Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím týkající se statistických údajů k naplněnosti kapacit v základních školách na území obce s rozšířenou působností Klatovy

01. října 2018 10:37, aktualizováno 10:23,

Dne 18. 9. 2018 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje doručena žádost o poskytnutí informace dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Informace byly  poskytnuty dne 1. 10. 2018.

Žádost směřovala k poskytnutí následující informace, citujeme:

o naplněnosti kapacit žáků v základních školách. Žadatel požádal o oficiální statistické údaje ve vztahu k naplněnosti kapacit žáků v základních školách, na území obce s rozšířenou působností Klatovy; dále o oficiální statistické údaje ohledně naplněnosti kapacit žáků zvlášť ve vztahu k Základní škole v Bolešinech, okres Klatovy; a dále vyjádření ve vztahu k počtu základních škol na území obce s rozšířenou působností Klatovy, ve kterých probíhá výuka německého jazyka, jakožto prvního cizího jazyka.

K žádosti uvedl KÚPK následující informace:

  • statistické údaje k naplněnosti kapacit v základních školách na území obce s rozšířenou působností Klatovy

Počet žáků plnících povinnou školní docházku v ZŠ

4 497 žáků

Celková kapacita ZŠ

6 807 žáků

  1. stupeň navštěvuje

2 667 žáků

Počet tříd 1. stupně ZŠ

124

Průměrná naplněnost tříd

21,5 žáka

Naplněnosti prvního stupně základních škol nelze zjistit, protože se tento údaj neuvádí. Školy mají stanovenou maximální kapacitu celé organizace. Zákon však umožňuje třídy naplňovat až do počtu 30 žáků, v případě udělené výjimky zřizovatelem až do počtu 34. Z výše uvedených údajů vyplývá, že jsou třídy 1. stupně ZŠ v ORP Klatovy naplňovány ze 71,6%. Celková naplněnost škol pak činí 66%.

  • statistické údaje ohledně naplněnosti kapacit žáků v Základní škole a mateřské škole Bolešiny, příspěvkové organizaci

Počet žáků

51

Počet tříd

  3

Kapacita

 60

  • statistické údaje ohledně výuky německého jazyka jakožto prvního cizího jazyka na základních školách na území obce s rozšířenou působností Klatovy

Počet žáků učících se německý jazyk jako první cizí jazyk

137

Výuka probíhá na těchto základních školách:

Základní škola Nýrsko, Školní ulice příspěvková organizace           

Základní škola a Mateřská škola Nýrsko, Komenského ul. 250, příspěvková organizace

Informace ohledně kapacit škol lze zjistit na webových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR na níže uvedené adrese:

http://rejskol.msmt.cz/