Zahájení výstavy Václavy Jandečkové Falešné hranice – Akce "Kámen"

obrazek
03. května 2019 15:16, aktualizováno 14:16, Mgr. René Zeithaml

Na chodníku před budovou Krajského úřadu Plzeňského kraje byla 3. května 2019 na nově instalovaných výstavních panelech zahájena výstava Václavy Jandečkové Falešné hranice – Akce "Kámen".

Výstava mapuje téměř neznámou nezákonnou činnost Státní bezpečnosti z přelomu 40. a 50. let 20. století. Vychází z příběhů publikovaných v knihách Kámen (Nakladatelství Českého lesa 2013) a Falešné hranice (Argo 2018) Václavy Jandečkové.

Jako spisovatelka a badatelka na mnoha osobitých příkladech popisuji příběhy účastníků i zákulisí zákeřných zločinů, které spočívaly v organizování pastí pro předem vytipované oběti vyprovokované k útěku z Československa. StB vymyslela akci "Kámen", aby mohla vyslýchat vyhlédnuté osoby na falešných německých celnicích v domnělých úřadovnách americké vojenské kontrarozvědky. S usvědčujícími materiály pak byly osoby, které se domnívaly, že skutečně překročily státní hranici, za nedovolený "přechod" zatčeny. Nešlo o náhody, nýbrž o široce uplatňovaná opatření bezpečnostního aparátu, který skrytě porušoval vlastní zákony. Našim záměrem je přiblížit rafinovanost, která se v chápání státně bezpečnostní práce stávala samozřejmostí. Navzdory faktu, že se jednalo o nejutajovanější represivní akce komunistického režimu, odhaluje nové oběti i pachatele, nastiňuje vývoj akce "Kámen" v čase i prostoru, dokládá škálu důvodů pro její využití. Unikátní archivní materiály jsou konfrontovány s pozdějšími výpověďmi svědků, postupy tajné policie tak představujeme v novém světle," popisuje výstavu autorka Václava Jandečková.

Výstava před Krajským úřadem Plzeňského kraje na devíti oboustranných výstavních panelech vysokých 2 450 mm a širokých 1 500 mm potrvá do 31. května 2019. Je součástí putovní výstavy, která vznikla za podpory Plzeňského kraje, města Kdyně, města Klatovy, městysu Všeruby, obce Tři Sekery a soukromých dárců.

Výstavu připravila Společnost pro výzkum zločinů komunismu z. s., grafické práce vytvořila společnost Czech Artists Management International spol. s r.o.

Fotogalerie: