Žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, týkající se postupu KÚPK vůči přestupkové komisi města Všeruby

13. června 2018 13:16, aktualizováno 12:19,

Dne 14. května 2018 byla Krajskému úřadu Plzeňského kraje (dále jen „KÚPK“) doručena žádost o informace podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů. Žadatel uvedl, že podal ke KÚPK podnět k zahájení kontrolní činnosti ve vztahu k ke komisi pro projednávání přestupků města Všeruby a že pokládá způsob jejího založení za protiprávní. Uvedl následující dotazy, citujeme:

"OTÁZKA 1:
     Učinil již Krajský úřad Plzeňského kraje po mém ponětu ke kontrole ze dne 1.4.2O18 a bude zde fakticky nadřízený orgán konat v možnostech správního řádu úkony k nápravě a nastlonení právního stavu v této kauze ?

OTÁZKA 2:
     Kterým dnem a pod jakým čj. byla k činnosti Komise pro projednávání přestupků Města Všeruby provedena potřebná úprava  závaznosti zákona č.25O/2O16 Sb. ?"

K bodu „OTÁZKA 1“ poskytl KÚPK tyto informace:
Odbor vnitřních věcí a krajský živnostenský úřad (dále jen „VVŽÚ“) KÚPK, kterému jen v rámci KÚPK svěřena působnost v oblasti přestupkové agendy uvedl, že neshledal žádný důvod pro zahájení kontrolní činnosti či nápravy.

K bodu „OTÁZKA 2“ poskytl KÚPK tyto informace:
KÚPK nepodnikl žádnou úpravu ve vztahu k přestupkové komisi, neboť VVŽU KÚPK se neztotožnil se žadatelovým tvrzením, že by přestupková komise byla nezpůsobilým orgánem, který vydával nicotné právní akty, neboť samotné zřízení komise a jmenování jednotlivých členů bylo provedeno v souladu se zákonem. Tuto skutečnost lze mimo jiné dovodit z kontrol výkonu přenesené působnosti, kdy nebylo ze strany KÚPK shledáno žádné pochybení.