. Činnost Českých besed je velmi bohatá, pracuje v nich řada folklórních, divadelních, tanečních, pěveckých, hudebních nebo výtvarných souborů. Svaz provozuje vlastní nakladatelství Jednota, v němž vydává knihy  a pravidelně vychází časopisy. Velmi důležitá je výuka češtiny a činnost škol, ve kterých se vyučuje v českém jazyce.

Více informací o regionu naleznete na: www.bbz.hr nebo na www.jednota.hr